Special Id posterIn ultimii ani, filmele de actiune din Hong Kong incearca sa-si regaseasca identitatea. In absenta unor monstri sacrii ai genului precum Anthony Wong sau Simon Yam, ce au scris istorie pentru cinematografia de gen de pe micuta insula, productiile realizate din 2008 pana in prezent si-au pierdut tot mai mult din consistenta, ducand principalul gen de filme din Hong Kong intr-un evident proces de regres. Poate ca genul nu trebuie reinventat si mai degraba… rescris, scenariile fiind in general punctul slab al acestor productii. De la zeci de filme de gen realizate annal de peste 20 de ani, avand o inexplicabila priza la public, de cativa ani buni abia se strang fonduri pentru cateva filme de actiune pe an. Producatoirii chinezi si-au schimbat si politica fata de aceste filme, singura reteta castigatoare pe o piata internationala in care tot mai multe cinematografii au progresat fiind investitii mari in efecte speciale, filmari spectaculoase si actori de top. “Special ID” se inscrie perfect in acest tipar, filmul readucandu-l in prim plan pe superstarul filmelor de actiune si arte martiale, Donnie Yen. Sub sloganul “Eroul se intoarce”, “Special ID” ne ofera ocazia sa-l revedem pe indragitul actor, in varsta de 50 de ani, intr-o forma fizica extraordinara, la 6 ani dupa ultimul rol dintr-un film de actiune plasat in prezent (Flashpoint – 2007). Interpretul lui Ip Man din filmul omonim din 2008 a jucat anul trecut intr-un singur film, o comedie romantica, dar revenirea in “Special ID” anunta un an 2014 fulminant pentru acesta, cu premiere mult asteptate (The Monkey King in decembrie 2013, Iceman si Last of the Best aflate deja in stafiul de post-productie, SPL 2, The Master si mai ales “Crouching Tiger, Hidden Dragon 2”, filme in stadiu de pre-productie, in care si-a dat acordul sa apara). Filmul, regizat de Clarence Fok, a avut incasari de aproape 25 de milioane de dolari in 3 saptamani de la premiera in China (18 octombrie 2013).

Special Id secventa 0Zilong Chen, poreclit Arlong (Dragonul) lucreaza intr-o temuta banda din Hong Kong in subordinea lui Xiong, un gangster lipsit de scrupule. Viata de zi cu zi se scurge de ani buni in mediul crimei organizate, unde abilitatile in stapanirea artelor martiale si forma fizica de invidiat il tin in viata. In realitate, Chen e un fost politist infiltrat de mai bine de 8 ani in sanul bandelor de gangsteri, ce furnizeaza importante informatii politiei, ce ajuta la capturarea unor periculosi raufacatori. Insa riscurile acestei activitati si trecerea anilor si-au pus amprenta asupra sa, Chen comunicandu-i lui Zhang, omul de legatura cu politia, ca doreste sa renunte la a mai lucra sub acoperire, revenind in Politie. Cedand presiunilor, Zhang ii incredinteaza acestuia o ultima misiune: sa stranga informatii care sa ajute la capturarea lui Sunny, un gangster cu care a colaborat in trecut, despre care politia afla ca ar santaja cu informatii compromitatoare niste milionari. Coincidenta sau nu, seful sau din banda, Xiong, ii cere acelasi lucru: sa fie cu ochii pe Sunny, care i-a ucis fratele si a sustras de la acesta informatiile cu care ii santajeaza pe milionari. Chen incearca sa rezolve problema pe cont propriu, dupa proriile sale metode, intalnindu-se cu Sunny ca doi fosti prieteni ce nu s-au mai vazut demult, insa un eveniment neprevazut ii strica socotelile, si din vanator devine vanat. Acoperirea e pe cale sa ii fie data in vileag, astfel ca impreuna cu Jing Fang, o politista hotarata din cadrul politiei, incearca sa-si salveze familia si onoarea de om al legii infruntandu-l pe Sunny si Xiong, fostul sau sef.

Special id secventa 3“Special ID” a fost filmat in Hong Kong si inca din faza de pre-productie a intampinat numeroase dificultati. Actorul din rolul principal negativ trebuia sa fie Vincent Zhao (din “True Legend”), care ar fi avut o multime de scene in care se confrunta fata iun fata cu personajul lui Donnie Yen. Personalitatea lui Zhao si pretentiile lui Donnie Yen au determinat numeroase modificari ale scenariului, ce au compromise personajul negativ si abilitatile actoricesti ale lui Zhao, ce s-a vazut fortat sa renunte la proiect. In cele din urma, locul lui Zhao a fost luat de doi actori ce au interpretat rolurile principale negative, Andy On si Collin Chou. Regizorul de imagine, Peter Pau, s-a aratat incantat de faptul ca John Salvitti, un vechi prieten si partener ce l-a pregatit pe Yen pentru scenele de lupta din “Flash Point” a colaborat cu acesta si la “Special ID”, introducand numeroase scene de arte martiale mixte in film, demonstrand o profunda pasiune pentru artele martiale si totodata un profund respect pentru mentorul sau, Donnie Yen. Initial, filmul trebuia sa se numeasca “Ultimate Codebreak” si sa fie scris si regizat de Tan Bing, dar acesta l-a acuzat pe Yen de faptul ca i-ar fi furat scenariul, chiar depunand plangere impotriva actorului. Acesta a solicitat amanarea lansarii filmului pana cand ar fi primit plati compensatorii pentru presupusul pejudiciu care i-a fost cauzat. In cele din urma, Clarence Fok, un regizor obscur cu filme modeste la activ, care din 2006 nu a mai realizat nici un film, a preluat timona, scriind si scenariul filmului. Din pacate tocmai scenariul este punctul slab al lui “Special ID”, un film antrenant, dinamic, dar total lipsit de orizont cand vine vorba de originalitate si mai ales de poveste. Special ID secventa 2Nu lipsesc efectele speciale, scenele de lupta foarte bine filmate din cele mai neasteptate unghiuri, urmaririle cu masini, insa se vede lipsa de experienta a scenaristului Clarence Fok. Daca nu ar fi existat ultimele 20 de minute ale filmului, “Special ID” ar fi o realizare mai mult decat modesta; asa, ramane un film ce merita urmarit pentru prestatia lui Yen in materie de arte martiale si pentru latura spectaculoasa a sa. Cata vreme un monstru sacru al lumii filmelor de arte martiale precum Donnie Yen, Jet Li, Jackie Chan sau Sammo Hung mai apar in filme de actiune demonstrand ca anii parca au stat in loc pentru ei, orice pelicula unde numele lor apare pe fundal merita vazuta. E ca si cum te-ai uita la orice film hollywoodian cu un Robert de Niro sau Al Pacino pe firmament, indiferent cat de modeste realizari cinemtografice ar fi acestea. In unele cazuri, numele unor astfel de actori eclipseaza orice altceva.

Traducerea, adaptarea si timingul manual au fost efectuate de cristinab – Asia Team pentru asiacinefil , in premiera absoluta in Romania.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>