“Ip Man – The Legend is Born” – inca un film caruia asiacinefil i-a oferit o atentie deosebita la aparitia lui. Filmul este, in fapt, un “prequel” la cele 2 filme de mare succes aparute pana acum despre viata marelui maestro Wing Chun Yip Man. Cu alte cuvinte prezinta copilaria si tineretea lui Ip Man, inaintea confruntarii cu japonezii din timpul celui de-al doilea razboi mondial si mai apoi cu englezii asupritori dupa razboi. Regizorul filmului este Herman Yau (“Rebellion”) (spre deosebire de celelalte 2 parti regizate de Wilson Yip), care l-a distribuit in rolul lui Ip Man pe necunoscutul To Yu-Hang, a carui asemanare cu Donnie Yen este foarte mare, si care are avantajul de a fi aparut si in celelalte 2 productii ale lui Wilson Yip. Prestatia lui este fenomenala, ai zice ca e Donnie Yen in tinerete. Sammo Hung este din nou omul din spatele scenelor de lupta, avand, in plus, un rol secundar, intruchipandu-l pe primul maestru al lui Ip Man, cel care a lasat o puternica influenta asupra personalitatii sale. Surpriza filmului o constituie cooptarea in rolul unui batran maestru a insusi fiului lui Yip Man, octogenarul Ip Chun. Acesta participase drept consultant al regizorului in celelalte 2 filme, iar acum chiar are un rol in care isi arata forma fizica impecabila la cei 86 de ani pe care ii are ! Restul distributiei aduce o mare vedeta a filmelor de arte martiale in prim plan – Yuen Biao, dar si o figura cunoscuta din partile anterioare, actorul Fan Siu-Wong (marele rival al lui Ip Man din timpul razboiului, care in partea a doua il regasim ca prieten al acestuia, si care acum interpreteaza rolul fratelui vitreg al lui Ip Man, cu care a copilarit). Aparitii speciale au Bernice Liu si Suet Lam, doua nume cunoscute ale filmului din Hong Kong din zilele noastre.

La inceputul secolului XX, tatal lui Ip Man, un afacerist prosper, isi duce cei doi fii la un maestru de arte martiale pentru a-i invata tainele acestora. De la inceput, Ip Man se dovedeste mai abil si mai talentat in comparatie cu fratele sau vitreg, Ip Tin Chi. Maestrul scolii de arte martiale Wing Chun moare, iar conducerea scolii e preluata de cel mai devotat discipol al sau. Acesta a primit insarcinarea de a-i oferi tot sprijinul lui Ip Man. Anii trec, iar Ip Man devine un tanar ce ajunge sa stapaneasca foarte bine artele martiale. Asemeni titlului filmului, se naste o legenda odata cu plecarea lui la studii in Hong Kong, unde il cunoaste pe maestrul Leung Bik (intepretat de insusi fiul octogenar al lui Yip Man). Acesta, privit de toata lume aca un renegat in stilul Wing Chun, il invata niste tehnici noi de lupta, aratandu-i ca nu exista un Wing Chun autentic, cum cauta sa gaseasca Ip Man. Pe langa lectiile de viata pe care le deprinde in anii tineretii, filmul insista si pe intalnirea cu cea care avea sa devina ani mai tarziu sotia lui Ip Man, dar si pe povsestea anilor petrecuti la scoala de arte martiale din Foshan.

Ip Man – legenda s-a nascut… ar putea parafraza de fapt succesul unui actor necunoscut, pe care acest film il poate face mare, in cazul in care va fi sa se realizeze o a treia parte a biografiei lui Ip Man. Asadar, “Ip Man To Yu-Hang – o vedeta s-a nascut”. O productie necesara pentru o cunoastere mai in amanunt a vietii lui Yip Man, realist prezentata, cu mai putina actiune ca celelalte parti insa la fel de captivanta si surprinzatoare ca scenariu. Un film ce nu trebuie scapat de fanii genului, cu mentiunea ca predomina mai mult latura biografica decat cea de spectaculos. Vizionare placuta !

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>