Povestile cu fantome si in general supranaturalul au fascinat dintotdeauna, curiozitatea si dorinta de cunoastere fiind doua din defectele ireparabile ale fiintei umane de la Adam si Eva incoace. Aceasta curiozitate a fost reflectata si in filmul asiatic, ce nu poate fi discociat de aceasta tematica. Regizoarea Shin Jung-won incearca o data in plus sa dea o nota de originalitate genului horror coreean intr-un proiect ce se constituie intr-un efort laudabil de a introduce supranaturalul in viata de zi cu zi a unor persoane mai mult sau mai putin haioase pe care soarta le aduce in fata unei veritabile… vanatori de fantome. “Ghost Sweepers” se inscrie in seria de filme ce exploreaza lumea supranaturalului in diverse forme realizate de regizoare, in care cu zambetul pe buze (“To Catch a Virgin Ghost”) sau pe un ton grav (”Chaw”) e abordata incursiunea intr-o alta dimensiune: a misterului, spaimei si a bagatelizarii acestora. Iar pentru o astfel de poveste, ce cadru poate fi mai potrivit decat cel al unei insule unde se petrec evenimente bizare, in care localnicii sunt tacuti si au o privire ucigatoare ? Cand niste samani ajung pe insula si scot la lumina secrete intunecate, uneori cu zambetul pe buze, alteori cu ajutorul instrumentelor specifice si al capacitatilor fiecaruia, surprizele nu contenesc sa apara. Realizat in stilul vechii scoli a comediilor de groaza din Hong-Kong-ul anilor ’80, “Ghost Sweepers” ofera o portie echilibrata si bine dozata de umor de situatie, combinat cu elemente supranaturale serioase, rezultand un film foarte reusit dintr-un gen in care cu greu mai poti spune ceva nou in ziua de astazi.

Satul Uljin e invaluit de ani buni intr-o reputatie sinistra. Mica localitate pescareasca e de multa vreme scena unor morti pe cat de numeroase pe atat de inexplicabile, puse pe seama spiritelor malefice. De mai multe ori s-au incercat exorcizari, dar niciodata nu au avut succes. Asa ca cei mai talentati cincizeci de exorcisti din tara, se aduna pentru un ritual de amploare, intr-o ultima tentativa de a purifica zona. Choi Chan-Young, o ziarista la Kyungyang Daily, e pusa “pe liber” in urma publicarii unui articol demascator despre “Alternativa Socialista”, care fiind o organizatie influenta a constrans ziarul sa publice scuze oficiale. Asa ca ziarista e trimisa sa faca un articol referitor la ritualul de exorcizare, chiar din mijlocul evenimetelor. Ajunsa la popasul ce era locul de intalnire al grupului, tanara intra in contact cu o serie de personaje, care mai de care mai pitoresti, al caror numitor comun e afinitatea pentru supranatural. Pe masura ce se apropie de Uljin, manifestarile raului nu intarzie sa apara. Franele autobuzului nu mai raspund la comenzi, tocmai pe o portiune de drum periculoasa si aproape ca se prabusesc in prapastie in timp ce fantomele pun stapanire pe o parte din membrii grupului. Ajunsi la destinatie, sunt intampinati cu raceala de localnici, care chiar incearca sa-i alunge. Ritualul se desfasoara sub conducerea Maestrului Park, un maestru al tuturor samanilor, dar in timpul ritualului fortele raului se manifesta din nou, rupand sigiliile magice, majoritatea celor implicati speriindu-se de moarte. Si cand afla ca Maestrul Park face totata aceasta treaba pentru bani, pleaca aproape toti dezamagiti. Cei cinci ramasi hotarasc sa continue cu exorcizarea in urmatoarele zile. Vor reusi acesti cativa oameni sa invinga o forta atat de puternica? Vor supravietui in cautarile lor de a gasi originea raului si de a-l eradica?

