Una din marile realizari ale cineastilor japonezi din 2008 a fost „20th Century Boys”, primul film dintr-o trilogie care se anunta exploziva. In prima saptamana de la lansarea sa in Japonia, filmul a ocupat abia a doua pozitie in box-office dupa „Hancock”, insa in urmatoarele 2 saptamani a dominat autoritar box-office-ul. Filmul reprezinta rezultatul unui parteneriat intre mai multe companii de productie japoneze (inclusiv de televiziune), costurile intregii trilogii fiind estimate undeva la 60 milioane dolari (6 bilioane yeni). Doar primul film din serie a adus incasari de aproape 36 milioane dolari numai din cinematografe, clasandu-se, la sfarsitul anului trecut, pe pozitia a noua in topul incasarilor la box-office, iar intr-un clasament autohton, pe pozitia a 6-a in topul celor mai vizionate filme autohtone ale anului trecut.

Costurile uriase de productie fac din acest film cel mai scump realizat vreodata in Japonia. Filmul a fost cumparat spre distribuire in peste 25 de tari din intreaga lume, inclusiv in Statele Unite, unde va avea premiera pe 20 februarie. „20th Century Boys” este o ecranizare dupa o serie de benzi desenate SF extrem de apreciate de amatorii genului la nivel international. Autorul lor, Naoki Urasawa, a lucrat 8 ani de zile pentru a-si vedea proiectul finalizat: 22 de volume si inca doua speciale. Benzile desenate ale acestuia au devenit un fenomen national in Japonia, fiind vandute peste 20 de milioane de exemplare ! Povestea incredibila a acestui manga de succes a captat imaginatia a milioane de oameni, de la tineri si adolescenti la fani ai misterului si chiar ai literaturii. Odata ce ai intrat in lumea baietilor secolului 20, nu poti sa te eliberezi din captivitate decat odata cu sfarsitul povestii. Manga lui Urasawa a fost publicata in 12 tari, iar in februarie, cu ocazia lansarii filmului, va fi publicata si peste Ocean, in Statele Unite, castigand o multime d epremii nationale si internationale.

Naoki Urasawa
Naoki Urasawa

O adaptare pentru televiziune a acestor benzi desenate a fost considerata, multa vreme, ceva de domeniul fantasticului. Aceasta datorita complexitatii povestii si salturilor in timp pe o perioada de 50 de ani, cu implicarea de locatii din intreaga lume. Proiectul a devenit posibil prin implicarea insusi a lui Urasawa in scrierea scenariului ecranizarii. Anuntata in 2007, ecranizarea a tinut primele pagini ale ziarelor japoneze in momentul in care a fost nominalizata distributia. Tot internetul si toate comunitatile de fani ai benzilor desenate din intreaga lume au inceput sa fiarba de nerabdare. Peste 300 de personaje sunt implicate in intreaga trilogie, fapt care l-a facut pe regizorul filmului, Yukihiko Tsutsumi, sa declare: „E ca si cum as fi facut un film inspirat din Sfanta Scriptura”. Filmul a avut premiera in Japonia la 30 august 2008, iar partea a doua a lui s-a lansat deja, pe 31 ianuarie 2009, timp de 2 saptamani dominand box-office-ul japonez, fiind, pana acum, cel mai vizionat film al acestui an. Partea finala a trilogiei se preconizeaza a fi lansata in toamna.

Despre ce este vorba in acest atat de laudat film ? In primul rand, pentru toti cei interesati, trebuie spus ca filmul este o fantezie SF cu accente de mister si thriller, cu personaje normale din lumea reala, peste care imaginatia creatorului scenariului se revarsa, transformandu-i in eroi, pozitivi sau negativi. Apoi, cei carora le-au placut filme precum „IT”, „The Stand”(ambele marca Stephen King) sau chiar „Back to the Future” (doar partial) cu siguranta vor fi incantati de aceasta realizare a japonezilor. In prima parte a filmului avem parte de o atmosfera stranie, plina de mister care te tine cu sufletul la gura, dupa care povestea capata accente fantastice, nedepartandu-se prea mult de benzile desenate si de atmosfera lor artificiala, supranaturala.

