Hollywood-ul e cu ochii pe filmul coreean si pe industria de televiziune din peninsula, insa realizatorii de programe, scenarii sau filme trebuie sa se concentreze pe originalitate, daca vor ca sa aiba un impact si mai mare peste ocean, dupa spusele actorului coreeano-american James Kyson-Lee. Dupa ce a interpretat roluri minore in seriale americane populare precum „CSI: Crime Scene Investigation” si „The West Wing”, Kyson-Lee a cunoscut celebritatea odata cu rolul Ando Masahashi din serialul de succes al NBC, „Heroes”. In prezent, actorul viziteaza Coreea, tinand o conferinta la Korea Creative Content Agency in Seul. Este pentru a doua oara cand actorul viziteaza Coreea, dupa participarea din 2008 de la Festivalul International de Film de la Pusan. „Cred ca slabiciunea serialelor actuale coreene (soap-urile) e ca totul e oarecum similar la ele, de la look-ul actorilor la povestea lor si chiar si la muzica”, a spus Kyson-Lee. „Avand in vedere ca industria coreeana din domeniu e foarte rapida in absorbirea lucrurilor noi din afara si in aplicarea lor, se pare ca ii lipseste abilitatea de a crea lucruri noi.”

Actorul a facut legatura cu procesul de productie al filmelor si serialelor din Statele Unite, spunand ca la Hollywood, totul e foarte sistematic, pornind de la dezvoltarea povestilor si munca colectiva la crearea de scenarii aprobate spre ecranizare. Datorita unui asemenea sistem, actorii isi primesc scenariul cu cel putin 10 zile inaintea filmarilor, avand suficient timp sa-si studieze personajele. Hollywood-ul, care decenii la rand a fost cu ochii pe Japonia, e atras, acum, de povesti din Coreea de Sud. „Coreea trebuie sa produca povesti de care nu s-a mai auzit sau care nu s-au mai vazut inainte, inspirate de istoria ei unica sau de figurile eroice moderne”, a spus acesta. „Coreenii n-ar trebui sa se teama de crearea de lucruri noi pornind de la radacini”.

Partial, Kyson-Lee are partea lui de adevar. In ultimul timp, cele 3 posturi tv principale din Coreea scot seriale moderne pe banda rulanta, cu actori mai mult sau mai putin cunoscuti, mergand pe ideea unor tematici similare. In timp, acest lucru va duce la saturarea pietei interne si la disparitia interesului publicului pentru serialele de televiziune, iar prima consecinta va fi reducerea numarului de seriale produse – care acum alcatuiesc o veritabila industrie ce exporta destul de bine ceea ce produce – si, implicit, declinul acesteia. Pe de alta parte, insa, Kyson-Lee s-a format ca actor in Statele Unite, unde s-a mutat cu familia cand avea 10 ani. In varsta de 35 de ani, aflat la a doua vizita in Coreea din copilarie pana in prezent, probabil nu e cea mai in masura persoana sa inteleaga industria de film coreeana si cererea de pe piata interna, care, raportat la traditii si valori e radical diferita de valorile societatii americane. S-a vazut deja in cateva randuri ca preluarea stilului american, pur comercial de realizare a unor filme aduce castiguri financiare, insa sub aspect calitativ in afara efectelor speciale nu ramane mai nimic. Daca Coreea va urma aceeasi cale, va ajunge mult mai repede in impasul in care se afla in acest moment industria americana de film, ce se inspira de la altii din cauza lipsei de idei originale. E indoielnic, insa, faptul, ca Hallyu (ajuns la al doilea sau val) se va lasa alterat de influenta americana, sau ca realizatorii coreeni vor accepta sa fie sursa de inspiratie pentru altii. In orice caz, semnalele de alarma trase de diverse persoane din interiorul si din afara show-biz-ului coreean, cat de cat autorizate, trebuiesc luate in serios si analizate atent de persoanele competente.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>