“Yamada, Samurai of Ayothaya” este  cel mai recent blockbuster thailandez de arte martiale, ce continua traditia filmelor de gen incepute cu “Ong Bak”. De aceasta data vedetele sunt japonezul Seiji Ozeki, ce interpreteaza figura istorica Yamada Nagamasa, si luptatorul thailandez de K1, Buakaw Por, interpretul unui luptator de elita al regelui din Ayothaya. In rolul principal feminin – Kanokkorn Jaicheun, Miss Thailanda 2007. Filmul este inspirat din fapte reale, dar are si partea lui de imaginatie venita de la scenaristul  thailandez. Cu un buget de 100 de milioane bahti thailandezi (aproximativ 3,2 milioane dolari) “Yamada…” beneficiaza de o multime de scene de lupta spectaculos realizate printr-un procedeu de redare specific filmelor de gen thailandeze:  slow-motion combinat cu fast-motion intr-un spectacol cinematic antrenant, al carui efect e garantat. Filmul a avut 2 nominalizat la premiile Academiei thailandeze de film din acest an (“Cele mai bune efecte vizuale” si “Cel mai bun machiaj”), si a fost premiat pentru cea mai buna coloana sonora. Filmul imbina principii si cugetari buddhiste cu demonstratii de arte martiale remarcabile, care dubleaza latura lui comerciala.

Yamada Nagamasa e un tanar samurai din perioada Edo, care ajunge, in secolul XVII, in indepartatele taramuri ale Siamului. Aici se alatura unui corp de voluntari japonezi trimisi in Ayothaya sa spioneze micutul regat, deghizati in negustori. Insa in scurt timp seful acestuia, Kuroda Toranaga, considera ca Yamada a tradat Japonia si dispune uciderea lui. In ultima clipa, Yamada e salvat de luptatori de elita din Ayothaya, care ii vindeca ranile si il repun pe picioare. Primit la inceput cu ostilitate in mijlocul localnicilor, treptat acesta incepe sa se ataseze de frumusetea tinuturilor si de bunatatea oamenilor care l-au salvat. Mai apoi apeleaza la liderul spiritual din Ayothaya, un calugar maestro in artele martiale, sa-l invete stilul de lupta al localnicilor, iar cand e pregatit mental pentru asta, incepe sa invete si sa devina unul din cei mai buni luptatori. Dar trecutul il urmareste, si nu dupa mult timp, in pasnicul regat sunt trimisi samurai mascati sa-l ucida…

Daca in “The Last Samurai”, Tom Cruise interpreteaza un personaj ce ajunge tocmai in tara soarelui-rasare, unde invata calea Bushido, in “Yamada, Samurai of Ayothaya” un japonez este adoptat intr-un trib indepartat din Thailanda de azi, invatand cultura razbonica a acestora. Desigur, ca in orice cultura asiatica, artele martiale sunt privite drept o cale de autoaparare si de gasire a echilibrului interior prin echilibrarea energiilor pozitive si negative. Aceeasi este si invatatura transmisa de batranul maestru tanarului discipol venit din indepartata Japoniei: “Artele martiale nu sunt pentru spectacol, ci pentru distrugerea inamicului si autoaparare”. Scenele de lupta combina stilul de lupta japonez cu sabii cu brutalitatea stravechiului Muay Thai. De altfel, pe langa faptul ca aceste scene sunt foarte reusite, gradul lor de violenta indusa este ridicat, lucru bine de stiut pentru anumite categorii de varsta care se incumeta sa urmareasca filmul. Se pare ca tot mai mult cinematografia thailandeza se inspira din violenta filmelor americane, din dorinta unei redari realiste a atmosferei luptelor pana in cel mai mic detaliu, spre deosebire de cinematografia din Extremul Orient care, cu exceptia filmelor gore, cenzureaza cat mai mult posibil scenele ce descriu morti violente. Ca e de dragul spectacolului sau pur si simplu dintr-o dorinta sincera de a sublinia violenta Muay Thai-ului stravechi, realizatorii thailandezi nu se dezmint.

