Prima parte a articolului o puteti citi AICI

In recentul serial de weekend “Assorted Gems”, Michael Blunck a interpretat rolul principal, acela al unui student american ce doreste sa devina calugar in Coreea. Spre deosebire de alti actori straini sau pe jumatate coreeni care trebuie sa depuna eforturi sustinute pentru a-si demonstra cunostintele de limba, pe ecran, Blunck nu a avut nici o problema in a-si arata coreeana fluenta pe durata serialului. Acesta a trait in Coreea timp de 10 ani, si desi nu a mai jucat inainte in vreun film, prezenta lui scenica agreabila a conribuit la popularitatea serialului.
Prezenta in crestere a actorilor americano-coreeni ce incep sa interpreteze roluri tot mai importante in seriale de prima mana din Coreea este evidenta poate cel mai mult in serialul pe teme medicale “Jejoongwon”, ce a inceput sa fie difuzat pe la mijlocul lunii ianuarie a acestui an. Serialul, numit astfel dupa primul spital modern infiintat in 1885, prezinta mai multi misionari cu pregatire medicala proaspat sositi in Joseon-ul sfarsitului de secol XIX. In serial sunt zugravite episoade interesante ale intalnirii vechii culturi coreene cu noua cultura venita dinspre Occident, in special in domeniul medicinei. Rolul unor misionari cu pregatire medicala precum Horace Newton Allen (1858-1932) si Jogn W. Heron (1856-1890) e interpretat de Sean Richard si Ricky Lee Neely (Ricky Kim), amandoi din Statele Unite si pe jumatate coreeni.
           Sean Richard, a carui mama e coreeana, si-a luat licenta in actorie si si-a construit o cariera ca actor pe scena teatrelor din New York. “Vreau sa sparg prejudecata cum ca actorii de peste hotare trebuie sa fie pur si simplu doar aratosi si inalti”, a spus Richard intr-un interviu. Acesta a castigat rolul lui Allen in urma unei preselectii la care au participat inca 100 de actori. Acesta a recunoscut ca nu vorbea fluent coreeana, insa a juca un rol in coreeana s-a dovedit mult mai greu decat credea initial. In cele din urma s-a obisnuit sa filmeze pana seara tarziu in noapte. In Coreea, una din greutatile de a interpreta un rol este data de orele lungi de asteptare pana la filmarea scenei in cauza, deseori sub presiunea intarzierii si lipsei timpului ca urmare a programului strict de filmare. Este o realitate la care actorii straini trebuie sa se adapteze din mers. “Lucrez pana tarziu, iar apoi beau un soju alaturi de echipa de filmare. Cred ca asta e partea distractive la o productie de televiziune in Coreea”, a spus Richard. “Exista un simt al colegialitatii la locul de munca, iar adunarea de la sfarsitul zilei, dupa o munca epuizanta, alaturi de colegii tai, in loc sa mergi acasa, e un lucru care cred ca incepe sa-mi placa”, a concluzionat acesta.
Ricky Lee Neely (Ricky Kim) e un manechin in viata de zi cu zi, si a mai aparut in roluri minore in alte seriale coreene de televiziune, precum “On Air” sau in spectacole de varietati. Acesta a atras atentia dupa ce anul trecut s-a insurat cu actrita Ryu Seung-joo, multi vazandu-l un al doilea Daniel Henney al cinematografiei coreene. “E bine sa vad ca nu sunt singur in incercarea de a-mi construe o cariera in actorie in Coreea”, a spus Neely intr-un interviu, exprimandu-si dorinta ca publicul sa vada in el si altceva decat fizicul lui atragator.

Mai multi actori din strainatate se asteapta sa isi faca aparitia in industria coreeana de film, in special in cea a serialelor de epoca. Si totusi, nu toti reusesc sa se impuna. Exista si actori care nu au radacini coreene si care incearca sa se afirme mai mult sau mai putin cu succes (sau intentie) in productii coreene. Exista un caz celebru a doi actori amatori, David Anselmo si Clinton Morgan, ce au aparut in blockbuster-ul din 2006 al lui Bong Joon-ho, “The Host”. Morgan, un australian, avea viza de sedere in Coreea ca professor de engleza angajat de Universitatea din Suwon, in timp ce Anselmo, un canadian, avea viza de sedere ca turist pe 90 de zile. Conform articolului 20 din Legea Imigratiei din Coreea, acestia au fost acuzati de statul coreean de incalcarea prevederilor acesteia, mai exact a faptului ca inainte de a se angaja in alte activitati decat cele specificate in viza de sedere, aveau obligatia de a solicita permisiunea autoritatilor. In consecinta, acestia au fost expulzati din Coreea, iar in cazul neplatii unei amenzi de 1 milion de woni, nu mai putea reveni in aceasta tara pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.
Dupa cum se poate vedea, Hallyu inseamna, in ziua de azi, si globalizare. Oricine este prins in acest current si face cinste Coreei, poate deveni vedeta peste noapte in intreaga Asie. Cu o conditie: sa respecte legislatia in vigoare. Si sa fie si cat de cat talentati. Altfel totul nu poate fi decat o frumoasa aventura trecatoare sub umbrela primitoare a Hallyu.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>