Taste of Love posterSuccesul urias in China al unor filme precum “Journey to the West: Conquering the Demons” sau “The Monkey King” a dus la o avalansa de filme ce au la baza clasicul roman “Calatorie spre Apus” al lui Wu Cheng’en, considerat unul din cele 4 romane clasice ale literaurii chineze. Romanul fantezist scris in timpul dinastiei Ming va sta la baza unor succese de casa anuntate ce vor aparea in anii viitori, precum “Journey to the West 2” (regizat de Tsui Hark), Th Monkey King 2, “Biography of Wukong”, “Journey to the West: Spider’s Cave”, “A Chinese Odyssey 3” sau “Monkey King: Havoc in Heaven”. Cu siguranta lor li se vor mai adauga inca cateva, ce nu au fost inca anuntate. Cu bugete de la medii la uriase, si avand in rolurile principale unii dintre cei mai populari actori chinezi ai momentului, fara indoiala faima aceste filme va trece dincolo de hotarele Chinei, ducand cu ele una din cele mai frumoase povesti ale culturii chineze, in care fantezia, aventura si mitologia se imbina armonios. Ei bine, pe langa aceste mari proiecte anuntate, a reusit sa se strecoare, fara a trece complet neobservat, “Taste of Love”, o productie din 2015 regizata de debutanta Miao Shu, ce a avut premiera cu mai bine de o luna in urma. Fosta scenografa, aceasta debuteaza ca regizor cu un film cu un buget redus. Experienta in scenografie a acesteia e vizibila, unele decoruri, desi artificiale, dand senzatia de peisaje de basm. In rolurile principale au fost distribuiti cativa actori cunoscuti din generatia tanara, precum luptatorul de arte martiale Yuan Xiaochao (Jayden Yuan) pe care l-am vazut si in seria recenta de filme “Tai Chi”, si care in “Taste of Love” il interpreteaza pe Wukong (Regele Maimuta de mai tarziu); Steve Yoo (Little Big Soldier, The Wrath of Vajra, Dragon Blade) si Jill Hsu (o actrita cunoscuta in special pentu rolurile din seriale romantice chinezesti). Filmul are la baza “Calatoria spre Apus”, insa actiunea se petrece cu 500 de ani inaintea subiectului lui “The Monkey King”.

Taste of love secventa 1Cu mii de ani in urma, o minunata poveste de dragoste a inflorit in China. Legenda spune ca cele trei spirite ale Felinarului lui Buddha, Zi Xia, Wukong si Bukong, au fugit din Ceruri profitand de neatentia lui Buddha si au ajuns pe Pamant, luand infatisarea unor fiinte umane. Insa in drumul spre Pamant, o ploaie de meteori ii despart, Zi Xia si Bukong incarnandu-se in doi generali, in timp ce Wukong, cel care peste 500 de ani avea sa devina cunoscut drept Regele Maimuta si sa provoace haos in Palatul Ceresc, se incarneaza intr-un doctor din tabara inamica. In timpul unei lupte cu trupele inamice ale Demonului Taur, Zi Xia gaseste o bratara care stie ca i-a apartinut lui Wukong, marea ei iubire la care tanjeste de cum a ajuns pe Pamant. Inca mai spera ca Wukong, sufletul ei pereche din Ceruri, isi va aminti de promisiunea facuta in timpul ploii de meteori ca in noaptea cu luna plina sa se intalneasca sub piersicul de pe muntele Danxia. Reusind sa se strecoare incognito in tanara inamica, da peste Wukong, care acum are un alt nume si care, spre marea ei surprindere, si-a uitat propria identitate, considerand-o o straina care a atentat la viata lui. In secret, insa, Zi Xia e iubita de Bukong, care acum e ofiter in subordinea ei. Inevitabil, acest lucru va duce la complicatii…

Taste of love secventa 2“Taste of Love” e o fantezie romantica suficient de decent realizata pentru a fi urmarita cu interes pana la final. Intr-un secol in care efectele speciale costisitoare nu trebuie sa lipseasca dintr-un film cu pretentii la box-office, regizoarea debutanta Miao Shu reuseste cu un buget foarte mic sa realizeze un film placut, pe alocuri chiar captivant, demonstrand ca se pot face filme bune si fara efecte vizuale pompoase. De fapt, pana la inceputul anilor 2000, timp de aproape un secol, regizorii au trebuit sa se descurce cu mijloacele tehnice specifice fiecarei perioade pentru a transpune in imagini povesti si idei. Faptul ca lipseau efectele speciale din filme istorice, de exemplu, nu a insemnat ca nu s-au putut realiza adevarate capodopere cinematografice in anii 50 sau ’60. Abuzul de efecte speciale pe calculator venit dinspre Hollywood a facut ca si cinematografia chineza sa incerce sa se adapteze curentului prezentului, fara insa a insemna ca un film “umflat” cu efecte vizuale si sonore e neaparat mai bun ca unul realizat cu mijloace mai modeste. E adevarat ca “Taste of Love” e constant supus constrangerilor bugetului mic alocat de producatori realizarii sale, insa regizoarea si-a dat toata silinta ca partea de fictiune sa fie cat mai natural redata, in ciuda stangaciilor evidente de finisare. Daca stam sa ne gandim bine, un “Storm Raiders” de acum aproape 2 decenii, nu a beneficiat Taste of love secventa 3de efecte speciale mai bine realizate decat cele din “Taste of Love”. Stangaciile inerente din realizare sunt compensate din plin de povestea bine calibrata pe o durata decenta de sub 90 de minute (chiar daca efectiv nu spune nimic nou fata de alte filme similare – un clasic triunghi amoros), in care romantismul alterneaza cu actiunea, iar fantezia da o pata de culoare aparte subiectului. Spre exemplu, nu poate fi trecuta cu vederea reprezentarea spiritelor sub forma unor montruleti simpatici ce au evadat, parca, din marele succes de box-office al anului 2015, “Monster Hunt”. Personajele sunt simple, slab conturate, astfel ca tensiunea se acumuleaza foarte greu, singura care are cat de cat personalitate fiind Zi Xia, ce persista in iubirea ei pentru Wukong in ciuda faptului ca acesta nu o recunoaste. Una peste alta, un film placut de urmarit, ce ne aminteste ca uneori pentru a exemplifica o poveste de iubire, fie ea si de basm, nu e neaparata nevoie de efecte speciale costisitoare care sa-ti ia ochii, ci pur si simplu de multa imaginatie din partea unui regizor. Probabil ca daca Akira Kurosawa ar fi creat in secolul XXI, ar fi fost un anonim atemporal. Din fericire, filmele lui au intrat in istorie tocmai datorita imaginatiei de care acesta a dat dovada in realizarea lor, cu toate acele efecte speciale modeste si artificiale care au avut puterea de a transmite o idee.

Traducerea, adaptarea si timingul au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 – Asia Team – pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
17 × 12 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.