Sfarsitul secolului trecut si inceputul noului mileniu au adus in cinematografia coreeana o multime de filme impresionante atat ca subiect cat si ca interpretare. Filmul coreean intra intr-o noue etapa, cea a exploziei de scenario si talente si a transformarii cinematografiei intr-o industrie profitabila dupa modelul Hollywoodului. Actorii care azi sunt considerati vedete de prim rang acum un deceniu faceau roluri memorabile, in cautarea afirmarii. “The Last Present” poate fi numit, fara menajamente, una din melodramele coreene cele mai tulburatoare pe care acest gen l-a putut transpune vreodata pe ecran. Povestea oricand poate fi considerata ca inspirata din fapte reale, si desi totul este o fictiune, interpretarea extraordinara a protagonistilor a reusit sa transforme fictiunea in realitate… pe ecran ! Cu acest film, practic, regizorul Oh Ki-hwan debuteaza in scaunul regizoral, dupa doua filme la sfarsitul secolului trecut la care a contribuit ca asistent de regie. La 4 ani dupa acest film memorabil, Ki-hwan a schimbat registrul, trecand de la melodrama la comedie si dand lovitura cu “Art of Seduction”. 2 ani mai tarziu a abordat genul horror in “Someone Behind You”, iar peste alti 2 ani, in 2009, a realizat un segment din omnibus-ul “Five Senses od Eros”, abordand drama din cadrul vietii personale a unor cupluri. Asadar, avem in fata un regizor care inca de la filmul de debut, “The Last Present”, a dat dovada unui mare talent si a unei capacitati de adaptare la diverse scenarii destul de rare in domeniu. Distributia filmului va prilejui reintalnirea cu o mare actrita, aflata in floarea carierei sale. Lee Young Ae avea, in 2001, 30 de ani, era mai frumoasa decat oricand si avea la activ 16 seriale din distributia carora a facut parte in ultimul deceniu al secolului XX. Ultimul rol intr-un serial avea sa-i aduca si cel mai mare succes, in 2003, cand a interpretat personajul Seo Jang-Geum din minunatul “Jewel in the Palace”. Mai tarziu, rolul din ultimul sau film, “Sympathy for Lady Vengeance”, i-a adus si binemeritatele premii pentru interpretare intr-un film pentru marele ecran. In “The Last Present”, partenerul ei este un alt actor foarte apreciat in Coreea, Lee Jung-jae, ce a avut roluri impecabile in filme precum “Il Mare”, “Over the Rainbow” sau recent in “The Housemaid”, si care in “The Last Present” oscileaza intre comedie si melodrama prin natura rolului sau, un comediant in interpretarea… comediei triste a vietii.

Yong-gi Jung este un comediant ce isi castiga existenta alaturi de partenerul sau participand la diverse show-uri de varietati televizate. Marea lor problema este ca pretutindeni sunt respinsi la auditii, iar a razbi in show-biz nu e la indemana oricui. Intr-una din zile, un producator (cu asociatul sau) ii propune sa-l impresarieze pe el si pe partenerul sau, insa ii cere in schimb o suma importanta de bani. Refuzul lui Yong-gi Jung ii atrage criticile sotiei lui, Jung-yeon, care ii reproseaza si lipsa banilor, dar si o racire a relatiei dintre ei. Yong-gi Jung se casatorise cu aceasta desi Jung-yeon era orfana si parintii lui au fost contra lor inca de la inceput. Iubirea a invins, cei doi s-au casatorit, si de aici au inceput un lung sir de nenorociri. Copilul pe care l-au avut a murit in urma cu 2 ani, aducand tristete si suferinta in viata celor doi soti. Disperat sa-si gaseasca o slujba de comediant stabila si satul sa fie umilit si platit in cadouri simbolice sau in “bani de mancare” de producatori indiferenti si aroganti pentru scurte participari in cadrul unor emisiuni, acesta accepta sa faca rost de bani pentru a plati falsilor producatori ce l-au ofertat o astfel de slujba. Dar intamplarea face ca cei doi escroci ce se pretindeau producatori sa o contacteze pe sotia lui Jung chiar la magazinul de hainute pentru copii pe care aceasta il gestiona. In urm aunui incident, femeia se prabuseste si e dusa de urgenta la spital. Aici, escrocii afla ca Jung-yeon sufera de o boala necrutatoare in stadiu terminal si ca aceasta ii ascunsese sotului ei adevarul. Prin intermediul celor doi, Yong-gi afla de boala sotiei sale si gaseste o poza din copilaria ei, in camera acesteia. In ea apare un baiat al carui chip e incercuit, iar sotul se decide sa inmaneze poza celor doi escroci, pe care ii insarcineaza sa-i gaseasca pe toti cei din poza. Reintalnirea cu acestia ar trebui sa fie ultimul dar al sotului iubitor pentru sotia sa bolnava. Iar surprizele nu contenesc sa apara…

