PARTEA INTAI: Intre gasirea succesului si deziluzii

 

PARTEA A DOUA: Tragedia unei stele

Intreaga natiune coreeana a intrat in stare de soc in dimineata zilei de 2 octombrie 2008, cand toate posturile de televiziune anuntau tragica disparitie a actritei de doar 39 de ani. Inainte de acest eveniment neasteptat, circulau prin presa coreeana zvonuri ale unei pretinse relatii a actritei cu actorul Ahn Jae-hwan, care la randu-i s-a sinucis cu o luna mai devreme din cauza unor datorii. Zvonurile au fost alimentate de prezenta lui Choi Jin-sil la inmormantarea lui Ahn, unde a parut extrem de afectata. Aceleasi zvonuri sustineau, la scurt timp dupa inmormantarea lui Ahn, ca Choi l-ar fi imprumutat cu bani pe acesta. Choi a negat acest lucru, iar politia a arestat un suspect banuit a fi raspandit acest zvon.

Pe 1 octombrie, in noaptea dinaintea tragicului eveniment, Choi ai fi baut impreuna cu managerul ei. Revenita acasa, s-a inchis in baie si i-a cerut mamei sale sa se duca la culcare. A doua zi de dimineata a fost gasita de mama ei, fara suflare, in cabina de dus. Chiar inainte sa moara, aceasta a trimis un sms uneia din colegele sale, exprimandu-si dorinta sa aiba grija de cei doi copii ai ei. In momentul in care vestea s-a raspandit, sute de reporteri s-au indreptat spre domiciliul actritei din Seul, in timp ce principalele site-uri de specialitate, ca Naver.com, au blocat posibilitatea de raspuns a userilor online la subiect, de teama ca unii ar putea lasa comentarii rautacioase. Este cunoscut faptul ca Choi ar fi fost foarte afectata datorita unor comentarii negative si a unor zvonuri lansate pe internet la scurt timp dupa disparitia lui Ahn Jae-hwan, ca urmare a faptului ca era o buna prietena cu sotia acestuia. Familia s-a opus autopsiei solicitate de politia coreeana, iar ca raspuns la moartea ei, guvernul sud-coreean a inceput demersuri legale in vederea controlarii postarilor utilizatorilor de pe forumurile private. Ca urmare a masurilor in acest sens, peste 2.000 de persoane au fost identificate si cercetate pentru postarea de mesaje care au incalcat noua lege a internetului din Coreea.

Moartea actritei Choi Jin-sil a fost ultima dintr-un lung sir de sinucideri ale celebritatilor din Coreea, strans legata de „cyber-teroare”, un fenomen care a devenit tot mai greu de stapanit intr-una din tarile lumii cu cei mai multi utilizatori de internet. Conform unui raport al Korea Broadcasting Institute asupra cazurilor de abuz online ce aveau ca tinta celebritatile, din 1990 pana in 2008 aproape 7 din 10 atacuri erau indreptate impotriva actritelor. Dupa actori si actrite, urmatoarele categorii de vedete vizate au fost cantaretii si comediantii. Principalele forme de insulta sunt zvonurile si barfele de cea mai joasa speta, multe dintre ele neconfirmate. Un membru al institutiei citate arata ca numarul unor astfel de mesaje defaimatoare postate pe forumuri a sporit foarte mult in ultima vreme, datorita unei active interactivitati online si a expunerii mai mari a vietii private a vedetelor prin intermediul blogurilor si paginilor personale de pe internet. Pentru a nu exista un efect de recul si a se impiedica un asemenea flagel social sunt necesare schimbari in „cyber”-cultura tarii, prin strategii pe termen lung si scurt.

Choi Jin-sil va ramane pentru totdeauna in amintirea fanilor drept una din cele mai mari actrite pe care le-a avut vreodata Coreea. Disparitia ei a tras pentru prima oara un serios semnal de alarma asupra unui fenomen nou („cyber-teroarea”), pe care autoritatile incearca sa-l stapaneasca prin modificarea din temelii a legislatiei in privinta utilizarii internetului. In urma ei au ramas rolurile memorabile si numeroasele premii si nominalizari obtinute in timpul vietii. A fost recompensata in repetate randuri drept actrita anului in seriale tv ale principalelor posturi de televiziune (MBC, KBS si SBS), la care se adauga premiul pentru cea mai buna actrita intr-un film coreean, castigat in 1995 pentru prestatia din „How to Top my Wife” (premiul Grand Bell). Nu a mai apucat sa inceapa filmarile la cel de-al doilea sezon al serialului „The Last Scandal of my Life”, in care, paradoxal, interpreta rolul unei femei care isi gaseste iubirea alaturi de un actor de top, in urma unei traumatizante experiente a unei casnicii esuate prin divort.

Odihneasca-se in pace !

 

Articole realizate de cris999 (c) www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>