In 1956, televiziunea alb-negru ajungea si in Coreea de Sud. 39 de ani mai tarziu, in 1995, a aparut tv cablul si canalele specifice de televiziune. Acum, in 2009, o noua invetie in domeniul televiziunii va marca o noua pagina in istoria sa. Noua inventie, IPTV (Internet protocol TV) ar putea redefini conceptul de televiziune. Pe intelesul tuturor, este vorba de televiziune transmisa prin intermediul internetului; mijloacele traditionale de difuzare a canalelor tv (unde radio sau cablu) sunt inlocuite de tehnologii specifice retelelor de calculatoare.

Ca un scurt istoric al acestei inovatii, in 1994, emisiunea „World News Now” a postului american de televiziune ABC a fost prima difuzata pe internet. Ulterior, s-au realizat softuri care au permis extinderea acestui serviciu, iar in 1998 s-a realizat prima transmisie continua live a unui post de radio pe internet. Viitorul suna bine, pentru ca toate posturile de televiziune din lume se vor arata intresate sa-si gaseasca prin IPTV o noua sursa de venit, in conditiile in care vor exista site-uri care vor oferi pachete de programe tv (asemanatoare celor oferite de furnizorii de televiziune digitala prin satelit) contra cost, care vor fi accesibile oricui are o conexiune acceptabila la internet.

Din acest an, cei 3 importanti operatori de IPTV din Coreea – KT, SK Broadband si LG Dacom – vor incepe o competitie acerba pentru acapararea potentialilor doritori ai acestui serviciu. SK Broadband si LG Dacom au ajuns la acorduri cu 3 companii de televiziune importante din Coreea pentru a le retransmite programele. De teama sa nu piarda contractele de publicitate, companiile tv au refuzat sa-si imparta programele tv cu operatorii IPTV. Insa simtind ca se naste o noua industrie, guvernul a incurajat companiile tv sa accepte aceste colaborari. De ce se foloseste deja un termen atat de pompos, „industrie” ? Simplu. IPTV ofera mult mai comod ceea ce televiziunea clasica nu poate oferi decat dupa metode traditionale. Spre exemplu, daca cineva vrea sa vada un film, o emisiune, un spectacol difuzat pe vreun canal tv a carei ora de difuzare a scapat-o, nu mai trebuie sa consulte un ghid tv sa vada cand este reluata difuzarea acesteia, ci poate opta pentru vizionarea instant a ei printr-o simpla optiune. Canalele tv de shopping difuzate prin cablu isi promoveaza si vand produsele in conditiile in care tu, ca comparator, esti client al unei companii de tv cablu; dai un telefon, te interesezi de detalii etc. In sistemul IPTV, cu o simpla apasare pe o tasta poti comanda produsul in timp real si poti afla toate detaliile fara a sta minute in sir la telefoane pentru a primi informatiile de la un operator. Tot in sistemul IPTV, in timp ce te uiti la serialul tv preferat sau la showuri de televiziune, abonatii pot cumpara diverse materiale promotionale despre emisiune, actori sau actrite si se pot informa cu privire la pretul acestora, toate expuse pe ecran, putand fi cumparate in cateva minute online. Din acest motiv, publicitatea clasica ar putea fi afectata si, implicit, si incasarile canalelor de televiziune care traiesc in mare parte din reclame. IPTV va inlesni accesul la educatie, operatorii incercand sa ofere un vast pachet cu continut educational, inclusiv lecturi din partea unor instructori cunoscuti in Coreea. Copiii din zonele rurale ale tarii ar avea acces mai usor la educatie, deoarece prin sistemul IPTV acestia pot trimite intrebarile instant in timp ce privesc la tv aceste lecturi.

Pentru a sustine acest proiect, guvernul coreean intentioneaza sa investeasca 12,2 bilioane woni (circa 9,7 milioane dolari) in IPTV in urmatorii 3 ani. Un specialist din domeniu e de parere ca „IPTV e un serviciu foarte accesibil coreenilor deoarece multi dintre acestia folosesc internet de mare viteza”. Cu un pachet interesant de programe, „este de asteptat ca aceasta tehnologie sa castige teren in maxim 2-3 ani”, a mai adaugat acesta.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>