f4-poster-larg

hanayoridango-poster-bIn octombrie 1992, in Japonia se lansau niste benzi desenate care aveau sa faca istorie: „Boys over flowers”. Autoarea era o necunoscuta: Yoko Kamio, ce debutase abia in 1989, fara a avea un succes deosebit. Aceasta a ales sa-si publice povestea desenata intr-o revista („Margaret”) care avea ca tinta in special elevii de liceu. Publicata pana in 2003, seria manga a strans 37 de volume, iar in 1996 autoarea a castigat premiul „Shogakukan Manga”, distinctia suprema in Japonia pentru acest tip de benzi desenate (shojo).

hana-yori-dango-poster-1Succesul benzilor desenate a determinat implicarea televiziunilor, care au realizat 3 seriale in intreaga Asie (in Taiwan – Meteor Garden, in Japonia – Hana Yori Dango si in Coreea – Boys before Flowers), zvonindu-se ca se va realiza si o adaptare pentru China, in timp ce in Filipine deja se lucreaza la un serial similar. Intreaga Asie e innebunita de febra F4. S-au realizat un anime, dupa manga, dar si seriale animate, in Japonia aceste benzi desenate fiind cele mai bine vandute din toate timpurile (54 de milioane de copii in 2005 !!!)

Jun Matsumoto
Jun Matsumoto

In 2005, se lansa primul sezon al acestui serial, la televiziunea japoneza. Cele 9 episoade au atins in medie un rating chiar mai mare decat cel inregistrat de serialul recent tradus de noi, „Kingdom of the Winds”, in Coreea. Desigur, e vorba de genuri diferite, insa cand vine vorba de audienta trebuie tinut cont de faptul ca in Japonia populatia este de 127 milioane de oameni, in timp ce in Coreea vorbim de doar 49 de milioane. Reteta succesului a fost asigurata nu doar de scenariu (adaptat dupa benzile desenate de succes anterior amintite), ci si de actorii distribuiti de producatori. Pentru prima oara in Romania, acest serial va va aduce in fata cateva staruri ale filmului japonez contemporan pe care cu siguranta ii veti indragi. Este vorba, in primul rand de Jun Matsumoto (vazut recent in „The Last Princess”), un actor si cantaret foarte popular nu doar in Japonia, ci si in intreaga Asie (membru al faimoasei trupe de baieti ARASHI). Un alt star despre care orice cuvant e de prisos e Shun Oguri (Reincarnation, Sukiyaki Western Django, Azumi 1 si 2 etc), care a jucat, pana in prezent, in zeci de seriale japoneze. In rolul principal feminin a fost distribuita Inoue Mao, care a si castigat, in 2005, premiul pentru Cea mai buna actrita, oferit de Academia japoneza de film pentru serialele de televiziune.

Serialul, care poate fi vizionat fara probleme de toate categoriile de varsta, se axeaza pe o poveste creionata in jurul vietii de licean ajuns in fata primelor optiuni in viata. Intr-un liceu elitist in genul celor din Marea Britanie sau Statele Unite, in care toti elevii sunt fiii unor oameni cu bani sau politicieni, o regasim pe Makino Tsukushi, o adolescenta din clasa de mijloc ratacita printre elevi pretentiosi. Scoala este dominata de asa numitul grup „Flower 4” sau F4, format din 4 baieti aratosi, fii ai unor mari afaceristi ale caror donatii tin liceul in viata. Domyoji Tsukasa (Jun Matsumoto) este „marele dictator”, seful grupului si, practic, al scolii, unde profesorii nu intervin in problemele elevilor. Tatal lui e presedintele unei organizatii financiare importante la nivel mondial. Ceilalti 3 baieti din grup sunt Rui (Shun Oguri), Sojiro (obsedat de pasiunea lui pentru ceaiul verde si ceremonia ceaiului) si Akira (cu legaturi in lumea interlopa). Cine indraznea sa se puna cu F4, primea avertizare pe un biletel rosu, iar din acel moment persoana era terorizata si obligata sa paraseasca scoala. Insa cu un an inainte de absolvire, luand apararea unei colege noi, Makino Tsukushi, fata din clasa de mijloc ajunsa la acest liceu elitist, intra in conflict cu F4, declarandu-le razboi. Dar in ce se va transforma acest razboi, ramane sa descoperiti urmarind serialul.

Plin de surprize, foarte bine realizat, cu o coloana sonora asigurata de ARASHI, „Boys over Flowers” are toate atuurile pentru un serial care cu siguranta va fi apreciat si in Romania, unde exista un mare numar de fani ai anime-ului. Pacat ca tot ce este frumos este, insa, scurt… Prin traducerea lui „Boys over Flowers”, asiacinefil.com realizeaza o noua premiera in materie de seriale asiatice, fiind vorba de prima adaptare dupa o manga japoneza a unui serial (live action) tradus in limba romana. In mod sigur vor urma si altele, in functie de timpul disponibil si de traducatorii dispusi sa ne ajute la aceste proiecte. Dar pana atunci sa lasam ca si Romania sa fie cuprinsa, in sfarsit, de febra F4 ! Vizionare placuta !

EPISODUL 1

EPISODUL 2

EPISODUL 3

EPISODUL 4

EPISODUL 5

EPISODUL 6

EPISODUL 7

EPISODUL 8

EPISODUL 9

PENTRU A AFLA CUM POTI VEDEA ACEST SERIAL, CREAZA-TI CONT DE MEMBRU ASIACINEFIL, AICI.