“R2B – Return to Base” (cunoscut si ca “Soar into the Sun”) a fost una din cele mai asteptate premiere ale acestei veri in Coreea. Principalul motiv al acestui fapt a fost protagonistul filmului, Rain, starul k-pop votat de 3 ori Cea mai influenta persoana a anului in Coreea de catre fanii sai. A fost ultimul sau rol inainte de incorporare, fiind si motivul pentru care si-a amanat inceperea serviciului militar pentru toamna lui 2011, dupa incheierea filmarilor. Incepute in martie 2011, filmarile s-au incheiat dupa 6 luni, filmul avand un buget de nu mai putin de 9 milioane de dolari. La box-office filmul nu s-a descurcat rau (tinand cont de concurenta filmelor lansate in aceeasi perioada in Coreea), la o luna de la premiera din 15 august filmul avand incasari de 7,5 milioane de dolari. Cu incasarile obtinute in urma distribuirii peste hotare (filmul a fost vandut in peste 30 de tari !) si cu cele din vanzarea de dvd-uri probabil investitia va fi acoperita, insa bugetul ridicat al filmului (ce a acoperit onorariul lui Rain si costurile post-procesarii, cand au fost adaugate efectele speciale) in comparatie cu riscurile recupererii investitiei ridica din nou problema rentabilitatii unor viitoare mari investitii in astfel de productii. De aceasta data strategia producatorilor a functionat, numele Rain fiind cel ce a atras lumea in cinematografe. Pe langa el, putem revedea actori cunoscuti din alte filme si seriale de succes, precm Shin Se-kyung (So Yi din Deep Rooted Tree) sau Jo Sung-ha (A Millionaire on the Run, Helpless, Hanbando). “Return to Base” e un remake dupa clasicul coreean “Red Scarf” (1964), iar lansarea lui in vara acstui an comemoreaza 60 de ani de la Razboiul Coreean, fiind realizat cu sustinerea fortelor aeriene coreene. In urma cu nici o luna, filmul a fost prezent la prestigiosul festival de la Busan.

Fortele Aeriene Coreene. La fel de profesioniste ca cele americane, dotate cu avioane de ultima generatie ce pot face fata oricarui pericol. Piloti experimentati, cu sute de ore de navigat, isi arata indemanarea in exercitii spectaculoase, pregatiti oricand pentru orice provocare. Un asemenea pilot este si Jang Tae-hun (Rain), cel mai mic ca varsta din echipa de piloti de elita “Vulturii Negri”. Si cel mai bun. Dincolo de toate calitatile si priceperea de care da dovada, meritele fiindu-i recunoscute de toata lumea, Tae-hun este un rebel ce mai mereu intra in conflict cu superiorii sai din cauza teribilismului si nevoii exaggerate de adrenalina, specifice varstei. Cu prilejul unui miting aviatic, acesta face un salt in gol in plan vertical cu motorul oprit, speriind asistenta care vede ditamai aparatul de zbor venind cu o viteza mare direct spre sol. Acest numar nu era inclus in programul reprezentatiei “Vulturilor Negri”, iar la incheierea mitingului, naravasul pilot isi primeste si rasplata: e detasat la Divizia de Lupta 21 ca masura disciplinara. Aici o zareste pe sergentul Yu Se-yeong (Shin Se-kyung), ce lucra ca mecanic sef la hangarul cu avioane, de care se indragosteste la prima vedere, dar care se dovedeste greu de cucerit. In scurt timp se impune in cadrul Diviziei, iar suprematia urmeaza a fi stabilita in urma unei competitii aviatice. Desi antrenamentele zilnice duc la o mai mare experienta pentru pilot, nimic nu se compara cu situatiile reale in care indemanarea si celelalte abilitati sunt puse serios la incercare. O astfel de misiune se iveste in momentul in care in Coreea de Nord vecina are loc o lovitura militara de stat. Un pilot la bordul unui avion de razboi nord-coreean, lovit si fumegand, intra in spatiul aerian sud-coreean, solicitand azil politic. Cum va face fata rebelul Tae-hun primei misiuni oficiale in cadrul Diviziei de Lupta 21 ?

“R2B: Return to Base” e primul film coreean de amploare inspirat din lumea aviatei militare, o tema exploatata la maxim de cinematografia de peste ocean, unde poate cea mai celebra si renumita productie de gen la nivel international a fost “Top Gun”. In rolul rebelului Tom Cruise de altadata il regasim pe megastarul coreean Rain, razvratit ca-ntotdeauna, cu o prestatie buna insa in limita a ceea ce rolul i-a permis sa arate. Desi nu e tocmai genul de film in care sa-si poata demonstra si talentul de actor (comediile il prind perfect), Rain s-a descurcat de minune, filmarile fiind un excelent antrenament inaintea incorporarii din viata reala, amanata pana in ultima clipa. Shin Se-kyung, partenera lui din film, e o persoana la fel de misterioasa si tacuta precum era So-yi in “Deep Rooted Tree”; pentru a o cuceri, Tae-hun trebuie sa lase din mandrie, uar rezultatele sunt surprinzatoare ! Prima jumatate a filmului e una linistita, fara prea multe evenimente, incat la un moment dat te intrebi incotro anume se va indrepta acest film: spre o poveste romantica lina si plictisitoare (avioanele nu prea fac casa buna cu fetele si romantismul) sau spre altceva ? Raspunsul il ofera partea a doua, unde asistam la o schimbare brusca de registru, actiunea suspansul si scenele spctaculoase trasand directia filmului. Efecte speciale, slow-motion-uri spectaculoase, urmariri in aer si lupte aeriene precum pe jocurile de calculator sunt restul atractiilor, alaturi de romantismul din prima jumatate. Una peste alta, insa, “Return to Base” ramane un film de box-office, spectaculos, cu multi actori cunoscuti in distributie, ce incearca sa calce pe urmele productiilor de gen de la Hollywood. Tentativa este una reusita, orice ar spune gurile rele, cele aproape 2 ore ale filmului oferind o gama larga de genuri pentru publicul de toate varstele.

Traducerea filmului a fost efectuata in premiera in Romania de Asia Team, multumirile trebuind adresate lui Mi Joo – pentru traducerea impecabila dupa subtitrarea oficiala a filmului aparuta odata cu dvd-ul original lansat pe piata in urma cu nici 3 zile, si urumei44, care a realizat in urma cu cateva saptamani o varianta beta a subtitrarii dupa o pseudo-traducere in “engleza” facuta mai mult cu google-translate de niste amatori. Datorita complexitatii limbajului acestui gen de film, ce contine multi termeni uzitati doar in domeniul aviatiei, a caror traducere trebuia sa fie cat mai exacta, am optat pentru o retraducere dupa subtitrarea oficiala a acestui film, Asia Team Romania respecatndu-si din nou renumele cand vine vorba de calitate in domeniul traducerilor in limba romana. Acestea fiind spuse, nu mai ramane decat sa uram asiacinefililor vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>