“Unbowewd” este cel de-al 7-lea film coreean al anului 2012 dupa incasarile la box office, resind sa strange peste 22 milioane de dolari. O saptamana a ocupat prima pozitie in box-office, dar a fost repede detronat de blockbuster-ul “Nameless Gangster”. Filmul a fost prezent la mai multe festivaluri internationale de film si succesul sau a determinat distribuitorii americani sa-l achizitioneze. La Baeksang Arta Awards, (aprilie 2012) “Unbowed” a castigat premiul pentru Cel mai bun film al anului, iar actorul din rolul principal, Ahn Sung Ki, a mai adaugat la palmares un premiu pentru Cea mai buna interpretare. Ahn Sung Ki e o legenda vie a filmului coreean, fiind, alaturi de Lee Byung-hoon, primul actor coreean ce are o stea a sa pe celebrul bulevard hollywoodian “Walk of Fame”. Este, poate, cel mai respectat star coreean al momentului (si-l mai aminteste cineva in rolul din clasicul “The Housemaid” 1960 ?), aparand in filmele celor mai mari regizori coreeni ale anilor ’80-’90, cand filmul coreean cunostea o transformare, dupa epoca de aur a anilor ’60. A castigat de 6 ori “Grand Bell Award” – un fel de Oscar al Coreei), si nu e eclus ca la sfarsitul acestui an, rolul din “Unbowed” sa-I aduca un al 7-lea “Oscar” autohton. Filmul este produs, scris si regizat de nimanei altul decat Chung Ji-young, ce a regizat 13 filme din 1982 pana in 1998. Acesta este cunoscut pentru mai multe filme de razboi de la inceputul anilor ’90 (“The South Korean Army”, “White Badge”), “Unbowed” fiind primul sau film dupa 14 ani de absenta din industrie. Industria coreeana de film s-a schimbat radical intre timp, insa filmul sau ramane unul viu si de actualitate, punctele sale forte fiind distributia excelenta si scenariul stralucit. Mai trebuie spus ca filmul are la baza un incident real petrecut in 2007, care a ramas pana in zilele noastre in amintirea coreenilor, poate de aici si interesul urias manifestat pentru acest film.

Kim Kyung-ho (Ahn Sing Ki) este un profesor de matematica la o universitate privata de prestigiu. In 1995, acesta descopera in subiectele de admitere la facultate o problema alcatuita de un coleg mai tanar de catedra, care a fost pusa gresit si care, implicit, nu avea rezolvare. Pentru a nu compromite imaginea si prestigiul universitatii, conducerea decide sa schimbe regulile jocului din mers, punctajul anuntat initial pentru fiecare subiect in parte fiind modificat. Kim Kyung-ho se opune acestei decizii, iar din anul universitar urmator isi pierde catedra. Drept urmare, acesta intenteaza proces impotriva conducerii universitatii pentru discriminare. Dupa ani de judecata, sentinta finala e data de judecatorul Park Bong-ju, care decide ca universitatea are dreptate. In urma acestei sentinte, pe 12 ianuarie 2007 Kim Kyung-ho se decide sa-si faca singur dreptate si, inarmat cu o arbaleta, il asteapta pe judecator in cladirea unde acesta locuia. In momentul in care cei doi se zaresc iar Kim ii cere judecatorului sa recunoasca faptul ca sentinta data a fost nedreapta, are loc o incaierare. La fata locului apare si un agent de paza, care ii desparte pe cei doi. Judecatorul este ranit si solicita ambulanta, dar si anuntara politiei, retinand o sageata rupta ca proba a unui eventual atac asupra lui comis de catre Kim Kyung-ho. Consecinta incidentului este arestarea profesorului de matematica si o adevarata furtuna in media. Curtea Suprema vede in atacul asupra unui coleg judcator un atentat la insasi Justitia din Coreea si ameninta cu masuri legale severe. Urmeaza un proces mediatizat, in urma caruia profesorul e condamnat la 4 ani de inchisoare. Cu ajutorul unui avocat plin de datorii si cazut in patima alcoolului, dar apreciat pentru calitatile sale in lupta pentru dreptul la munca, profesorul Kim incearca sa faca apel si sa-si demonstreze nevinovatia si, mai presus de toate, indolenta, indiferenta si abuzurile sistemului judiciar coreean fata de individ ca parte constituanta a societatii.

