“Three Kims” (cunoscut si ca “Maestrii Kim”) e o comedie spumoasa a anului 2007 ce aduce o binemeritata si inedita nota de umor artelor martiale, pe care regizorul debutant Park Sung Gyun le onoreaza intr-un mod original. Data fiind predilectia realizatorilor coreeni spre thriller-urile sau comediile cu gangsteri, aceasta curajoasa alegere s-a dovedit o carte castigatoare pentru Park Sang Gyun, ce areusit sa adune in distributie o serie de figuri comice de prima mana din Coreea, care reusesc performanta de a smulge hohote de ras audientei. De departe cel mai amuzant e Shin Hyun-joon (Caind and Abel, Stairway to Heaven), care in roluri comice e de-a dreptul demential. Choi Sung Guk il interpreteaza pe Kim Kendo, amintindu-ne de rolul amuzant din melodrama “Now and Forever”, in timp ce Kwon Oh-jung (vanatorul Kang din “The Duo”) completeaza trioul formidabil al acestui film interpretand maestrul Kim de kung-fu. Alte figuri cunoscute completeaza distributia, cum ar fi Lee Han-wi (Athena, Wild Romance, The Scent) sau actrita Oh Seung-hyeon (The Grand Heist). Filmul a avut un buget de 3,5 milioane de dolari – unul foarte ridicat la nivelul anului 2007 si pentru ce a rezultat -, insa a fist un succes de box-office (ce comedii reusite nu obtin si aprecierea publicului ?).

Maestrul Kim e un instructor de arte martiale coreene (Taekkyon) intr-un mic orasel din Coreea zilelor noastre, unde preda cu mandrie tehnica de lupta traditionala copiilor. Marele sau rival e maestrul… Kim (intamplator amandoi au acelasi nume de familie), cunoscator al artelor martiale japoneze (Kendo). Acesta incearca sa atraga din copiii interesati de Taekkyon catre Kendo, lucru ce da nastere la o rivalitate de proportii intre cei doi maestrii. La mijloc mai exista un restaurant unde se servesc taitei, fiica proprietarului fiind un element in plus de discordie intre cei doi. Toate bune si frumoase pana intr-o zi, cand in orasel isi deschide o sala de kung-fu un maestro al artelor martiale chinezesti. Cum probabil ati ghicit, numele lui e tot… Kim. Copiii sunt innebuniti dupa kung-fu si dupa metodele de predare ale noului maestru, si incep sa paraseasca salile de antrenament ale lui Kim Kendo si Kim Taekkyun. In fata acestei situatii, cei doi rivali bat palma pentru a face tot posibilul ca noil Kim (Kim Kung-fu) sa paraseasca orasul sis a-si inchida sala de antrenament. Dar in ciuda tuturor metodelor folosite, planurile celor doi, oricat de diabolice pareau, esueaza, iar adevarul aproape e dat in vileag. In momentul in care Kim Kung-fu se indragosteste si el de fiica proprietarului restaurantului, situatia devine insuportabila pentru ceilalti doi Kim. Pentru ca situatia sa nu degenereze, tatal fetei decide oragnizarea unei competitii – desigur, de arte martiale – al carui castigator sa o ia de nevasta pe fiica lui. Pana sa aflam deznodamantul intrecerii, noi intamplari hazlii se petrec cand in scena apar niste gangsteri locali, ce vor cu orice pret sa puna mana pe terenul pe care erau ridicate salile de antrenament ale celor 3 maestrii. Ce urmeaza e o nebunie din care ies scantei…

“Three Kims” are o poveste simpla si previzibila – 3 maestrii de arte martiale, fiecare exponentul unui stil diferit de lupta, se lupta intre ei, iar mai apoi isi unesc fortele in fata unui inamic comun -, insa in ciuda acestui fapt regizorul a incercat sa joace fiecare scena pe cartea umorului, si nu a dat gres. Desi au existat scena parodiate dupa filme de arte martiale, “Three Kims” are parte de un umor rafinat conform conventiilor genului. Avem parte de mult umor de situatie si de gaguri de zile mari ce scot in evidenta valoarea celor 3 protagonisti. Personajele sunt simpatice, fiecare dezvoltandu-si propria personalitate, si chiar daca filmul are doar 97 de minute, acestea sunt suficiente pentru o analiza destul de profunda a fiecarui personaj in parte, intors pe toate fetele de scenarist, cu defecte si calitati evidente. Interesant e ca spectatorul nu poate sa nu tina partea vreunuia din cei trei maestrii, desi acestia ajung la un moment dat rivali. Rautatea personajelor este una pozitiva, amuzanta pana la lacrimi, si nici o clipa n-ai impresia ca ceva negativ in adevaratul sens al cuvantului ar putea sa le modifice felul de a fi. Cu alte cuvinte, “Three Kims” e o comedie pozitiva, pentru ca pana si atunci cand apar in scena adevaratele personaje negative, acestea sunt ironizate si carizaturizate in asa fel incat sa starneasca zambete. Intre cei trei Kim exista o potrivire perfecta, datorita actorilor in primul rand, care se completeaza perfect unul pe celalalt, iar acesta e marele atu al filmului, care il diferentiaza de un film oarecare: are substanta. Exista multa actiune si scene de lupta, in special in partea finala a filmului, cand lucrurile devin putin mai serioase si cand eroismul si simtul dreptatii isi fac loc printre hohotele de ras, echilibrand situatia.

Un film antrenant si amuzant peste masura, cu trei protagonisti de nota 10, pentru toate varstele si convingerile. Alegerea perfecta pentru zilele de sarbatoare sau de weekend.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania lui Vic – Asia Team Romania.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>