In anul 1945, pe cand infrangerea Japoniei in al doilea razboi mondial era iminenta, Akira Kurosawa a inceput munca la „The Lifted Spear”, primul sau jidaigeki (film de epoca). the-men-who-tread-on-the-tigers-tail-posterAcesta avea numeroase accente comice, rolul principal urmand a reveni poate celui mai mare comedian japonez al tuturor timpurilor (un fel de Charlie Chaplin al Japoniei), Kenichi Enomoto. Filmul urma a prezenta o batalie desfasurata in 1560, insa in ultimele zile ale razboiului, Kurosawa nu a reusit sa faca rost de caii necesari filmarii scenei luptei, astfel ca s-a vazut nevoit sa abandoneze proiectul. Peste 35 de ani, a realizat Kagemusha, care prezenta si scena care in 1945 nu a putut-o filma. Data fiind situatia ivita, Kurosawa a propus studiourilor Toho, ca alternativa, sa realizeze „The Men who Tread on the Tiger’s Tail”. Ca si „The Lifted Spear”, acest film urma a fi un „jidaigeki”, dar la o scara mai restransa, cu un fir narativ mult mai simplu. Filmul este inspirat din repertoriul kabuki (acel teatru traditional japonez, narat si cantat), astfel ca nu i-a luat mult lui Kurosawa sa scrie repede un scenariu. De fapt, in asta si rezida geniul lui Kurosawa, anume in refuzul de a accepta cu pasivitate toate limitarile fizice ale timpurilor lui si in gasirea inovatiei artistice in conditiile constrangerilor existentiale.

kenichi-enomotoDistributia ii aduce din nou pe ecran pe cativa din actorii preferati ai lui Kurosawa: Susumu Fujita (nimeni altul decat interpretul lui Noge din „No Regrets for our Youth”), Denjiro Okochi (profesorul Yaghihara din acelasi „No Regrets for our Youth”), Kenichi Enomoto (marele comediant al Japoniei) si Masayuki Mori (din „Rashomon” sau „The Idiot”).

Despre acest film s-ar putea spune multe. De exemplu, propunerea initiala trimisa comisiei de cenzura a fost aprobata de catre reprezentantii guvernului militarist deoarece filmul ilustra loialitatea feudala, care se considera a fi similara cu politica dusa de militaristi. Cu toate astea, „The Men who step on Tiger’s Tail” este departe de a fi un film propagandistic. Filmarile la el au inceput inainte de infrangerea Japoniei, momentul capitularii a dus la oprirea productiei, dupa care aceasta a fost definitivata. Cand fortele americane de ocupatie au cerut comisiei de cenzura o lista a filmelor japoneze aflate in productie, filmul lui Kurosawa in mod intentionat nu a fost trecut pe aceasta deoarece, mai demult, un membru japonez al comisiei fusese umilit de Kurosawa din cauza ignorantei sale in materie de cultura japoneza.the-men-who-tread-on-the-tigere28099s-tail-poster-2 Astfel, filmul lui Kurosawa, neregasindu-se pe lista ajunsa la americani, a fost considerat ilegal, iar in anul lansarii sale, studiourilor Toho li s-a interzis sa-l aduca la cunostinta populatiei. Trei ani mai tarziu, comisia de cenzura a trupelor de ocupatie a ridicat interdictia asupra acestui film, insa abia dupa redobandirea suveranitatii Japoniei si odata cu premiera celui de-al 12-lea film al lui Kurosawa, „The Idiot”, „The Men who step on Tiger’s Tail” a avut onoarea de a fi prezentat pentru prima oara publicului japonez, in 1952.

„The Men who step on Tiger’s Tail” prezinta un episod binecunoscut din istoria Japoniei medievale (secolul 12), si anume cel legat de calatoria plina de aventuri a lui Yoshitsune, invingatorul clanului Heike, care se vede incoltit de oamenii sogunului Yorimoto, trimisi sa-l ucida. Impreuna cu un grup de 6 slujitori devotati, acesta ajunge intr-o situatie dificila, trebuind sa treaca de o bariera impanzita de soldati inamici. Cei 7 se deghizeaza in calugari budisti itineranti, insa pe drum apare un caraus simpatic care li se ofera ghid in schimbul unor banuti. Astfel, Yoshitsune afla ca oamenii sogunului Yorimoto, mai exact vasalul Togashi, ii asteapta pe fugari la bariera Atake, cea care ar fi deschis calea acestora spre capitala. Insa Yoshitsune are un slujitor de incredere in persoana lui Benkei, care incearca sa-l pacaleasca pe Togashi si sa salveze viata tuturor prin inteligenta sa.

O realizare care scoate o data in plus la iveala talentul lui Akira Kurosawa. Accentele de lirism combinate cu scenele comice interpretate magistral de Kenichi Enomoto, ca si punerea in scena cu totul si cu totul deosebita fac din „The Men who step on Tiger’s Tail” un film a carui vizionare e obligatorie pentru a intelege evolutia stilului lui Kurosawa, cu atat mai mult cu cat avem in fata primul film de epoca al maestrului.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>