Un film scris si regizat de Ivy Ho nu poate fi decat intotdeauna o delectare. Fie ca e vorba de Comrades: Almost a Love Story, July Rhapsody sau Claustrophobia, filme premiate pentru scenariul stralucit scris de apreciata scenaarista, intotdeauna personajele inventate de Ivy Ho erau pline de culoare si surprize. Un critic de film spunea despre acestea: “personajele pe care aceasta le creeaza sunt observate cu precizie, portretizate psihologic cu atentie, pe un ton intim si confesional. Numeroasele detalii picante ale povestilor lui Ivy Ho ofera personajelor ei si filmelor in care acestea apar un punct de sprijin solid in realitate”. Aceeasi situatie este valabila si cu personajele din cea mai noua pelicula a acesteia, comedia romantica “Crossing Hennessey”, un film cu 6 nominalizari la Hong Kong Film Awards, ce a castigat premiul Criticilor de Film din Hong Kong in acest an. Filmarile la acest film au fost facute in primavera lui 2009, insa premiera a avut loc abia dupa un an, pe 1 aprilie 2010. Si cum febra remake-urilor a inceput sa cuprinda si cinematografia asiatica (oricum la o scara mult mai putin semnificativa ca a Hollywoodului), trebuie spus ca “Crossing Hennessey” e un remake dupa productia Hollywoodiana “Crossing Delancey”, care in 1988 i-a adus actritei Amy Irving o nominalizare la Globurile de Aur. Filmul marcheaza revenirea pe marile ecrane atat a lui Jackie Cheung (apreciat cantaret din Hong Kong) cat si a controversatei Tang Wei, al carei debut in filmul lui Ang Lee “Lust, Caution” i-a adus interzicerea in industria de film din China continentala. Din distributia mai fac parte actori precum Maggie Cheung, Andy On sau Danny Lee. Filmul a avut parte de o primire pozitiva din partea criticilor de film, in special Tang Wei fiind laudata pentru prestatia sa.

Suntem in Hong-Kong-ul zilelor noaste. Insula de sud. Ingusta zona construibila trebuie sa-i incapa pe toti, oameni, case de locuit si spatii de bussiness,  asa ca blocurile sunt cumplit de inghesuite. Din fericire, de la rasarit la apus, inghesuiala e taiata de larga Hennessy Road, precum aorta cartierului. Pe mijloc sunt liniile de tramvai, pe margini autobuzele, ambele suprapuse conform traditiei britanice, si restul traficulul infernal al vesnic suprapopulatei metropole. Pe trotuare marginite de magazine, saloane, cafenele si restaurante, curge nosn-stop suvoiul neintrerupt de oameni, ca furnicile plecate la vanatoare.

Soarele se-apropie de amiaza si-n apartamentul doamnei Chiang, sora acesteia se straduie din greu sa-l scoale din somn pe nepotelul Loy, care, cu plapuma in cap fuge de pe-o canapea pe alta. Matusica i-a pus pana si pasta de dinti pe perie, ca sa-i fie mai usor baiatului.  Graba e mare, pentru ca baiatul are…intalnire, trebuie sa fie la « vedere »  cu fata recomandata de parinti si cu rudele acesteia. Baietelul Loy are frumusica varsta de 41 de ani, orfan de tata si crescut in puf de matusica. Lucreaza la magazinul de electrotehnice al mamei, care e o fiinta grozav de voluntara, ocupata si pedanta. Loy are o prietena din copilarie, artist fotograf, care tocmai a divortat si vrea sa-si foloseasca renta pentru a-si deschide propriul studiou.
Candidata la maritis, este La Oi Lin, nepoata proprietarului magazinului de sanitare de pe cealalta parte a Hennessy Road si are supranumele de « Printesa Bailor ». Fata se ocupa de relatia cu clientii si de promptitudinea servirii. Oi Lin are si ea un prieten, pe Xu, momentan la inchisoare pentru bataie si ultraj, fiindca e prea temperamental si mereu bate zdravan pe cate cineva. Oi Lin (Floare de Lotus) se straduie sa-i angajeze avocat si fireste ca unchiul si matusa La nu sunt dornici sa-l aiba de ginere.
Primul punct comun al celor doi candidati la casatorie: nici unul nu-l doreste pe celalalt, dar la insistentele parintilor, din buna crestere, trebuie sa se intalneasca. Al doilea puct comun: amandoi citesc romane politiste. Fiindca are mai multe, Loy i le poate darui lui Oi Lin. Nefiind implicati, se poarta natural de dezinvolt. Lucru destul de rau, pentru ca se inteleg bine. Loy nu se pricepe la multe, dar stie s-o faca pe Lin sa rada. Si ii e din ce in ce mai drag s-o vada si sa stea la taclale cu ea.
Oi Lin se satura de izbucniri violente, chiar daca au menirea s-o apere pe ea, dar oboseste tot umbland prin tribunale. Xu nu e orb si chiar tine la ea, asa c-o va lasa libera, dar numai dupa ce se convinge ca o lasa pe maini bune.
Boala subita a pedantei doamne Chiang le aduce aminte tuturor ca viata e cam scurta si daca au ceva de facut, e bine sa se grabeasca a implini ceea ce-si doresc.

O comedie romantica reusita, ideala pentru o seara linistita de weekend. Vizionati-o si simtiti-va bine, filmul va va surprinde in mod placut !

Articol realizat de iulianatotu – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>