Numele lui Jing Wong se confunda cu o adevarata legenda a filmului chinezesc contemporan. Cu 151 de scenarii de film scrise si exact 100 de filme regizate in 30 de ani de cariera, Jing Wong a devenit cel mai prolific cineast din Hong Kong, controversat si adulat in acelasi timp si, fara indoiala, unul din cei mai buni cineasti din toate timpurile. “Treasure Inn” este ca mai noua productie marca Jing Wong, o comedie wuxia de aventuri din distributia careia fac parte vedete una si una. Dupa rolul din “The Stool Pigeon”, Nicholas Tse revine intr-un film de succes in care pe langa o interpretare calculata (asemeni personajului interpretat) pare personajul pozitiv prin excelenta, dupa cum ne-a obisnuit si din rolurile anterioare din filme precum “Beast Stalker”, “Bodyguards and Assassins” sau “The Stool Pigeon”. Despre Charlene Choi, simpatica partenera deghizata cu ajutorul unei mustate a la Charlie Chaplin , nu mai e nimic de spus. Rolurile din “Butterfly Lovers”, “Triple Tap” sau “The Jade and the Pearl” sunt doar cateva in care a putut avea ocazia sa-si demonstreze talentul deosebit, fie ca e vorba de comedii romantice de epoca sau de filme de actiune si suspans. Rolul personajului nostim care aduce zambetul pe buzele spectatorilor ii revine marelui actor Nick Cheung (“Bestia” multilaureata a peliculei “The Beast Stalker” sau, de ce nu, detectivul Lee din “The Stool Pigeon”, ce i-a adus 2 nominalizari pentru interpretare). Si de aceasta data, deghizarea lui face toti banii. Filmul, lansat in Hong Kong in aceasta vara, a avut incasari de peste 12,5 milioane de dolari, fiind un mare succes de box-office in tara de origine.

Undeva in China antica, tanarul stapan Kung si Lo Pa sunt doi ofiteri de politie aspiranti, pentru care singurul rol in cadrul fortelor locale este sa curete cartofii la bucatarie. Rangul inferior ii impiedica sa avanseze si sa participe, astfel, la anchetele serioase ale superiorilor. In momentul in care in orasului Calul Alb importanti nobili locali sunt ucisi cu sange rece, o ancheta este in plina desfasurare. Cei doi recruti isi doresc foarte mult sa ajute la gasirea autorilor acestor crime oribile, in special ca raufacatorii au reusit sa fure o pretioasa statuie din jad alb. Dar Capitanul de Fier, chemat sa rezolve cazul cu o mana de fier ii exclude din start pe cei doi de la o posibila colaborare cu el. In aceasta situatie, cei doi buclucasi isi incep propria ancheta si ajung exact la aceleasi concluzii la care ajunge Capitanul de Fier. Pentru solutionarea rapida a cazului, insa, seriful local le pune in carca uciderea nobililor. In temnita, cei doi fac cunostinta cu 2 surori, in timp ce-si asteptau executia, iar acestea le sugereaza ca statuia de jad mai mult ca sigur va fi dusa pentru a fi licitata la Hanul Comorii din inima desertului Chinei centrale. Drept urmare, dupa o evadare spectaculoasa, cu totii se indreapta spre han, si aventura poate incepe…

“Treasure Inn” ne introduce in atmosfera misterioasa a unui loc pierdut in inima desertului si a timpului, asemanator celebrului han din “Treasure Hunter”, un alt film de aventuri lansat in anii trecuti in Hong Kong. Prin definitie hanul reprezinta un loc in care inevitabil destinele se intretaie, unde drumurile strainilor se unesc intr-o intovarasire aproape fireasca, oferind ocazia socializarii de moment a unor oameni care pana atunci nu s-au mai intalnit vreodata. Un astfel de loc e “Hanul Comorii”. Cu ocazia fiecarei sarbatori a Festivalului Mijlocului Toamnei, hanul devine un furnicar, primind in odaile sale aventurieri de pretitindeni veniti sa-si vanda comorile mai mult sau mai putin legal dobandite departe de ochii autoritatilor. Atmosfera este similara celei din celebrele westernuri spaghetti ale lui Sergio Leone, nelipsind banalele clisee in genul celui al strainilor care din senin ajung sa fie implicati in incaierari, singura deosebire fiind ca armele care graiesc in acest “eastern” spaghetti nu sunt pistoalele ci pumii si maiestria luptatorilor kung-fu..Iar cand misterul si legenda se imbina cu o poveste deloc complicata, nu poate rezulta decat ceva antrenant. Personajele sunt tipice pentru un film de aventuri in acest gen: toate au o doza de simt al umorului mai mult sau mai putin dezvoltat, iar pe unele fizicul le da de gol. Avem si personaje fioroase, adevarate statui sculptate in carne vie, cum sunt Capitanul de Fier sau cei 4 fosti calugari de la Templul Shaolin, avem genul personajului lacom dupa inavutire, genul personajului aiurit si innebunt de iubire etc.Destinul ii aduce pe toti impreuna, in acelasi loc si in acelasi timp, fiecare avand teluri diferite. Eroii principali au un rol moralizator, si chiar daca filmul este in esenta o comedie, mesaje generale precum acela ca „esenta iubirii e sacrificiul“ au darul de a te lasa si cu ceva la finalul vizionarii. Foarte spectaculoase sunt scenele de lupta, pline de efecte speciale, derulate in ritm alert. La reusita lor a contribuit din plin Philip Ng, nimeni altul decat un adevarat maestru in artele martiale in viata de zi cu zi. Toti actorii au o prestatie remarcabila, iar scenariul simplu este pus in valoare de imaginile spectaculoase si de efectele speciale de ultima ora.

Cu siguranta “Treasure Inn” reprezinta alegerea perfecta pentru iubitorii genului wuxia, si chiar daca totul este tratat cu zambetul pe buze, nici o clipa filmul nu va plictisi, oferind 90 de minute antrenante si mai mult decat agreabile. Un inceput de toamna perfect pentru asiacinefili, un film usor si placut de urmarit ce incarca bateriile la maxim cu energie pozitiva. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>