“The Unbowed” se inscrie pe linia filmelor coreene ale ultimilor ani in care tema principala este dreptatea sociala. Un subiect similar a fost abordat in “Silenced”, cu referire concreta la un caz grav de abuzuri la adresa minorilor, si si de aceasta data filmul are la baza un caz real petrecut in 2007 si puternic mediatizat la vremea respectiva. Desi o parte consistenta a filmului se petrece in sala de judecata, urmarind rationamentul fiecarei parti in dobandirea adevarului sau, de ce nu, in ascunderea acestuia – nu degeaba se spune ca “justitia e oarba” – , scenariul este construit in asa fel incat din primul moment reuseste sa-ti capteze atentia si sa-ti starneasca curiozitatea. Filmul a avut acelasi succes precum “Silenced”, amandoua fiind niste drame consumate in spatele usilor inchise ale instantelor de judecata si inspirate din evenimente reale. “Unbowed” a devenit in scurt timp un succes comercial dar si un film apreciat de critici, deschizand un subiect sensibil, prea putin abordat in filmle coreene, referitor la sistemul judiciar coreean favoritismul si partinirea lui excesiva. Faptul ca in decurs de doar cateva luni publicul coreean a avut ocazia sa vada 3 filme pe o tematica oarecum apropiata – The Client, Silenced si Unbowed – spune multe despre una din tarele justitiei coreene, iar succesul acestor filme (care toate au avut in distributie cel putin cate un actor foarte iubit in Coreea si nu numai) marcheaza interesul societatii pentru aceasta problema.

Ahn Sung-ki este actorul perfect pentru rolul in care a fost distribuit, cel al profesorului de matematica in cautarea dreptatii. Dupa cum fanii filmului coreean stiu, Ahn este unul din cei mai populari si indragiti actori coreeni din toate timpurile, iar faptul ca un actor de notorietatea lui interpreteaza rolul unui cetatean nedreptatit de sistem a fost si lucrul pe care au mizat producatorii. Acesta este convingator in rolul unui profesor mandru, inteligent si pragmatic ajuns pe culmile disperarii de ceea ce crede el ca este o inscenare pusa la cale de un judecator corupt (interpretat de “antipaticul” Kim Eung-soo, cunoscut in special pentru rolurile negative din seriale coreene de succes ale ultimilor ani). Interpretarea lui Ahn incununeaza o cariera extraordinara, din anii ’80 pana in prezent rolurile sale din filme cu un puternic mesaj de constiinta sociala ale “Noului Val Corean” ramanand intiparite in sufletul publicului coreean. Si chiar daca are un rol “static” in “Unbowed”, fiind mai tot timpul incatusat si stand jos in boxa acuzatilor, interpretarea lui e pasionanta si dinamica. Scenariul contine foarte multe dialoguri legate mult de situatii de context, dar scenaristul reuseste sa adune la un loc toate piesele puzzle-ului intr-un fir narativ agreabil si consistent. Ritmul filmului este unul rapid (spre deosebire de alte filme de gen ce pot aduce plictiseala) dar niciodata nu simti ca scenaristul s-ar grabi cu povestea. “Unbowed” e genul de film cu un subiect dens si complicat care, daca il urmaresti, iti da impresia, la final, ca ai ramas cu mai mult decat un simplu film vizionat. Mesajul sau te face sa reflectezi la tema abordata (ce isi poate gasi similaritatea in orice alta societate decat cea coreeana) si reprezinta un adevarat semnal de alarma tras de regizor, actori si scenarist cu privire la nevoia reala a societatii actuale de dreptate sociala, mult prea corupta pentru a putea da incredere omului de rand ca Justitia inseamna cu adevarat dreptate. Un film revigorant si electrizant, au conchis criticii de film, unul din cele mai bune filme de gen facute in Coreea ultimilor ani. Nu trebuie ratat !

Traducerea si adaptarea filmului: alinabv, gligac2002 – Asia Team Romania

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>