At Rivers Edge poster“At River’s Edge” este o noua ecranizare a unui roman scris de apreciatul Shuhei Fujisawa, autorul romanelor ce au stat la baza filmelor “The Samurai I Loved”, “Twilight Samurai”, “Hidden Blade” si “Love and Honor”. Regizorul lui “First Love” (2000), Tetsuo Shinohara, a reusit sa ii coopteze pentru rolurile principale pe Noriyuki Higashiyama (Tale of Genji: A Thousand Year Enigma) si Rinko Kikuchi (Assault Girls, Babel, Shanghai) interpretand un samurai ce primeste misiuna asasinarii unui fugar din clan, respective pe sora samuraiului, pusa in situatia ingrata de a a-si apara actuala familie chiar cu pretul uciderii propriului frate. Onoarea e privita din unghiuri diferite, iar intriga filmului ridica multe semen de intrevare legat de modul in care personajele vor solutiona conflictul ivit. Romanele lui Fujisawa, ca si ecranizarile ulterioare ale acestora, au toate acelasi tipic: o actiune usoara, simpla, eclipsata de o constructie lenta a personajelor, pe un fond aproape contemplativ, abia spre final personajele oponente confruntandu-se intr-o lupta disperata pentru viata si onoare. Dintre toti regizorii ce au ecranizat operele lui Fujisawa, fara indoiala cel mai mare a fost Yoji Yamada, autorul trilogiei samuraiului, insa dintre ceilalti regizori, Tetsuo Shinohara pare a se apropia cel mai mult de stilul artistic al lui Yamada. “At River’s Edge” e o minunata realizare cinematografica, cu interpretari calculate, perfect temperate ale tuturor actorilor aflati in fata camerelor de filmat, si cu o regie stralucita, ce permite personajelor sa se desfasoare in ritmul lor propriu, fara ingradiri. Cat despre imagini, acestea iti taie rasuflarea cu naturaletea si eleganta lor, in timp ce coloana sonora (compusa de Satoshi Takebe) ne aminteste de geniul lui Joe Hisaishi, asemanandu-se cu melodia compusa de acesta pentru coloana sonora a animatiei Ghibli “Orincess Mononoke”.

At Rivers Edge secventa 1Sakuma-sama e un samurai indraznet ce critica modul defectuos de administrare a terenurilor agricole de catre stapanul clanului din care face parte. Mai mult, chiar ii inainteaza o petitie acestuia in care ii arata faptul ca recolta a fost risipita datorita nepriceperii medicului sefului clanului, care incet s-a apropiat de conducatorii clanului, impunandu-si punctul de vedere in chestiuni care ii depaseau atributiile. Stapanul clanului se simte lezat de petitia lui Sakuma, care ii stirbea autoritatea, astfel ca dupa ce scapa de influenta doctorului din preajma sa, ordona asasinarea lui Sakuma. Asasinul trimis sa-l ucida pe acesta se imbolnaveste si nu isi poate indeplini misiunea, astfel ca singurul din clan capabil sa-l invinga intr-o lupta unu la unu pe Sakuma e Inoui Sakunosuke. Acesta refuza imediat, insa pentru a evita o baie de sange trebuie sa accepte misiunea. Si asta pentru sa sotia lui Sakuma e nimeni alta decat sora lui Sakumosuke, Tazu-sama, o iscusita spadasina ce stapaneste la fel de bine stilul de lupta al fratelui sau, si care daca si-ar uni fortele cu sotul ei, ar face misiunea oricarui asasin imposibila. Pus in fata acestei delicate misiuni, samuraiul Sakunosuke porneste impreuna cu prietenul sau din copilarie, Shinzo, spre Edo, locul unde se zvoneste ca s-ar ascunde Sakuma, si pune la cale un plan de asasinare a acestuia.

At Rivers Edge secventa 2“At River’s Edge” e un exemplu tipic de drama de epoca feudala japoneza ce exploreaza in profunzime tema datoriei si a sentimentelor unui samurai. In cazul de fata e vorba de datoria samuraiului Sakunosuke fata de clanul din care provine, datorie transcrisa prin indeplinirea ordinului de a ucide un alt samurai fugar, si, pe de alta parte, de sentimentele acestuia de dragoste frateasca pentru sora lui, situatia in care ajunge putand duce la o inevitabila confruntare pe viata si pe moarte cu un membru al propriei sale familii. Nu de putine ori in romanele lui Fujisawa, samuraiul e pus in fata unor alegeri dificile, pe fondul unei situatii sociale instabile, onoarea fiind mai presus chiar decat de sentimente. Zbuciumul interior al personajului nostru poate fi simtit de spectator pe toata durata aventurii sale, starea interioara a acestuia fiind in contrast cu calmul calatoriei la care porneste impreuna cu prietenul sau din copilarie. Calatoria e un pretext tipic filmelor cu samurai pentru a explora caracterul personajului, pentru a-l vedea cum reactioneaza in anumite situatii. De obicei acesta se intovaraseste pe parcurs cu alti calatori, formand personajul colectiv, grupul de neinfricati, un cliseu dus la culmi de Akira Kurosawa cu “Cei 7 Samurai” si mai apoi reluat in zeci de filme de aventuri sau istorice. Insa in “At River’s Edge”, cei doi calatori nu se intovarasesc cu nimeni; din contra, Sakunosuke e mai tot timpul tacut, poruncitor la adresa prietenului-paj si interiorizat. Observand lumea si mediul din jur, amintirile il duc cu mintea spre copilarie, spre locul de la marginea raului unde se jucaAt Rivers Edge secventa 3 cu amicul sau si cu sora lui, momente de evadare din tensiunea prezentului, care il fac sa tresara de emotie. Mai apoi ajuta un fermier ce s-a impotmolit cu carul sau priveste cum o femeie repara incaltarile stricate ale sotului ei, la o rascruce de drumuri, ipostaza ce ii aminteste din nou de sora lui. Lucruri banale, fara vreo importanta, la prima vedere, pentru firul narativ, dar care sporesc intensitatea trairilor interioare ale personajului principal, ce trebuie sa gaseasca o solutie la dilema in care se afla. Peisajele incantatoare si tacute contrasteaza cu trairile interioare zbuciumate ale eroului, iar locul unde urmeaza sa se desfasoare confruntarea finala e din nou unul plin de metafore, dand titlul filmului: pe malul raului… Acelasi rau care simbolizeaza trecerea timpului, o punte intre amintirile din trecut si prezent, un martor tacut la fapta abominabila si totodata plina de onoare pe care Sakunosuke trebuie sa o comita.

Un film simplu si totodata plin de tensiune despre pozitia agonizanta a unui samurai ce trebuie sa aleaga intre dragostea pentru familie si datoria fata de clan, o noua ecranizare reusita dupa un roman minunat al lui Fujisawa, ce nu trebuie ratat de iubitorii dramelor cu samurai.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de Eli (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>