Jackie Chan este unul dintre cei mai populari si mai cunoscuti actori ai lumii, datorita numeroaselor roluri in special in filme de actiune, comedii de actiune si filme de arte martiale. Stilul de lupta acrobatic propriu si inimitabil, nota de umor si improvizatiile care il insotesc in toate filmele sale l-au consacrat definitiv pe simpaticul actor, cascador, producator, scenarist, cantaret si antreprenor. Din anii ’70 pana in prezent a aparut in peste 100 de filme, actorul avand rezervata o stea pe Walk of Fame din Hollywood si pe Avenue of Stars din Hong Kong. Indubitabil Jackie Chan este cel mai cunoscut actor chinez din lume, motiv pentru care vom dedica un serial biografiei amanuntite a acestuia.

EPISODUL 1: Copilăria

EPISODUL 3: Lungul drum al succesului la Hollywood

Dupa succesul lui „Drunken Master”, Jackie Chan avea deja putere. A fost co-regizor si s-a ocupat de coregrafia filmului „Fearless Hyena”, pentru Lo Wei;

Lo Wei
Lo Wei

a regizat de unul singur „Young Master”, iar apoi a semnat cu Golden Harvest Company. Dar aceasta din urma miscare a precipitat lucrurile. Jackie a fost amenintat atat de Lo Wei, cat si de triade, astfel ca a trebuit sa ia drumul Americii pentru a face „The Big Brawl” alaturi de regizorul si producatorii lui „Enter the Dragon”. Mai apoi s-a alaturat distributiei stelare din filmul lui Burt Reynolds, „Cannonball Run”. Pentru 10 milioane de dolari din Hong Kong, contractul lui Jackie Chan cu Lo Wei a fost rascumparat, astfel ca a putut sa se intoarca pe insula pentru a invata alte tehnici de regie si acrobatii pentru filmele sale viitoare.

John Woo si Jackie Chan
John Woo si Jackie Chan

Jackie Chan este un adevarat maestru al acrobatiilor, un istoric al lor, explicand cum cascadorii din Hong Kong au folosit mereu lovituri traditionale sau tehnici de a se feri de lovituri specifice. Asta pana cand filmul lui Steve McQueen, „The Sand Pebbles”, a fost filmat in Hong Kong, apelandu-se la multi figuranti autohtoni. Atunci cascadorii profesionisti din Hong Kong au invatat un nou stil de a lovi si de a fi lovit. In scurt timp, datorita unui Jackie Chan sau John Woo, cascadorii din Hong Kong vor ridica nivelul acrobatiilor lor la un nivel nemaiintalnit pana atunci, cu totii dorindu-si sa fie absorbiti de o industrie americana de film care i-a inspirat. Mirajul Americii l-a atras si pe Jackie. Cat a fost prima oara in America, acesta a descoperit stradaniile in ale comediei ale unor actori ai filmului mut: Buster Keaton si Harold Lloyd. Inspirandu-se din munca acestora, Jackie s-a concentrat pe realizarea unei combinatii intre comic si cascadorii. In 1985 a batut din nou la portile consacrarii in State, jucand in filmul „The Protector” (alaturi de Danny Aiello), insa a esuat si de data asta.

police-storyIn termenii istoriei filmului, acest esec a fost crucial. De ce ? Era mult mai ieftin sa faci filme in Hong Kong si, cum companiile de asigurari erau mult mai putin obsedate si mult mai permisive, exista posibilitatea realizarii mai multor cascadorii periculoase, chiar mortale. „Police Story” cu siguranta a pus la incercare limitele lui Jackie Chan si ale cascadoriilor sale. Filmul a avut niste scene de o spectaculozitate nemaiintalnita in vreun film de actiune de pana atunci, realizate cu mari sacrificii. Succesul acestui film a dus la 3 sequel-uri. A urmat apoi „Armour of God”; cascadoriile l-au bagat pe Jackie in spital, acesta cazand de la inaltime, lovindu-se la cap de o stanca, fracturandu-si craniul si intrand in coma.

rumble-in-the-bronx-secventaPe masura ce alegea sa realizeze noi proiecte, comediile deveneau din ce in ce mai prostesti, iar cascadoriile tot mai indraznete. La „Drunken Master 2”, din 1994, scena finala de 7 minute in care Jackie lupta in continuu a luat 4 luni de filmare ! A lucrat cu propria lui echipa de cascadori, altfel, spune actorul, ar fi existat mult mai multi raniti in randul membrilor echipei. Cu propria ta echipa, zicea Jackie, totul devine „mai mult ca o arta, ca un dans”. Dupa o drama despre curse de masini ilegale, „Dead Heat”, a sosit si vremea marelui success la Hollywood. Cu „Rumble in the Bronx”, Jackie a ajuns pe prima pozitie in box-office-ul american, devansand la data premierei filmul lui John Woo, cu John Travolta extrem de popular pe atunci, „Broken Arrow”. In „Rumble in the Bronx”, regizat de Stanley Tong, si avand-o ca partenera pe ecran pe starul pop din Hong Kong Anita Mui, Jackie isi vizita unchiul in New York si drumul sau se intersecta cu cel al unor bikeri si cu un element specific filmelor sale, coruptia din politie. Filmul, cu un buget de 7,5 milioane dolari, a obtinut incasari de peste 32 milioane dolari, fiind filmul cu cele mai mari incasari din Hong Kong in 1995.

Acum era clar: Jackie Chan devenise o vedeta populara in insasi cetatea filmului.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

3 Comments

  1. cand eram mici eu si surorile mele ne jucam luand nume de actori si mie mi se daduse Jackie Chan. eu eram micuta si nici nu stiam cine e, dar eram foarte mandra! cand am mai crescut si am vazut in sfarsit filme cu acesta nu m am mai despartit de el asa ca pot spune ca Jackie Chan este actorul meu preferat! Va multumesc ca imi oferit biografia lui. Stiam ca la filmeri a fost de multe ori ranit, din cauza cascadoriilor, frumoase pentru noi care le vedem in film, dar foarte riscante pentru cel care le face, dar faptul ca a fost chiar in coma nu il stiam! am vazut totusi putine dintre filmele lui si as vrea sa le vad pe toate!

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>