V-ati intrebat vreodata pentru ce fantomele sunt un element definitoriu pentru credintele si culturile tarilor asiatice ? Pentru ce zeci de filme despre fantome se fac anual in tarile din Extremul Orient si din Asia de Sud-Est ? Care este impulsul care determina aceasta cerere si ce reprezinta fantomele in cultura populara si urbana asiatica ? Articolele care urmeaza pe aceasta tema incearca sa dea un raspuns acestor nelamuriri care pentru occidental pot parea bizare.

In acest prim episod vom face o analiza pe scurt a ce inseamna fantomele pentru chinezi. In cultura chineza exista multe fantome. Acestea au fost venerate de chinezi de mii de ani. Insusi Confucius spunea: „Respecta fantomele si zeii, dar fereste-te de ei”. Daca multi chinezi cred in fantome, exista altii care nu cred in existenta lor. Chinezul are o vorba: „Daca crezi, se va intampla; daca nu crezi, nu se va intampla”. In cultura chineza, fantoma are o imagine clasica. De obicei ea e simbolizata de o tanara femeie care moare dintr-o nenorocire si se intoarce sa se razbune. In imaginarul popular, tanara femeie decedata are par lung negru, care ii acopera fata. Deseori fantoma e o tanara frumoasa, a carei transformare brusca intr-o fantoma inspaimantatoare e frapanta. Femeia frumoasa, lipsita de aparare si aparent fragila transformandu-se intr-un ucigas feroce si lipsit de frica e una din temele preferate ale regizorilor si scenaristilor asiatici de film.

Intocmai precum in Occident se tine sarbatoarea Halloween-ului, in care figurile centrale sunt fantomele si varcolacii, si chinezii au o sarbatoare in cinstea spiritelor plecate pe lumea cealalta: Festivalul chinezesc al fantomei. Se spune ca fantomele ratacesc prin lume in fiecare an timp de o luna lunara (adica aproximativ 29 de zile si aproape 13 ore). In unele zone din China, vizitatorii pot vedea mici focuri la marginea drumurilor, unde cei ce cred in fantome ard bani de hartie si alte ofrande pentru a calma spiritele nelinistite care au fost temporar eliberate din Hades. Festivalul chinez al fantomei se mai numeste si „Jumatatea lui Iulie”, fiind o populara ocazie de a celebra pe ziua de 15 a celei de-a 7-a luni lunare.

Conform traditiei, familiile ofera ofrande din noua recolta de grau stramosilor acestora trecuti in nefiinta, evenimentul coincizand cu festivalul budhist Ullambana („Eliberare”) si cu festivalul chinez Taoist al fantomei. Din moment ce fiecare din aceste traditii aduce un omagiu, oarecum, spiritelor celor morti, cea de-a 7-a luna lunara a ajuns sa fie cunoscuta ca „Luna Fantomei”, fiind timpul cand se crede ca „Bunul Confrate” (in fapt fantomele de pe cealalta lume) se intorc pe pamant sa se ospateze din ofrandele oferite de cei vii. Chinezii cred ca defunctul devine o fantoma intre cer si pamant. Spiritele fara urmasi care sa aiba grija de ele sunt convocate in timpul amintitului festival, astfel incat si ele sa se poata bucura de caldura clipelor petrecute printre cei vii. Acest obicei – o extensie a traditionalei etici chineze a „iubirii universale” – a fost pastrat in asociere cu o legenda povatuitoare intitulata „Moginlin salvandu-si mama din Hades” Asta imprumuta Festivalului fantomei ideea pozitiva a reamintirii de cei morti, sugerand ideea importantei pietatii filiale. De aceea s-a mostenit obiceiul eliberarii pe un rau a unor luminite provenind de la niste candele aprinse, care, se spune, ar trebui sa binedispuna si sa incalzeasca fantomele fara urmasi.

Va urma

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>