In 2003, Johnnie To, un nume deja cunoscut in industria filmului din Hong Kong, realize „Police Tactical Unit” (P.T.U.), un film care s-a bucurat de un mare succes, castigand 11 premii si avand 19 nominalizari la festivaluri de film. In 2009, Johnnie To revine in calitate de producator al unui sequel: „Police Tactical Unit – The Code”(a nu se confunda cu „Tactical Unit: Comrades in Arms”). Filmul nu a avut un buget urias, insa s-a dovedit o productie care se ridica la nivelul filmului din 2003, beneficiind de o distributie de zile mari: Simon Yam, Maggie Siu sau Lam Suet, nume familiare filmelor de actiune din ultimii ani.

„Police Tactical Unit” este o unitate speciala, de elita, a fortelor de politie din Hong Kong. Avand o organizare stricta, aceste unitati patruleaza in zonele strategice din oras, intervenind in caz de conflicte. Practic, in cazul unor infruntari intre bandele mafiote rivale, sau intre acestea si politie, aceste unitati de elita, special antrenate pentru astfel de situatii, intervin de urgenta, coplesind numeric factorul de provoaca dezordine. Deseori sunt numiti si „brigada sepcilor albastre” („beretele albastre”), dupa uniforma ce o poarta (in ziua de astazi, culoarea beretelor e neagra).

In acest sequel se regasesc personajele din filmul din 2003, fiind nuantat caracterul lor de situatiile limita in care ajung. Sam (Simon Yam) face parte dintr-o echipa unita a P.T.U., alaturi de May (Maggie Siu) si „Opt” (porecla unui alt politist corect din echipa, care va avea un rol crucial in poveste). La 23 august 2006, un incident se produce pe o alee laturalnica, in miez de noapte: 3 politisti maltrateaza un individ din lumea interlopa. O camera de supraveghere a filmat intreaga scena, insa chipul politistilor, ca si al victimei, nu este de recunoscut. O ancheta interna are loc, desi lipseste reclamatia victimei. Departamentul de Reclamatii si Abuzuri se autosesizeaza si incepe o ancheta. Banuiti sunt cei din echipa care trebuiau sa raspunda de zona respective, la ora respectiva. Codul tacerii (de unde si subtitlul acestui film, „The Code”) ofera, un timp, ragaz celor din echipa, impotriva carora nu se gasesc probe care sa ii duca la suspendare. Singura sansa a Comisiei de a solutiona cazul este identificarea victimei si obtinerea unei declaratii incriminatoare la adresa politistilor. Si astfel incepe o cursa contra cronometru a celor din Comisie, pe de o parte, si a lui Sam, pe de alta parte, in identificarea si gasirea victimei abuzului. Ambele parti apeleaza la relatiile lor din lumea interlopa, iar surprizele nu intarzie sa apara.

Un film captivant, un thriller ce aminteste pe alocuri de „Infernal Affairs”, o poveste despre corectitudine si compromis intr-o lume in care coexista Mafie si Politie, legea tacerii si legea tradarii. Fanii genului nu vor fi dezamagiti.

Tara: Hong Kong

An: 2009

Gen: Thriller/Actiune/Crima

Regia: Law Wing-Cheong

Producator: Johhnie To

Cu: Simon Yam, Maggie Siu, Lam Suet

SUBTITRARE IN LIMBA ROMANA

TRADUCERE IN LIMBA ROMANA

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>