Filmul incepe in forta, cu o prezentare individuala a fiecarui personaj principal, in plina actiune. Suk-Hyun interpretat de Lee Je-Hoon cunoscut asiacinefililor din “Architecture 101” este Doctor Inginer Exorcist. El construieste si utilizeaza o multime de aparate pentru a monitoriza activitatea paranormala, si a dobandit notorietate in urma unui spectacol televizat. Maestrul Park,jucat de Kim Su-Ro, care in anul ce a trecut a fost vazut in I am the King cu un rol secundar dar fanii il tin minte din drama Gentleman’s Dignity, e un maestru saman, capabil de exorcizari foarte dificile, dar datorita stilului de viata costisitor pe care-l prefera si jocului la bursa, uneori neinspirat, e intr-o continua goana dupa bani. Shimin (Kwak Do-Won) e un calugarul ce vede spiritele cu “ochiul sinistru”. A studiat impreuna cu Maestrul Park sub indrumarea aceluiasi profesor si cei doi au ramas prieteni, desi Shimin nu impartaseste patima lui Park legata de bani, el avand o obsesie legata de femei, in fiecare persoana de sex opus regasind-o intr-o mai mica sau mai mare masura pe iubita pierduta in tinerete. Seung-Hee (Kim Yoon-Hye) e o tanara atragatoare cu veleitati de astrolog, cititoare in trecut si specialista in carti de tarot. Talentul ei se manifesta prin capacitatea de a vizualiza amintiri imprimate in obiecte. Wolgwang (Yang Kyung-Mo) e un copil de scoala generala dotat cu precognitie – acea calitate de a vedea viitorul prin intermediul viziunilor. Choi Chan-Young interpretata de Kang Ye-Won e o tanara de douazecisiopt de ani, o ziarista pragmatica si indarjita. Viata ei privata e destul de saraca, fiind mereu parasita, asa ca-si canalizeaza energia in munca si investigatiile pe care le face. Chan-Young e martorul venit sa consemneze evenimentele, dar sfarseste implicandu-se tot mai mult pe masura ce lucrurile evolueaza. Ea e singura care n-a interactionat cu paranormalul si pretinde ca nici macar nu crede in asa ceva. Pe cand ceilalti cred intr-un destin predefinit, ea se bazeaza pe principiul ca destinul si-l face fiecare. Asa ca incapatanarea de care da dovada devine fermentul care anima lucrurile si schimba cursul evenimentelor.

“Ghost Sweepers” e un mix de comedie, thriller si un pic de groaza. Ca orice film cu fantome are o doza de groaza datorita imposibilitatii de a explica rational existenta acestora, dar personajele sunt atat de inedite si trateaza totul cu atata naturalete incat la un moment dat dau impresia ca lumea lor e cea autentica. Si pentru ca-si joaca bine rolurile, umorul strecurat in poveste, fie ca e vorba de dialog sau situatie e binevenit, chiar daca apare in cele mai neasteptate momente. Desi firul narativ nu e unul complicat, iar cliseele din filmele cu fantome nu lipsesc nici ele, e interesant felul in care evolueaza investigatiile, fie ca sunt facute cu ajutorul talentelor speciale ale samanilor, fie ca sunt bazate pe logica si masuratori, in cazul ziaristei si inginerului. In planul relatiilor personale, caci exista bine definit si un asemenea plan, pe langa cel al actiunii propriu-zise, spectatorul are parte de reale surprize, ajungand sa descopere neasteptate legaturi existente, sau sa asiste la infiriparea unora noi. Ritmul actiunii creste treptat si pe masura ce se deruleaza devine tot mai alert, aproape de final fiind de-a-dreptul trepidant. Iar faptul ca pe langa evenimentele concrete sunt prezentate si flashuri cu viziuni despre trecut si viitor doar sporeste tensiunea.

Asa ca invitatia la film e atat pentru amatorii de umor negru cat si pentru cei ce prefera supranaturalul si suspansul. Vizionare placuta !

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de lasedan – Asia Team Romania.

Articol realizat de corina1002001 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>