Regizorul chinez Chen Kaige incearca sa recastige recunoasterea lumii artistice odata cu lansarea noului film biografic „Mei Lanfang„. Acesta revine, dupa o lunga perioada, in lumea Operei din Beijing, cea care i-a adus consacrarea prin filmul „Farewell, my concubine” din 1993, dupa o primire rece, deloc asteptata, la fantezia lui anterioara, „The Promise”. „Mei Lanfang” este primul film al regizorului dupa mult criticatul „The Promise”, care a inghitit un buget de 35 de milioane de dolari in 2005.

Renumele lui Chen, care s-a lansat in anii ’80 printr-o serie de filme dure despre viata din mediul rural chinez, a fost eclipsat, in ultimii ani, de contemporanul sau Zhang Yimou, care a lucrat ca editor al sau de film inainte de a se apuca sa regizeze de unul singur. Prin „Mei Lanfang”, Kaige incearca o revenire in forta in prim plan dupa o reteta care s-a aratat castigatoare cu 15 ani in urma. In 1993, in „Farewell, my concubine”, film care a castigat Palm D’Or si a avut 2 nominalizari la Oscar, Kaige aducea in prim plan relatia homosexuala dintre doua vedete ale Operei din Beijing. In 2008, Kaige incearca sa creioneze o biografie a lui Mei Lanfang, ultima vedeta a Operei din Beijing, cunoscut pentru abilitatea de a interpreta roluri feminine din opera celebre, a carui faima a trecut de granitele Chinei. In incercarea sa, regizorul beneficiaza de o distributie stelara: Zhang Ziyi (din „Crouching Tiger, Hidden Dragon” si „Memoirs of a Geisha”) si Leon Lai, un fost cantaret devenit actor, castigator al Golden Horse (echivalentul chinez al Oscarurilor), care-l interpreteaza pe Mei Lanfang.

Criticii de film sunt de parere ca Chen Kaige are nevoie de o reabilitare dupa dezastrul cu „The Promise”. Iar cadrul este unul perfect: decoruri similare cu cele din succesul din 1993, totul fiind posibil, mai ales ca filmul se va lansa in aceste zile in China. Din pacate trenul pentru Oscaruri a fost ratat, in acest an filmul nominalizat de China pentru selectia la cel mai bun film strain fiind „Dream Weaver” al lui Jun Gu. Chen insa nu este de acord cu criticii de film, sustinand ca „Mei Lanfang” si „Farewell my Concubine” sunt 2 filme total diferite.

Filmul se lanseaza azi, 5 decembrie, in China, prezonizandu-se a fi un mare succes de box-office.

Articol realizat de cris999 (c) asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>