“Clash” este, probabil, cel mai mare succes vietnamez al anului 2009, atat sub aspectul incasarilor cat si al recunoasterii pe plan international. Filmul a fost prezent la 7 festivaluri internationale de film (cele mai importante: Deauville, Jeonju, Hawaii, Sitges sau Udine) si a castigat NETPAC Award la Festivalul de la Jeonju in urma cu mai putin de un an. “Clash” este filmul de debut al regizorului Le Tranh Son, fiind un “action” autentic ce paseste pe urmele succesului din 2007, “The Rebel”. Filmul este produs si scris de Johnny Nguyen (The Rebel, Power Kids), care interpreteaza si rolul principal masculin. Vedeta filmului vietnamez va aparea in acest an in super-productia hollywoodiana X-Men: First Class. In rolul principal feminin a fost distribuita actrita Ngo Thanh Van, cantareata si model cunoscut in Vietnam, care reapare alaturi de Johnny la 2 ani de la The Rebel. Johnny Nguyen si-a castigat notorietatea prin faptul ca este unul dintre cele 2 persoane din lume care se poate lauda ca a luptat atat cu Jet Li cat si cu Tony Jaa. In plus, el a fost si seful echipei de cascadori din spatele primelor 2 parti ale peliculei hollywoodiene “Spiderman”, inainte sa revina in Vietnam si sa participe la filmarile lui “The Rebel”.

Trinh, o sefa dura si sexy, angajeaza o mana de mercenari carora le incredinteaza misiunea de a pune mana pe o servieta ce urmeaza a se afla in posesia unor interlopi afaceristi francezi sositi in capitala. Servieta contine un laptop cu niste coduri de acces la primul si singurul satelit vietnamez, VINASAT.1. In scurt timp, Quan, care pare cel mai de treaba dintre toti mercenarii, devine omul ei de incredere si, eventual cand situatia o va permite, chiar mai mult decat atat. Dupa o pregatire minutioasa, grupul pune la cale sustragerea servietei chiar din gura tigrului, insa in scurt timp ceva neprevazut se petrece si toate lucrurile iau o alta intorsatura. Tradari, suspiciuni si o partida nemiloasa de sah a destinului va marca iremediabil vietile personajelor implicate in misiune.

“Clash” este un film inteligent pus in scena in stilul filmelor de actiune ale marelui John Woo, in care schimbul de focuri si scenele de lupta de arte martiale se imbina perfect pe alocuri cu un umor subtil, in final asistand la o reintalnirea a tuturor taberelor, fata in fata, intr-o confruntare fara limite. Actiunea se desfasoara rapid, scenariul este coerent si captivant, fara devieri de la subiect. Editarea audio este pe alocuri stangace, in schimb personajele au fost perfect alese, fiecare avand o interpretare fara cusur. Elementele melodramatice presarate in film nu scad din instensitatea actiunii, ci doar o accentueaza. Exista o scena interesanta in film, in care el (Nguyen)– expert in artele martiale, cu un fizic ce aduce a Van Damme, imbracat in frac, danseaza un tango fierbinte cu ea (Ngo Thanh Van), pe un ring de dans, intr-o misiune, o scena ce aminteste de cuplul Mrs and Ms Smith sau, de ce nu, de tangoul pasional al cuplului Schwarzenneger/Jamie Lee Curtis din “True Lies”. Forta fizica si senzualitatea se imbina perfect in aceasta scena, care de altfel are un rol important in evolutia celor doua personaje. Un film de actiune exploziv, care demonstreaza ca Vietnamul incepe, incet, sa descopere un gen de filme nou (cel de actiune) dupa dramele impresionante care pana nu demult au adus Vietnamul pe harta filmului mondial (Scent of Green Papaya, Cyclo,Journey from the Fall).

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>