Dincolo de fictiune, filmul spune povestea lui Yamada Nagamasa, un aventurier japonez ce a castigat o mare influenta in Siam la inceputul secolului XVII si care a si devenit guvernator al unei provincii din sudul Siamului. Se spune ca acesta ar fi fost un simplu purtator de palanchin la curtea lordului din Numazu. Mai apoi s-a implicat in comertul japonez cu tinuturile din Asia de Sud-est, iar in jurul lui 1612 s-a stabilit in Ayothaya (Thailanda din zilele noastre). Aici locuia alaturi de aproximativ 1700 de japonezi, peste care era numit, de autoritatile locale, un lider japonez. Cei 1700 de japonezi erau in general negustori sau practicanti crestini japonezi fugiti din tara soarelui rasare datorita persecutiilor sogunului Tokugawa Ieyasu. Comertul japonez stanjenea, insa, monopolul celebrei companii a Indiilor Orientale olandeze, si chiar se speculeaza faptul ca Yamada ar fi fost un fel de corsar local ce ataca corabiile olandeze, si ca in calatoriile sale pe mare ar fi ajuns chiar pana in Australia. Cert este ca aceasta colonie japoneza din Siam avea o importanta militara deosebita, datorita comertului cu arme aduse din Japonia, sabii rezistente care in Ayothaya nu existau. Colonia japoneza a fost organizata de regele Naresuan cel Mare sub numele “Corpul Voluntarilor japonezi”. Yamada a pornit de jos si a urcat in rangurile nobiliare pana cand a devenit conducatorul coloniei. A participat la lupte alaturi de oastea regelui Songtham, iar in cele din urma a devenit Lord al Ligor-ului.

Dupa 12 ani in Ayothaya, Yamada s-a intors in Japonia natala cu afaceri. Aici a lasat o pictura cu una din corabiile sale de razboi unui templu din orasul sau natal. S-a pastrat o copie a acestei picturi, ce a ars intr-un incendiu, iar aceasta infatiseaza o mareata corabie in stil occidental, cu 18 tunuri la bord. Revenit in 1628 in Siam, Yamada era deja o personalitate extrem de respectata. Cand una din corabiile sale ce transporta orez din Ayothaya in Malacca a fost retinuta de olandezi, ce instituisera o blocada asupra Malaccai, de teama unui conflict diplomatic cu regele Siamului, despre care se stia ca il aprecia mult pe Yamada, corabia a fost eliberata.  In 1629, Yamada Nagamasa a plecat cu o solie din partea regelui Songtham in Japonia. Revenit in Siam, s-a vazut implicat in luptele pentru succesiunea la tron, dupa moartea regelui. In 1630 a fost ranit in lupta, iar rana otravita i-a adus in cele din urma moartea. In urma mortii sale, noul conducator si rege uzurpator al Siamului, Prasat Thong, a trimis 4000 de soldati pentru a distruge colonia japoneza din Ayothaya. Parte din japonezi au reusit sa fuga in Cambodgea, iar cativa ani mai tarziu, colonia a fost refacuta, de aceasta data fiind formata din doar 200-400 japonezi. Aceste evenimente indreptate impotriva supusilor Japoniei au fost percepute de Sogun ca un atentat la autoritatea sa, motiv pentru care acesta a refuzat sa mai elibereze documentele numite Pecetea Rosie pentru Siam. Corabiile ce beneficiau de acest document se bucurau de protectia oficiala a Sogunului, care controla astfel comertul de peste mari. In fata acestei situatii, regele Siamului a trimis o solie in Japonia in 1636, insa aceasta a fost respinsa de Sogun. Acest eveniment a marcat sfarsitul relatiilor comerciale dintre Siam si Japonia, iar  rutele comertului siamezo-japonez au fost preluate de olandezi. Revenind la filmul in discutie, producatorii acestuia au tinut sa mentioneze, la inceputul sau, ca acest film este dedicat “celebrarii a 124 de ani de relatii diplomatice thailandezo-japoneze”, relatii ce au fost stabilite in 1886. In ceea ce il priveste pe Yamada Nagamasa, acesta isi doarme somnul de veci in orasul sau natal din Japonia. Ramasitele asezamantului japonez din Ayothaya mai sunt vizibile si astazi, devenind o atractie turistica, asemeni statuii lui Yamada infatisat in uniforma militara siameza.

Filmul nu se doreste a fi unul autobiografic, insistand prea putin pe latura istorica a personalitatii lui Yamada. Cu ajutorul fictiunii, acesta e descris ca un samurai care a invatat sa respecte si sa devina loial cu trupul si sufletul noului sau camin si poporului care l-a primit cu atata caldura. Iar cuvintele amintite in finalul filmului transmit recunostinta acestuia fata de “fratii” si noua lui familie: “Acest taram nu a fost locul unde m-am nascut, ci locul unde sufletul meu doreste sa se odihneasca”. Vizionare placuta impatimitilor de istorie si arte martiale !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>