Fara indoiala, “The Concubine” (cunoscut si ca “The Royal Concubine”) va ramane, odata cu trecerea timpului, unul din cele mai bune filme de epoca coreene facute vreodata. Cu povestea sa fascinanta si cu interpretarea fara de cusur a unor actori in cautarea consacrarii, “Th Concubine” te cucereste din primele sale momente. In prima saptamana de la lansarea in Coreea, in luna iunie a acestui an, filmul a adus vanzari de peste 1,4 milioane de bilete producatorilor, dupa o luna trecand de borna de 2 milioane bilete vandute. Pana in prezent, filmul a avut incasari de peste 16,4 milioane de dolari la box-office, situandu-l pe pozitia a 9-a in topul incasarilor la filme autohtone in Coreea inaintea inceputului sezonului de toamna. Regia este semnata de Kim Dae-seung (care e si co-scenarist), omul din spatele unor filme de succes precum “Bunjee Jumping of Their Own”, “Blood Rain” sau “Traces of Love”. Scenarista principala e nimeni alta decat Kim Mee-jeung, autoarea scenariului si regiei lui “Shadows in the Palace”, iar acest lucru il simti de la primele imagini de interior ale Palatului Regal, cand un mister si un fior de teama te cuprinde, amintindu-ti, involuntary… de “Shadows in the Palace”. In rolurile principale apar doi actori tineri, in jurul varstei de 30 de ani, aflati in cautarea succesului, pe care cu siguranta l-au gasit odata cu aceste roluri. Jo Yeo-jeong (din seriale recente precum “I Need Romance” sau “Lovers of Haeundae”) interpreteaza concubina regala, personajul pilon al filmului, in jurul careia se cladeste intreaga intriga. Jo Yeo-jeong a mai jucat intr-un film de o factura similara, iar iubitorii genului cu siguranta isi amintesc de personajul Chun-hyang din “The Servant”. Rolul regelui ii revine lui Kim Dong-wook (recent vazut in “Romantic Heaven” sau in “Coffee Prince”, ce a marcat debutul acestuia pe micul ecran in 2007). Triunghiul este inchis de Kim Min-jun, un actor cu mare potential dar care din pacate nu a reusit inca sa prinda rolul carierei. Nici de aceasta data acest vis nu i s-a implinit, rolul sau fiind unul secundar, constituind unul din factorii ce complica actiunea, dar nu e asta un capat de tara. Datorita necenzurarii unor scene intime, filmul a fost clasificat in Coreea cu eticheta “Interzis sub 18 ani”. Acest lucru, insa, nu diminueaza cu nimic calitatea acestei productii extraordinare, ce reprezinta o veritabila delectare sub aspect visual, al decorurilor, costumelor, scenariului, interpretari, coloanei sonore etc. Rar gasesti un film de epoca care sa puncteze la toate capitolele si sa constituie o realizare solida.

In perioada timpurie a dinastiei Joseon, Hwa-yeon este fiica unui nobil instarit ce fusese mai demult salvat de la moarte de Kwon-yoo. De atunci, nobilul l-a acceptat pe Kwon-yoo ca pe propriul sau fiu si i-a oferit adapost. In momentul in care insa afla ca fiica lui il iubeste pe Kwon-yoo, tatal se opune relatiei acestora. Intr-una din zile, printul Sung-won se opreste la casa familiei nobilului Shin, dupa o vanatoare nereusita, si in timp ce isi trage sufletul ospatandu-se din bucatele alese puse cu ospitalitate pe masa de niobilul Shin, o zareste pe fiica acestuia, Hwa-yeon. Aceasta tocmai era certata de iubitul ei, Kwon-yoo, pentru faptul ca isi facuse aparitia inainte ca printul sa plece de acolo, temator, parca, sa nu intervina cineva in fericirea lor. Dar printul se indragosteste de fata la prima vedere, iar in momentul in care Hwa-yeon afla ca printul are de gand, cu complicitatea tatalui ei, sa o ia la Palat si sa o transforme in sotia lui, intr-un gest mai mult sau mai putin cugetat fuge cu Kwon-yoo. Dar nimeni nu se poate pune cu puterea unui print, si nimeni nu doreste sa isi complice existenta in acele vremuri tulburi, astfel ca visul celor doi indragostiti de sfaramat de tatal fetei, care o duce intr-un final cu forta pe aceasta la Palat.

