„Detectivul” (Private Eye) este primul film al regizorului sud-coreean Park Dae Min si a avut premiera in data de 2 aprilie 2009. A fost regele box-office-ului pentru o saptamana si a surclasat filme de calibru, gen Fast & Furious 4 (Vin Diesel) sau Slumdog Millionaire (pelicula premiata cu celebrul Oscar). Distributia e fabuloasa si a influentat in mare masura succesul povestii primului detectiv din perioada tumultoasa a inceputului secolului al XX-lea: Hwang Jeong Min (detectivul Hong Jin Ho), Ryoo Deok Hwan (studentul si viitorul medic Jang Kwang Su), Oh Dal Soo (politistul Oh Yeong Dal), Eom Ji Won (cercetatoarea Soon Deok) si Yoon Je Moon (in rolul gemenilor Eok Kwan si Eung Kwan).

Actiunea filmului se petrece in Seul, in anul 1910. Un fost ofiter de politie isi castiga painea cea de toate zilele urmarind si surprizand in flagrant sotiile infidele, plictisite de siguranta, monotonia sau indestularea familiala. Pentru Hong Jin Ho aceasta munca i se potriveste de minune si incearca sa economiseasca bani pentru o eventuala emigrare in America, tara tuturor posibilitatilor. Dar, dintr-o data, totul se schimba pentru viitorul prim detectiv al Coreei. Un tanar rezident, dornic de cunoastere si de perfectionare a metodele de autopsie dintr-un spital dominat de reguli clare, cauta si gaseste intr-o padure trupul unui barbat necunoscut. Cuprins de remuscari si infricosat de posibilele acuzatii de omucidere, Kwang Su ii cere lui Hwang Jeong Min sa-l caute si sa-l gaseasca pe adevaratul criminal al tanarului gasit. Povestea se complica in momentul in care se afla ca mortul e fiul unui ministru important din cabinetul guvernului coreean.

Iubitorii de filme politiste vor avea ocazia sa guste inca o data un produs original al cinematografiei sud-coreene, o mostra de inteligenta colectiva si un exemplu concret al unui scenariu bine gandit. Din pacate, timpul a fost dusmanul cel mai mare pentru acest film, pentru ca multe din ideile sau obiectele sau personajele ce apar pe pelicula, apar dintr-o data, fara suportul pe care celebrul Sherlock Holmes sau stimatul Hercule Poirot l-au avut in miile de pagini scrise de Arthur Conan Doyle si Agatha Christie. De aceea, un occidental va cauta si se va agata de orice, pentru a-si motiva incapacitatea de absorbtie a unei valori diferite. Unii au mers atat de departe incat au spus ca Hong Jin Ho e echivalentul lui Holmes, iar Jang Kwang Su al prietenului John Watson.

Deci, pe scurt, avem in fata o crima nemaintalnita care a socat un imperiu muribund, cadavre de negasit, indicii clare, dar nefolositoare si un criminal care se substituie dreptatii. O umbra ucigasa, o pelicula captivanta in care misterul si surpriza se imbina armonios, completandu-se perfect si oferind un spectacol cinematografic agreabil.

Prezentare realizata de ionicar – Asia Team Romania (www.asiacinefil.com)

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>