„Ocean Heaven” este cel mai nou film in care a fost distribuit cunoscutul actor Jet Li. O schimbare majora in cariera sa cinematografica, fiind primul rolul dramatic pe care acesta il interpreteaza. Inainte de a se retrage in spatele camerelor de luat vederi, pentru o eventuala cariera in regizorat, Jet Li incearca sa demonstreze ca este potrivit si pentru un rol dramatic. Iar filmul nu dezamageste. Li se potriveste perfect in rolul incredintat de regizorul-scenarist Lu Xue Xiao, cel care a colaborat in 2002 cu Chen Kaige la scrierea scenariului lui „Together”, si care debuteaza ca regizor intr-un mod stralucit. Partenerul sau de ecran este tanarul actor Wen Zhang, a carui prestatie aminteste de cea a mai celebrului actor coreean Chi Seung-woo din „Marathon” (2005). Coloana sonora a filmului a fost semnata de celebrul Joe Hisaishi, dar si de prietenul lui Jet Li, Jay Chou. Filmul este inspirat dintr-o poveste reala, prezentand una din sutele de mii de drame pe care societatea chineza aproape le ignora. Conform Centrului American de Control al Bolilor, una la 110 persoane nascute sufera de autism. In China. exista in prezent peste 10 milioane de persoane autiste, personajul din film fiind doar un caz – dramatizat pana la extrem – dintre acestia.

Dafu este un tanar autist, ramas orfan de mama de la varsta de 9 ani. La 3 ani s-a descoperit ca sufera de autism, iar vestea a transformat viata familiei sale intr-un calvar. Dupa moartea mamei sale, Dafu este crescut de Xingchan (Jet Li), tatal sau, un ingrijitor la un parc acvatic din apropierea Beijingului. Ajuns la varsta de 21 de ani, Dafu nu stie sa faca nimic, si pana si dialogul cu singurul sau sprijin, tatal sau, este o problema. Pentru el, lumea este altfel. Pentru ca viata nu le va pemite sa mai zaboveasca prea mult timp impreuna, tatal incepe sa-si invete fiul sa se descurce singur, in conditiile in care ajunge sa se confrunte cu indiferenta societatii fata de problema autismului. Nu reuseste sa-si incredinteze fiul niciunei institutii care sa aiba grija de el, fie ca e vorba de orfelinat unde nu putea fi acceptat din cauza varstei (21 de ani), fie ca e vorba de scoala (unde nu sunt acceptate persoanele cu dizabilitati), fie ca e vorba de aziluri de batrani (unde era considerat prea tanar). Aruncat de societate in bratele disperarii, acesta incearca sa-i ofere tot ce mai poate fiului sau, in speranta ca nu va ramane singur si lipsit de ajutor dupa ce el va muri.

Un film impresionant despre niste realitati pe care societatea nu ar trebui sa le ignore. Cazul prezentat se constituie intr-un semnal de alarma la adresa autoritatilor nu neaparat din China, o contributie poate mai valoroasa decat sute de donatii pe care superstarul filmelor de arte martiale, Jet Li, ar aduce-o unei categorii ignorate de societate. Dincolo de acest mesaj, filmul se constituie intr-o adevarata oda la adresa parintilor care se sacrifica pentru binele propriilor copii, indiferent cat de dificila ar fi viata. O adevarata lectie de viata data de un mare actor ajuns la apusul carierei sale actoricesti, care se redescopera pe sine asa cum nimeni nu a reusit sa-l mai vada vreodata pe ecran. „Ocean Heaven” ramana o drama impresionanta ce nu are cum sa te lase indiferent, unul din cele mai reusite filme chinezesti, alaturi de „Aftershock”, al anului 2010. Vizionare placuta !

Prezentare realizata de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>