Walk of Fame, visul oricarui actorVisul oricarui actor din orice parte a lumii este sa apara cel putin o data in viata intr-o productie hollywoodiana. Poate pentru ca Hollywoodul reprezinta nucleul in jurul caruia graviteaza si la care se raporteaza industria mondiala de film, sau poate pentru ca aparitia intr-o astfel de productie creste cota respectivului actor. Poate, in ultima instanta, fi vorba – de ce nu ? – si de o recunoastere a valorii tale ca actor, iar acest lucru se intampla de obicei in cazul actorilor care sunt deja un nume in tara lor. Pentru cinematografia romaneasca, distribuirea unui Marcel Iures intr-o productie holllywoodiana alaturi de nume mari in urma cu mai bine de 15 ani (The Peacemaker) a fost o recunoastere evidenta a unui talent apreciat de mult in tara sa. Dar cum stau lucrurile cand vine vorba de actorii coreeni ? Sunt acestia cautati si doriti la Hollywood sau e doar o stranie coincidenta faptul ca in acest an, un mare numar de actori coreeni vor avea sansa de a aparea in filme produse la Hollywood ? Pana acum, cinci actori coreni au fost contactati pentru a aparea in filme americane sau care asteapta deja sa le fie lansate filmele. E vorba de Lee Byung-hun, Choi Min-sik, Jung Ji-hoon, Bae Doo-na si Soo Hyun.

Lee Byung hun la al patrulea film in AmericaLee Byung-hun va aparea in preconizatul blockbuster “Terminator: Genesis”, alaturi de Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke si Emilia Clarke. Inca de la sfarsitul lunii trecute acesta a trecut Oceanul, in prezent participand la filmarile mega-productiei, al 5-lea sequel dupa productia din 1984. Nu a fost dezvaluit rolul pe care acesta il va interpreta, dar se zvoneste ca va interpreta un personaj “ciudat”. Lee Byung-hun e la al 4-lea rol la Hollywood, dupa cele din „G.I. Joe: The Rise of Cobra” (2009), „G.I. Joe: Retaliation” (2013) si „RED 2” (2013).

Cu o luna inainte, o alta actrita sud-coreeana, Kim Soo-hyun, a confirmat debutul pe marele ecran tocmai intr-o productiie americana celebra, “Avengers: Age of Ultron”, filmat in prezent chiar in… Coreea ! Actrita in varsta de 29 de ani, a aparut pana in prezent in roluri secundare in seriale precum Queen of the Game, The Fugitive: Plan B, Brain sau 7 th grade civil servant, Queen of the Game aducandu-i premiul pentru Cea mai buna actrita debutanta. Frumoasa actrita va interpreta rolul unui medic, oficiali ai companiei de productie sustinand ca aceasta va avea un rol secundar “substantial”, mai mult decat un personaj de decor.

Choi Min-sik la HollywoodVeteranul Choi Min-sik, cunoscut pentru pretatia remarcabila din filme precum “Oldboy”, “I Saw the Devil”, “Nameless Gangster” sau “New World” a aparut deja alaturi de Scarlett Johansson si Morgan Freeman in productia SF a celebrului regizor francez Luc Besson, “Lucy”. Choi Min-sik interpreteaza rolul unui sef dintr-o banda de traficanti de droguri din Taiwan ce e pe urmele protagonistei “Lucy” interpretata de Johansson. Filmul va avea premiera in Coreea in august, fiind lansat deja un trailer al acestuia.

Actorul si cantaretul k-pop Jung Ji-hoon, cunoscut mai bine prin numele Rain, a terminat recent filmarile la cel de-al doilea film hollywoodian al sau, “The Prince” (dupa debutul in 2008, in “Speed Racer”). In noul film acesta apare alaturi de Bruce Willis, John Cusack si Jason Patric, premiera fiind preconizata spre sfarsitul anului.

In sfarsit, actrita Bae Doo-na, care a debutat la Hollywood in “Cloud Atlas” (2012) alaturi de Tom Hanks si Halle Berry, a fost distribuita in noul film al acelorasi frati Wachowski (Matrix), “Jupiter Ascending”, ce va avea premiera in iulie 2014.