Anul 1969 era unul care avea sa indice cateva promisiuni pentru un viitor mai bun, atat al Japoniei (in 1970, celebra Expozitie mondiala tinuta la Tokyo urma sa schimbe viitorul tarii), cat si al intregii lumi (in 1969, omul ajungea pe Luna si deschidea niste perspective inimaginabile pana atunci). In acelasi an, Endo Kenji era un elev de scoala primara cu multa, foarte multa imaginatie. Impreuna cu prietenii sai de joaca, colegi de clasa cu el, acesta si-a construit o „baza secreta” din vegetatie, o ascunzatoare unde grupul de prieteni si-a lasat imaginatia sa zburde. Si asa, in ritmurile celebrei melodii a lui Bob Dylan, „Like a Rolling Stone” si in atmosfera anilor Woodstock-ului si ai rockului, se nastea in imaginatia micutului Kenji o poveste incredibila: in ultima zi a anului 2000, deci a secolului 20, un urias robot urma a distruge omenirea cu ajutorul unui virus mortal, dupa ce in prealabil aceasta forta malefica ar fi incercat sa preia conducerea lumii sub masca unei fiinte sincere, modeste si simpatice. Pentru a-l impiedica, se vor ridica 9 eroi, care vor trebui sa salveze omenirea. Toate aceste predictii au fost incluse in ceea ce au numit „Cartea Profetiilor”, in care desene stangace insoteau apocaliptica poveste. Peste ani, ii regasim pe eroi povestii oameni in toata firea, aflati la mijlocul vietii lor. Kenji, fost rock-star, o ajuta pe mama ei la magazinul pe care il detin, crescand-o pe fiica sorei sale, Kanna, care a disparut de-acasa. Intr-una din zile, primeste o invitatie la o reuniune de clasa, la care participa de curiozitate. Isi revede colegii din scoala primara, insa o serie de evenimente stranii incep sa se petreaca dupa ce un simbol utilizat de ei in copilarie, in „baza secreta”, pare a fi folosit de un cult religios. Totodata, prin ziare se vorbeste despre un virus mortal adus din Africa, care face ravagii in intreaga lume. Multe lucruri au legatura cu trecutul si cu copilaria lui Kenji. Cum evolueaza insa, povestea, ramane sa descoperiti singuri.

Un film plin de mister, o fantezie care va delecta multa lume si va spori nerabdarea pentru vizionarea continuarii. Toti cei care au fost fanii povestii din „IT” vor gasi filmul extrem de familiar, iar continuarea se anunta a fi cel putin calitativ la nivelul primei parti. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 (c) www.asiacinefil.com

 

SUBTITRARE IN LIMBA ROMANA

BONUS

6 Comments

  1. Nu poate fi deschisa dezarhivata subtitrarea. Unexpected end of archive, asta e eroarea la dezarhivare, Se poate sa fie urcata din nou, dar corect arhivata?

  2. Am vazut filmul, l-am inteles foarte bine, dar totusi mi se o prostie de film, cred ca mai prost de atat nu exista, daca as putea i-as da o nota negativa pe imdb, iar cel care a umflat filmul in halul asta ai gresit cand l-ai comparat cu “IT”, “The Stand” sau“Back to the Future”
    e o mare pierdere de timp.

  3. Fiecare cu gusturile sale. Pentru un necunoscator al filmului asiatic, cu precadere al celui japonez, n-aveai cum sa-l intelegi. Pentru cineva care nu a citit niste benzi desenate japoneze (nu unele de 22 de volume) si nu isi poate inchipui mentalitatea unora care de la varste fragede invata sa-si dezvolte imaginatia cu astfel de benzi desenate in loc sa traga aurolac prin cartierele sarace si marginase ale marilor orase, e greu sa intelegi un astfel de film. Si totusi, tu spui ca l-ai inteles. Esti genial atunci. Recomandarea mea e sa nu te mai uiti la astfel de filme in toata viata ce-o mai ai inainte. Iar daca ai puterea de a INTELEGE ca mentalitatea mioritica e atat de retrograda incat nu poti merge nici macar pana la baie cu ea, de teama sa nu ti-o fure vecinul, atunci vei avea si intelepciunea de a nu pune eticheta.

    Apropo, comparatia cu IT sau The Stand apartine unor specialisti in domeniu, care toata viata lor asta fac: urmaresc filme si scriu cronici despre ele. Daca ai puterea de a-i contesta, tu, un profan in materie, atunci iti recomand sa te apuci de Scufita Rosie.

  4. Un film exceptional. Lui qver ii recomand sa ramana la manele si la telenovele si sa nu mai dea cu noroi intr-o cultura intradevar extraordinara. Au asiaticii o imaginatie si un stil de a face filme unice care ii deosebeste de restul lumii. Nimeni, oricate remake-uri ar face, nu poate reproduce atmosfera din filmele asiatice. De abia astept si celelalte doua parti ale trilogiei.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>