Chuseok e cea mai mare si cea mai importanta sarbatoarea in Coreea. Membrii familiei se reunesc si servesc bucate alese multumind stamosilor pentru recolta anului. In acest an, Chuseok se sarbatoreste pe data de 19 septembrie, insa vacanta incepe din 18 pana in 20 septembrie. Cu aceasta ocazie toata lumea se poate bucura de numeroase spectacole tradionale, dar sa vedem ce semnifica Chuseok, sarbatoarea traditionala coreeana.

Chuseok 1Insemnatatea sarbatorii Chuseok (Hangawi)

Pe data de 15 a lunii august, conform calendarului lunar, coreenii sarbatoresc Chuseok, sarbatoare cunsocuta si sub numele de Ziua Recunostintei. Chuseok sau Hangawi este una dintre cele mai mari si importante sarbatori din an alaturi de Seollal (Anul Nou) si Dano (a 5-a zi din a 5-a lună conform calendarului lunar).”Han” inseamna “mare” si “gawi” inseamna “mijlocul lui august”. Cunoscut drept un popor agrar de-a lungul istoriei, Chuseok (Hangawi) e ziua in care coreenii multumesc stramosilor pentru recolta anului si impart bogatiile cu prieteni si rude. Desi originea exacta a Chuseok e inca neclara, traditia acesteia poate fi gasita in practicile religioase antice care erau centrate in jurul lunii. Soarele era considerat un fenomen natural, dar luna plina care aparea o data pe luna pentru a lumina noaptea era vazuta ca o prezenta binevenita. Prin urmare aveau loc festivitati in ziua cu luna plina, in ziua de 15-a lunii august a calendarului lunar si astfel a devenit si este si astazi cea mai importanta zi de celebrare. Asa cum radacinile puternice vor aduce o recolta bogata, coreenii cred ca legandu-se de trecut vor avea parte de rasplata in prezent. Potrivit unei legende, Chuseok a luat nastere ca rezultat al unei competitii de cusut între două printese ale dinastiei Silla. Invingatoare era cea care cosea cel mai mult. Competitia s-a terminat in cea de a 15 zi a lunii august, iar ca pedeapsa, cea care a pierdut a fost nevoita sa pregateasca o masa imbelsugata pentru printesa castigatoare. Astfel a luat nastere obiceiul ca in ziua a 15 a lunii august, familia sa se reuneasca si sa serveasca bucate alese.

Chuseok 2Obiceiuri de Chuseok

In dimineata zilei de Chuseok se pregatesc alimente proaspete din recolta anului pentru a multumi strabunii printr-un ritual, Charye. Dupa Charye, familia viziteaza mormintele strabunilor lor si incep Beolcho, un ritual de curatare a mormintelor de buruienile crescute pe acestea. Dupa lasarea intunericului, familia impreuna cu prietenii se plimba si privesc luna plina sau danseaza Ganggangsullae (dans corean in cerc).

Ritualul Charye (in memoria stramosilor)

In dimineata de Chuseok, familia se reuneste si tine ceremonia de comemorare a stramosilor lor numita Charye. Aceasta ceremonie este tinuta de doua ori pe an: in timpul Seollal (Anul Nou) si de Chuseok. Diferenta dintre cele doua ceremonii este data de mancarea ce se afla pe masa in timpul acesteia. In timpul Seollal mancarea reprezentativa este Tteokguk, o supa de orez, in vreme ce in timpul Chuseok pe masa se afla orez proaspat recoltat, alcool si songpyeon (prajitura de orez). Dupa ceremonie, familia se asaza la masa si se bucura de mancarea delicioasa.

Ritualurile Beolcho (curatarea mormintelor) si Seongmyo (vizitarea mormintelor strabunilor )

Chuseok 3Vizita la mormintele strămosilor in timpul Chuseok este cunoscuta sub numele de Seongmyo. In timpul acestei vizite, membrii familiei elimina buruienile care s-au dezvoltat in jurul mormintelor in sezonul de vara, aceasta practica numindu-se Beolcho. Acest obicei este considerat o datorie si o expresie a devotamentului si respectului pentru familie. La sfarsit de saptamana, aproximativ cu o luna înainte de a sarbatori Chuseok, autostrazile din Coreea devin extrem de aglomerate datorita familiilor care viziteaza mormintele strabunilor lor pentru a-si indeplini indatoririle familiale. Mormintele sunt apoi din nou vizitate în timpul Chuseok.

Ssireum (lupta coreeană )

In timpul meciului, doi concurenti se confrunta reciproc in mijlocul unei arene circulare cu nisip. Fiecare incearca sa-si impinga adversarul folosindu-se de puterea si abilitatile detinute. Lupta se deruleaza sub forma unui turneu. Ultimul luptator ramas in picioare dupa o serie de competitii este considerat castigator si este numit cel mai puternic om din sat, luand acasa drept premiu bumbac, orez sau un vitel.

Chuseok traficGanggangsullae (dans coreean in cerc )

In acest dans, femeile imbracate in Hanbok (îmbrăcăminte traditională coreeană) isi dau mainile, formeaza un cerc si canta impreună noaptea când apare luna plina sau de Chuseok. Există mai multe povestiri despre originea acestui ritual. Una dintre povestile mai bine-cunoscute spune ca dansul dateaza din timpul dinastiei Joseon (1392-1910), atunci cand armata a imbracat tinerele femei din sat în uniforme militare si le-a pus sa încercuiasca muntii pentru a arata inamicului ca sunt o armata numeroasa. Armata s-a bucurat de multe victorii datorită acestei tactici de intimidare.

Mancarea de Chuseok

Songpyeon este pregatit din orez facut pasta, amestecat cu apa si diferite tipuri de umpluturi dulci sau semi-dulci si ingrediente sanatoase cum ar fi: seminte de susan, fasole neagra, fasole mung, fasole rosie, scortisoara, nuci de pin, nuci, castane, jujube si miere. In functie de gustul fiecaruia sau de zona, se pot folosi toate ingredientele sau numai o parte din ele. In ajunul Chuseok, intreaga familie se adună pentru a face songpyeon (sub forma unei mingi de golf). O veche anecdotă coreeana spune că persoana care face o forma frumoasa de songpyeon va intalni un sot bun sau va da nastere unui copil frumos. Nu este de mirare că toate femeile necasatorite din familiei fac tot ce le sta in putere pentru a realiza cele mai frumoase forme de songpyeon!

Inca de ieri, traditionalul exod pentru Chuseok a inceput, in Coreea, cu milioane de sud-coreeni indreptandu-se spre locurile natale. Se estimeaza ca aproximativ 35,1 milioane coreeni isi vor vizita locurile natale cu masina, autobuzul, trenul sau avionul, numarul zilnic de personae aflate pe drum fiind de 5,8 milioane, dupa estimarile guvernului. Asadar, timp de 5 zile, Coreea e in sarbatoare ! Chuseok fericit !

Articol realizat de Alinabv – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>