Astazi, o noua vedeta a filmului coreean si-a anuntat intentiile de a debuta la Hollywood. E vorba de nimeni alta decat Ha Ji-won, vedeta recentului serial “Empress Ki”, ce a acumulat o bogata experienta in materie de filme de actiune, un lucru rar intalnit la o actrita coreeana. Pe langa filme de actiune precum “Duelist”, “Sector 7” sau “The Huntressess”, Ha Ji Won vrea la Hollywoodindragita actrita a aparut si in seriale de televiziune de actiune istorice, ca Damo sau Empress Ki, dar si in serialul romantic “Secret Garden”. In varsta de 36 de ani, Ha Ji-won se afla in discutii cu celebra companie Twentieth Century Fox pentru debutul ei la Hollywood, insa agentia sa de impresariere a refuzat sa dea detalii in aceasta privinta; cu toate acestea, pe 14 mai actrita s-a intalnit la Los Angeles cu insusi presedintele renumitei companii. Detalii concrete despre rezultatul acestor discutii vor exista abia in toamna, datorita intentiei actritei de a participa la filmarile productiei “Chronicle of a Blood Merchant” ce debuteaza in iunie 2014. “Criticii de film de la Hollywood sunt extrem de interesati de potentialul lui Ha Ji-won de a deveni o actrita de talie mondiala, in special de talentul ei actoricesc si de experienta in filmele de actiune”, a declarat un oficial al agentiei sale de impresariere, legat de acest subiect. Pentru Ha Ji-won, terenul a fost pregatit inca de anul trecut, cand, in august, aceasta a semnat un contract cu UTA (United Talent Agency), ce ii reprezinta si pe Johnny Depp, Harrison Ford, Gwenyth Paltrow si alti actori de prima mana de la Hollywood. A fost pentru prima oara cand un actor coreean a semnat cu renumita agentie americana. Inca de atunci, reprezentantul vedetei la UTA a declarat ca tinteste un rol intr-o productie internationala sau o reclama internationala de televiziune pentru actrita, eventual intr-o coproductie coreeano-americana.

Vedete coreene la HollywoodUn lucru este sigur: indiferent de importanta rolurilor in care ajung sa fie distribuiti la Hollywood, pentru carierele actoilor care sunt deja vedete nu doar in tara lor dar si in intreaga Asie, debutul in productii de peste Ocean nu poate reprezenta decat o recunoastere a valorii proprii la nivel international, cunoscuta fiind forta de promovare a filmelor de la Hollywood pe intreg mapamondul. Si mai e o problema majora in general pentru actorii asiatici ce ajung peste Ocean: limba engleza. Expertii sunt de parere ca abilitatea acestora de a vorbi fluent engleza e un factor decisiv in atribuirea de roluri catre acestia. “Inca e incomod pentru mine sa vorbesc in engleza. Dar incerc sa-mi imbunatatesc dictia prin exercitii si prin corectarea erorilor”, a declarat Lee Byung-hun intr-un interviu acordat acum un an. Acesta si-a imbunatatit accentul si vorbirea fluenta in engleza datorita unor cursuri particulare si a unor conversatii cazuale cu prieteni straini vorbitori de engleza. Despre Rain se stie ca a invatat engleza de la sotia actorului Lee Beom-soo, Lee Yoon-jin, care e o translatoarea profesionista coreano-engleza. “Am inceput sa-l invat pe Rain engleza cu doar 100 de zile inaintea debutului sau la Hollywood”, a declarat aceasta. “Pe atunci nu avea destul timp sa invete engleza pas cu pas. Asa ca invataturile mele s-au axat pe cum sa transmita mesaje-cheie in engleza in timpul interviurilor acordate acolo.”. Bae Doo-na pare a sta la fel de prost cu engleza ca Lee Byung-hun. “Am jucat in <> cu engleza ce-am invatat-o in anii de liceu:, a declarat actrita intr-un interviu, anul trecut. “Am reusit sa-mi interpretez rolul dupa nenumarate duble si incercari. Multi din cei ce au urmarit filmul se gandesc ca sunt o vorbitoare fluenta de engleza, dar chiar nu e cazul. Inca ma simt incomod cand vorbesc in engleza.” Drept urmare, pe parcursul filmarilor, aceasta a stat la Londra, unde timp de 6 luni a invatat engleza.

Si asa se scrie o noua fila din povestea frumoasa a filmului coreean, care de cativa ani isi trimite emisarii – vedete Hallyu de prima mana – in cetatea filmului pentru a scrie istorie. Ei sunt pionierii care vor intra in istoria filmului coreean, si de care se va auzi si peste o suta de ani, indiferent de marimea sau importanta rolurilor interpretate in productiile hollywoodiene. O noua bariera a fost depasita.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>