Jackie Chan este unul dintre cei mai populari si mai cunoscuti actori ai lumii, datorita numeroaselor roluri in special in filme de actiune, comedii de actiune si filme de arte martiale. Stilul de lupta acrobatic propriu si inimitabil, nota de umor si improvizatiile care il insotesc in toate filmele sale l-au consacrat definitiv pe simpaticul actor, cascador, producator, scenarist, cantaret si antreprenor. Din anii ’70 pana in prezent a aparut in peste 100 de filme, actorul avand rezervata o stea pe Walk of Fame din Hollywood si pe Avenue of Stars din Hong Kong. Indubitabil Jackie Chan este cel mai cunoscut actor chinez din lume, motiv pentru care vom dedica un serial biografiei amanuntite a acestuia.

 
 

 

 Episodul 1: Prima parte a copilariei

Jackie Chan s-a nascut pe 7 aprilie 1954 (54 de ani la data scrierii articolului) in Victoria Peak, in Hong Kong-ul aflat, pe atunci, in componenta Teritoriilor Britanice de peste Mari. Numele lui era Chan Kong-Sang (care insemna „Nascut in Hong-Kong”), fiind unicul urmas al lui Charles si Lee-Lee Chan, amandoi refugiati ai Razboiului Civil din China. Charles lucra ca bucatar pentru ambasadorul Frantei in Hong-Kong, in timp ce Lee-Lee era casnica, amandoi locuind intr-o locuinta exclusivista din districtul Victoria Peak, in chirie.

In copilarie, Jackie Chan a suferit de pe urma saraciei crunte si a rigorilor educatiei stricte pe care a primit-o. A urmat scoala primara Nah-Hwa din Hong Kong, deseori cheltuindu-si banii pentru bilete pe autobuz pe mancare si batandu-se pe strada cu pustii elevi caucazieni de la scolile speciale din zona. Nu a fost un scolar stralucit, astfel ca nu a reusit sa treaca clasa intai. Sesizand acest lucru, tatal sau a decis sa-si dea baiatul, care intre timp implinise 7 ani, la Scoala Operei din Beijing. Plimbandu-se cu tatal sau care-l lua dupa ore de la scoala, acesta a avut ocazia sa observe zeci de copii cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani facand salturi acrobatice si antrenandu-se cu sabii de lemn si prajini. Actorul, amintindu-si de acei ani, spunea ca, privind toate aceste lucruri spectaculoase, simtea ceva similar cu senzatiile copiilor de astazi care merg pentru prima oara la Disneyland sau intr-un parc de distractii. N-ar mai fi vrut niciodata sa revina la o scoala obisnuita pentru a primi o educatie academica. De altfel, desi in prezent Jackie Chan vorbeste 7 limbi, acesta nu poate citi si scrie la un nivel „academic”, altcineva scriindu-i scenariile pentru improvizatiile scenice din filmele sale.

Dar curand, tanarul Jackie avea sa constate ca viata nu era un Disneyland. Charles s-a mutat in Australia, lucrand la Ambasada Chineza, iar Jackie, acum cu numele Yuen Lo, ramas impreuna cu mama lui, a descoperit adevarata fata a Scolii Operei din Beijing. Antrenamentele sincronizate pe muzica, acrobatiile si orele de arte martiale il retineau pana si 18 ore pe zi. Exercitiile erau dure, copiii stand ore in sir in cap sau facand acrobatii dificile. Bataile erau la ordinea zilei, atat cele primite de la Maestru, cat si cele cu ceilalti baieti. Ulterior, insasi mama lui Jackie a plecat in Australia pentru a castiga bani, Jackie fiind practic adoptat de catre onestul sau maestrul.

Fiind un fel de „pusti-minune”, Jackie a fost aruncat in focul reprezentatiilor publice prematur. Facea parte dintr-o trupa a scolii, cunoscuta sub numele de „Cei Sapte Mici Norocosi”, fiind coleg in aceasta cu Yuen Biao, Sammo Hung si Yeun Wah, toti deveniti mai tarziu niste stele ale cinematografiei din Hong Kong. In 1988, Sammo Hung a jucat in „Painted Faces” al lui Alex Law, un film despre aceasta prietenie care s-a legat intre colegii respectivei trupe, personajului ce-l reprezenta pe Jackie Chan spunandu-i-se „Nas Mare”. Acest film a simbolizat si efortul copiilor scoliti in astfel de institutii de specialitate de a patrunde in lumea filmului, lucru care nu era deloc usor dat fiind ca se primea o cu totul alta educatie decat intr-o scoala obisnuita. Insa Jackie a fost norocos. La varsta de 8 ani, acesta a jucat in filmul „Big And Little Wong Tin Bar”, alaturi de marea actrita taiwaneza din acele vremuri, Li Li-hua, ce o interpreta in film pe mama sa. Aceasta s-a atasat de baiat si l-a luat sa colaboreze cu el si la alte productii viitoare. Pentru Jackie Chan a fost o experienta placuta si utila, desi Maestrul ii lua toate veniturile, pentru a nu le irosi.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>