“The Last Present” este un film pur si simplu deosebit. Rar o melodrama coreeana a avut puterea de a reda atat de realist drama unor personaje a caror viata a fost mereu pe marginea prapastiei. Interpretarea celor doi actori principali e cea care incununeaza pelicula, dand viata unor trairi care ti-e greu sa iti inchipui ca pot exista – si din pacate exista – in aceasta lume nedrapta. Yong-gi e un comediant fara succes, mereu in cautarea unui loc de munca stabil care sa-i pemita sa asigure sotiei sale acel trai decent pe care I l-a promis.Dar lumea show-biz-ului redata in film, din pacate, e o copie fidela a show-biz-ului coreean a acelor ani: producatori ce se cred zei, actori necunoscuti care trebuie sa ofere mita pentru a-si face aparitia “pe sticla”, o lume salbatica in care valorile nu sunt dictate de talent cid oar de bani si relatii. Yong-gi nu are posibilitatea financiara de a razbate de unul singur, in conditiile in care in momentul in care s-a casatorit, practice a interrupt orice dialog cu mama si cu tatal sau. Singurul sau sprijin este sotia lui, Jung-yeon, orfana de mica, pe care o iubea enorm insa in fata careia nu putea sa-si exprime iubirea asa cum ea si-ar fi dorit. Complexul de a nu putea aduce bani in casa il facea mereu sa devina un simplu actor pana si in spatiul privat al casei sis a se poarte cu raceala fata de nevinovata lui sotie. Cei doi isi pierdusera copilul, iar durerea in loc sa ii apropie i-a indepartat. Drama se declanseaza cand aflam ca ea sufera de o boala incurabila. Sunt emotionante momentele in care Jung-yeon incearca sa mituiasca pe sotia unui producator doar pentru a-l ajuta, fara stirea sotului, pe acesta, sa-si implineasca visul. Ea stie ca el e dependent de ea, ca va veni si clipa cand ea nu va mai fi, iar el va ramane al nimanui in aceasta lume. Tot ce face face pentru a-l ajuta sa se implineasca, sa-si ordoneze sis a-si schimbe modul de viata de zi cu zi. Iar el nu realizeaza aceste lucruri decat atunci cand afla adevarul. Si icnearca sa o rasplateasca cu un ultimo dar si sa-i aduca aproape, dupa 20 de ani, pe prietenii din perioada scolii primare, inclusive pe cel despre care credea ca ar fi prima ei iubire si pe care l-a gasit intamplator insemnat intr-o poza.

Un film extrem de trist, cu personaje complexe interpretate magistral de doi mari actori. Dupa un asemenea film, orice cuvant e de prisos. Ramane sa-l descoperiti, in mod sigur va va marca si va intra in galeria celor mai frumoase filme romantice melodramatice pe care ati avut ocazia sa le vedeti vreodata. Dotarea cu batiste inaintea inceperii vizionarii este obligatorie. Multumim tradicatoarei Vasilica pentru minunata traducere si frumoasa supriza pe care a acceptat sa o impartaseasca cu toti asiacinefilii. “The Last Present” merita sa aiba o traducere impecabila in limba romana. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>