5 ani mai tarziu, printul Sung-won vine, dupa lungi peregrinari, in Palatul Regal. Acum aflam ca de fapt el era fratele vitreg al actualului Rege, iar regulile Palatului ii interziceau sa ramana in Palat alaturi de Rege. Si tot acum o regasim pe Hwa-yeon, devenita tocmai… Regina ! Dar Regele era grav bolnav, iar viitorul Reginei si al micului print caruia i-a dat nastere intre timp parea sumbru, datorita prezentei amenintatoare la Palat a Reginei Mama. Regina Mama era mama vitrega a actualului rege, iar unicul ei scop este sa faca in asa fel incat fiul ei, printul Sung-won, sa urce intr-o zi pe tron. Lucrurile se precipita cand se afla ca Regele este pe moarte, si vremuri grele se abat asupra Joseonului. Ambitia cui va triumfa, in cele din urma ?

“The Concubine”, nu am gresi daca am spune-o, se inscrie in seria de filme istorice care de-a lungul anilor au starnit multe discutii in conservatoarea si traditionalista societate coreeana. Aceasta serie a fost inceputa de varianta coreeana a “Legaturilor periculoase”, “Untold Scandal” din 2003 (in care deja superstarul Bae Yong-joon interpreta rolul principal), dar desi filmul a fost apreciat de critici si la box-office, fiind la nivelul anului 2003 cel mai vizionat film in Coreea, societatea coreeana l-a primit cu oarecare rezerve. Timp de mai multi ani nu s-a mai insistat pe filme de aceeasi factura, insa spre sfarsitul primului deceniu al secolului XXI, genul a fost reinventat odata cu A Frozen Flower si Portrait of a Beauty, in anul 2008. In 2010 a urmat “The Servant”, iar acum, in 2012, “The Concubine” reuseste sa se ridice peste nivelul lui “Untold Scandal”, filmul de unde s-a lansat acest gen istoric cu accente de erotism in cinematografia coreeana. Acest film ne ofera mai mult decat o poveste pasionanta si fierbinte plasata in perioada de inceput a dinastiei Joseon. Acest lucru a fost remarcat si de criticii de film coreeni, care aproape in unanimitate au avut pareri pozitive despre “The Concubine”. “Korea Times” l-a numit “unul din cele mai bune filme comerciale ale anului”. Promovarea filmului s-a axat aproape exclusiv pe portretizarea grafica a sexului si a nuditatii actritei protagoniste, Jo Yeo-jeong, lucru care a fost gasit total nepotrivit de criticii locali de film, revoltati de faptul ca explorarea temei tradarii, razbunarii si obsesiei au cazut pe planul second, in conditiile in care acestea sunt profunde si nuantat incluse in realizarea de ansamblu a filmului. “The Concubine” ofera substanta si un spectacol amplu dupa o intriga cu parfum shakespearian, in care latura psihologica e profunda si presupune perceperea mesajului din multiple unghiuri de vedere. Interpretarea actorilor este demna de lauda, in special Kim Dong-wook avand o interpretare de zile mari in rolul Regelui/printului Sung-won. Costumele de epoca sunt fascinante, iar melodia insttumentala de pe coloana sonora reuseste sa transmita tensiunea situatiei, batand parca la unison cu bataile inimii spectatorilor.

Un film deosebit, aproape o capodopera cinmatografica, o noua mostra a talentului cineastilor coreeni, poate cel mai bun film istoric coreean de la “A Frozen Flower” incoace pe tema culiselor vietii de zi cu zi de la Palatul Regal.”The Royal Concubine” ofera doua ore fenomenale tuturor iubitorilor calatoriilor in istoria nevazuta din spatele usilor inchise ale Palatului Regal coreean, o aventura unica despre ambitie, tradare, iubire si razbunare pe un fundal istoric cuceritor.

Traducerea si adaptarea, in premiera in Romania, a fost oferita de

alinabv si gligac2002 – Asia Team Romania.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>