Pozitia a 7-a: “Battles without Honor and Humanity” – Kinji Fukasaku (1973)

In timpul Ocupatiei Americane, comisia de cenzura a Comandamentului Suprem al Fortelor Aliate era responsabila cu asigurarea faptului ca filmele produse in Japonia nu vor include nici un indiciu care sa trimita cu gandul la loialitatea feudala. Asta insemna ca filme cu samurai care cu altruism isi traiesc viata conform codului Bushido, onorandu-si clanul si shogunul, si luandu-si viata cu onoare in situatia in care nu-si indeplineau misiunea urmau a fi serios trecute prin filtrul cenzurii. Samuraiul nu a disparut din filmele japoneze ale perioadei postbelice, dar prezentarea lui a devenit una mai umanista, precum cea din filmele lui Akira Kurosawa.

Kinji Fukasaku
Kinji Fukasaku

Insa in anii ’60, aceste valori intruchipate de samurai au reaparut in povestile japoneze cu gangsteri. Astfel a luat nastere asa numita „yakuza-eiga” („era” sau „varsta” yakuza) in filmul japonez. Actori precum Koji Tsurata si Ken Takakura interpretau criminali periculosi pentru care strada reprezenta caminul lor, si care cu multa indrazneala aparau codul yakuza, onoarea clanului lor, pe sefii lor, iar in cazul in care esuau erau supusi supliciului taierii cate unui deget. Tot ce era vechi era, practic, nou in aceasta „era a cavalerismului” in filmul japonez, cum a mai fost numita „yakuza-eiga”. Iar acest gen de filme a devenit extrem de popular in randul publicului masculin. Ce e interesant e faptul ca aceste filme nu s-au apropiat prea mult de brutala si imorala lume a adevaratilor yakuza, care controlau intr-un mod violent jocurile de noroc, industria de sex si piata neagra din Japonia acelor timpuri. Totul pana in 1973, cand studiourile Toei au lansat filmul lui Kinji Fukasaku, „Battles without Honor and Humanity”. A fost primul film care a aratat ce se intampla cu adevarat pe strazi, iar lumea a tresarit.

Filmul prezinta povestea ridicarii lui Shozo Hirono (interpretat de Bunta Sugawara), un fost soldat ce revine, dupa ce a scapat cu noroc cu viata din Hiroshima bombardata cu bomba atomica, ca un violent soldat in slujba clanului Yamamori. In momentul in care Hirono inceteaza a mai fi loial clanului Yamamori, in urma unei tradari care il face sa duca o viata de fugar prin incaperi ascunse si la umbra aleilor putin umblate, acesta nu inceteaza sa ramana fidel principiilor pe care le-a avut in respectivul clan. Asa cum si samuraiul, odata devenit ronin, respecta un cod al onoarei, specific samuraiului. Bazat pe adaptarea de catre ziaristul Koichi Iiboshi a memoriilor din inchisoare ale temutului yakuza Kozo Mino, „Battles without Honor and Humanity” s-a bucurat de aprecierea criticilor de film. Acestia au conchis ca acest film, plin de „furie si nihilism” a vestit, in plina yakuza-eiga, un nou sub-gen, „jitsuroku eiga” sau „adevaratul film document”. Mai mult, s-a bucurat de un asemenea succes incat au fost realizate 4 sequel-uri, deschizand drumul indraznetelor si sangeroaselor filme ale unui Takeshi Kitano, Takashi Miike sau Rokuro Mochizuki.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>