Se presupune ca fericirea nu este posibila daca oamenii sunt saraci. Cele mai multe guverne tind sa se ocupe de cresterea economica si nu de starea psihologica a populatiei lor. In tarile bogate exista un adevar banal, acela ca banii nu aduc fericirea dar cand se vorbeste despre fericire aceasta este asociata cu retelele sociale puternice, gradul de ocupare al fortei de munca, sanatatea, libertatea politica, absenta coruptiei, securitate si stres. In lumina celor de mai sus putem spune ca Buthan ne ofera o lectie de viata tuturor, pentru ca aceasta tara nu este admirata pentru produsul intern brut ci pentru indicele brut al fericirii nationale.

Bhutan este o tara in sudul Asiei situata la poalele Muntilor Himalaya si invecinata cu India si China. Buthanezii isi numesc tara Druk Yul /Taramul Dragonilor. Regatul este o monarhie cu doua camere legislative; seful statului este regele iar primul-ministru este seful guvernului. Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuch, in varsta de 32 de ani, unul dintre cei mai tineri sefi de stat din lume, cu studii in India si Marea Britanie, a ajuns pe tron in anul 2006, dupa abdicarea tatalui sau. S-a casatorit in octombrie 2009 cu o fata din popor, o studenta de 20 de ani; la nunta nu au participat alti sefi de state sau capete incoronate, nici celebritati internationale. Potrivit unei biografii oficiale, hobby-urile reginei sunt artele, picura si baschetul. Buthanezii vorbesc cu mare respect despre familia regala, cred in rege cu tot sufletul, au un adevarat cult, poza familiei regale fiind agatata in hoteluri, restaurante, case, institutii.

Capitla Regatului Buthan este Thimphu, singura capitala din lume fara semafoare. A fost o incercare de a amplasa un semafor in anii trecuti, dar oamenii au protestat pentru ca le strica cotidianul, astfel intersectiile sunt dirijate de politisti cu manusi albe. Acest taram spiritual este singura tara din lume unde budismul Mahayana, de tip tibetan, este religie de stat, autoritatile facand eforturi mari pentru ca cei 750.000 de locuitori sa-si pastreze identitatea nationala, de exemplu, prin purtarea portului popular. Paro Taktsang este numele popular al Manastirii Palphug Taktsang cunoscuta si sub numele de Cuibul Tigrului., un complex de temple budiste sacre situate pe o culme ascutita la o altitudine de 3120 de metri; este cea mai faimoasa manastire din Buthan. Regatul Bhutan este o tara budista dar ramane profund superstitioasa deoarece in micul regat este incetatenit cultul falusului (sacru al zeului Shiva). Conform traditiei, falusul pictat si ornamentat cu panglici sau bile multicolore constituie mandria de pe fatada caselor, palatelor,chiar a institutiilor, fiind considerat protector in fata tuturor relelor.

Pana in 1961, Buthanul nu permitea deloc turistilor sa viziteze aceasta tara, chiar si acum turismul este strict controlat de catre autoritatile statului, scopul declarat fiind acela de prelevare a culturii nationale si a mediului inconjurator. Accesul la internet si televiziune a foat interzis pana in anul 1999.

Acest taram al dragonilor in care oamenii au sentimentul neobisnuit de puternic al identitatii nationale, chiar daca speranta de viata si produsul intern brut este scazut pe cap de locuitor,este considerat cea mai fericita tara din Asia, cu o pondere de 96% din totalul populatiei. Ideea de Fericire Nationala Bruta (FNB) a fost dezvoltata de catre tatal actualului rege, care, venind de la o conferinta a tarilor nealiniate de la Havana, a fost intrebat de catre un reporter, in India, despre economia misterioasei tari de la poalele muntilor Himalaya, replica regelui fiind aceea ca in Buthan nu le pasa doar de produsul intern brut, le pasa de fericirea nationala bruta. Indicatorul FNB ia in calcul mai multe componente bazate pe patru piloni centrali – dezvoltarea echitabila a societatii, conservarea patrimoniului cultural, conservarea mediului si promovarea unei bune guvernari – cu pana la 72 de indicatori mai mici printre care, starea de sanatate a locuitorilor, cultura, educatia si spiritualitatea oamnilor. O Comisie Nationala FNB supravegheaza toate deciziile guvernului si aproba sau le blocheaza in functie de modul in care sunt respectate obiectivele. Oficialii din Buthan spun ca daca produsul intern brut este construit artificial de catre economisti, fericirea nationala bruta reflecta starea de spirit a oamenilor nu doar in raport cu banii, dar mai ales cu mediul in care traiesc sau cu mostenirea culturala. Tara face eforturi diplomatice pentru ca indicatorul FNB sa fie implementat si in alte tari ca indicator economic. Efortul s-a concretizat intr-o rezolutie ONU, Buthan fiind membru al acestui organism international din anul 1971, fara caracter obligatoriu, in care se specifica faptul ca “fericirea” ar trebui sa fie inclusa in randul indicatorilor de dezvoltare, lucru care trebuie sa recunoastem suna fantastic.

In teritoriul mirific protejat de varfurile inzapezite ale muntilor Himalaya, considerat de catre unii o adevara Shangri La (Taram al Eternei Fericiri) descoperim intelepciunea acestui mic popor transmisa din generatie in generatie. O tara care masoara succesul prin coeficientul fericirii si care, asa cum am spus, ne ofera o lectie de viata.

Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com

2 Comments

  1. Cu adevarat suna fantastic ” fericirea nationala bruta”. Uimitor, dar , oare, pib-ul lor care este? Intrebare retorica. E drept ca si nr de locuitori este mic- nu stiu suprafata teritoriului- dar inteleg ca fostul rege a fost un om cu mintea destul de ” deschisa” . M- a bucurat articolul si ptr asta va multumesc. La mai multe! Va doresc sanatate si spor. Larisa.

  2. Revin cu un scurt comment eoarece mi-ati incitat curiozitatea cu articolul dvs foarte interesant si bine realizat si am cautat informatii suplimentare. Astfel am aflat ca tara are o suprafata de 200 km, iar hotelurile sunt nou construite si dotate modern. Si inca un amanunt care este pe placul meu: conservarea naturii si a traditiilor populate se intalneste pe tot cuprinsul tarii, asemanandu-se ca relief, liniste si frumusete-in opinia realizatorului articolului pe care l-amn gasit cu ” o imica Elvetie”. Spor. Larisa.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>