In ultimul deceniu, industria de film coreeana a cunoscut o perioada de boom, urmata de una de regres, lucru care si-a pus amprenta inclusiv asupra tematicii abordate si a calitatii acesteia. Spre exemplu, la un moment dat filmele de groaza coreene – din care realizatorii incercau sa faca adevarate capodopere spuse cu suflet, dar care pierdeau din consistenta datorita scenariului care la un moment dat intra in ceata – au ajuns, in fata concurentei filmelor similare din alte tari asiatice (Thailanda, Japonia) sa nu mai fie profitabile, numarul lor scazand considerabil. De aceeasi problema sufereau thriller-ele coreene, care incepeau bine si de obicei se pierdeau pe parcurs. Insa de cativa ani genul thriller a revenit in forta, cu scenarii puternice puse in valoare de actori de top. Doar in acest an cateva thrillere coreene au avut un mare succes, renascand un gen considerat de multi terminat. Filme precum “Bestseller”, “Moss”, “I Saw the Devil” sau “Man of Vendetta” au imbinat actiunea cu suspansul, reusind sa redeschida apetitul coreenilor pentru acest gen de filme.
La inceputul acestui an, avea premiera in cinematografele coreene “No Mercy”, reusind sa obtina incasari de peste 7 milioane de dolari. Regia si scenariul au fost semnate cu succes de debutantul Kum Hyeon-joon, insa acesta a avut parte de interpretarile unor actori de top, care au umplut salile de cinematograf. Este vorba de Sol Kyung-Gu, care are un rol foarte asemanator cu cel din “Voice of a Murderer”, si pe care publicul din Romania il cunoaste din filme precum “Oasis”, trilogia “Public Enemy” sau “Haeundae”. Rolul principal feminin e interpretat de Han Hye-jin, o prezenta cunoscuta mai ales in seriale, cele mai importante roluri fiind in Jumong sau in recentul Jejungwon. Rolul negativ ii revine cunoscutului Ryoo Seong-Bum, recent vazut in “The Servant” in rolul stapanului si totodata rivalului lui Bangja, un actor de un mare talent care in sfarsit e apreciat la adevarata sa valoare in filme importante.

Profesorul Kang este un medic legist respectat, care in timpul liber preda cursuri la universitate. In cateva zile trebuie sa soseasca fiica acestuia, plecata de mica in State pentru a primi tratamentul adecvat pentru boala Gaucher de care suferea. In consecinta, Kang se hotaraste sa renunte la cursuri pentru a-si dedica tot timpul fiicei sale pe care nu a vazut-o de un car de ani. Dar intre timp intervine un caz de crima comisa aparent de un psihopat, iar politia apeleaza la serviciile lui, acesta fiind recunoscut drept un profesionist desavarsit. La sugestiile sale, impreuna cu o fosta studenta devenita detectiv, politia reuseste sa dea de urma criminalului si, printr-un mod cu totul surprinzator, sa-l prinda. Dar in scurt timp lucrurile iau o intorsatura cu totul neasteptata cand trecutul doctorului Kang ce ascundea un caz tragic devine coloana vertebrala a filmului, intorcandu-i pe dos viata din prezent, aducandu-l intr-o situatie fara iesire.

“No Mercy” are parte, pe langa un scenariu consistent si o interpretare de calitate, de o coloana sonora foarte buna. La acestea se adauga realismul scenelor redate, momentele realizarii unei autopsii sau o scena extrem de violenta in final fiind redate fara perdea, insa filmul e departe de sadismul scenelor violente dintr-un “I Saw the Devil” sau “The Man of Vendetta”. In definitiv, scopul unui thriller nu este redarea violentei, ci exploatarea suspansului si a jocului psihologic intr-un mod cat mai realist cu putinta, iar acest obiectiv este atins cu succes. Dupa 30 de minute aparent obisnuite si care risca aproape sa plictiseasca, restul de 90 de minute ce urmeaza vor tine spectatorul cu sufletul la gura. Scenele de realism si tragism sunt piperate cu cateva doze de umor involuntary, fara ca acesta sa deturneze in vreun fel atentia de la subiectul principal. Un scenariu coerent, creativ, logic si surprinzator si drama eroului filmului transforma “No Mercy” intr-o realizare greu de uitat, care va delecta pana la ultimul fan al genului thriller, oferind satisfactie deplina.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>