La 3 ani de la debut, Akira Kurosawa regiza „No Regrets for our Youth”. La acea vreme era un film neobisnuit prin subiectul sau, mai ales ca venea pe fondul incheierii celui de-al doilea razboi mondial, cand in Japonia, anii perioadei militariste care au dus imperiul japonez spre dezastru erau condamnati. Cu toate acestea, dupa o perioada in care regizorii trebuiau sa faca propaganda imparatului si regimului militarist, a urmat o libertate de exprimare care e extrem de bine reflectata in subiectul acestui film. Este primul film de dupa razboi al lui Kurosawa, o saga mai putin obisnuita in care se intrevede un evident mesaj feminist transmis prin intermediul prestatiei unei actrite senzationale: Setsuko Hara. Devenita, ulterior, preferata lui Yasujiro Ozu, Setsuko Hara are o prestatie de exceptie, fiind singurul personaj feminin din toata opera cinematografica a maestrului si, totodata, unul din cele mai puternice caractere zugravite pe ecran de un protagonist al vreunui film de-al sau.

Talentul tanarului (la acea vreme) regizor Akira Kurosawa este de-a dreptul uimitor. Acesta a fost prevestit de filmul sau de debut, Sugata Sanshiro, care a placut atat de mult militaristilor de la putere incat a realizat chiar un sequel. Asteptarile de la cel de-al treilea film erau mari. Kurosawa a decis sa schimbe genul filmelor, pe fondul emanciparii gandirii si liberei circulatii a ideilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Daca in anii razboiului nu vroiai sa devii un regizor „ascultator”, realizai filme de epoca, cu samurai si virtutile lor. Disparand orice ingradire, Kurosawa s-a grabit sa fie printre primii regizori japonezi care sa abordeze o perioada cu evenimente controversate din istoria recenta a Japoniei acelor timpuri, cu un ascutit spirit critic la adresa fascismului. Filmul este inspirat dintr-un eveniment real petrecut in Japonia in 1933; este vorba de asa-numitul incident Takikawa, cand un profesor universitar de renume national, Takikawa, a fost obligat sa demisioneze din cadrul Universitatii din Kyoto datorita vederilor sale de stanga. Acest lucru a declansat incidente de proportii care au degenerat in proteste violente ale studentilor si in confruntari de pareri sub aspectul ideologiei de stanga si a celei fascist-militariste de dreapta.

In 1933, respectabilul profesor universitar Yagihara (interpretat de starul filmului mut japonez Denjiro Okochi) este demis de Guvernul militarist datorita vederilor sale de stanga. Profesorul si-a avut sustinatorii lui in randul studentilor, dar si contestatari in efala masura. Unul din sustinatorii lui a fost Noge (Susumu Fujita), de care fiica profesorului, Yukie (Setsuko Hara), s-a indragostit in timpul unei escapade din anii studentiei. Dar datorita unor scrieri indraznete, Noge a fost inchis in inchisoare, iar dupa cativa ani a iesit datorita docilului Itokawa, si el fost coleg cu Yukie si cu Noge in anii facultatii. Itokawa, care colabora cu autoritatile, avand vederi evident de dreapta, se indragosteste de Yukie, insa aceasta nu poate simti mai mult decat recunostinta pentru faptul ca l-a ajutat pe Noge sa iasa din inchisoare. Iubirea ei secreta ramane Noge. Dar acesta pleaca in China, iar Yukie nu-i poate marturisi sentimentele. Ranita de aceasta dureroasa despartire, Yukie decide sa plece de acasa in Tokyo, si sa-si construiasca acolo o viata noua. Dar peste ani, destinul face sa-l reintalneasca pe Itokawa si, prin el… pe Noge. Amintirile frumoasei tinereti vor fi mai puternice decat maturitatea prezentului ? Vor avea ele puterea sa indrepte greselile trecutului sau puterea lor magica a pierit irecuperabil o data pentru totdeauna ?

Yukie (foto Setsuko Hara) este o tanara idealista, al carei univers e gandire se zguduie in momentul in care tatal ei contesta punctul de vedere al Guvernului. Cand persoana de care ea insasi se indragosteste in secret, Noge, il sustine pe tatal ei, Yukie realizeaza ca devine din ce in ce mai izolata si ca trebuie sa-si schimbe gandirea. Ramasa singura, aceasta se vede nevoita sa invete, de una singura, ce inseamna responsabilitatea. O scena de neuitat a acestui film e cea in care Yukie isi aminteste de cuvintele tatalui sau, dupa ce si-a parasit familia si a plecat de una singura in Tokyo: „Tata mi-a spus, inainte sa plec de acasa… „Dupa frumoasa libertate… cineva trebuie sa-si asume dureroasa responsabilitate„. Tineretea si anii de libertate ai ei duc, fara cale de intoarcere, spre responsabilitate, mai devreme sau mai tarziu, spre momentul in care fiecare trebuie sa-si ia viata in propriile maini si sa inceapa lupta pentru supravietuire in nemiloasa lume. Yukie era, la momentul despartirii de parinti, o persoana naiva, in deriva, care cauta un singur lucru: iubirea unui barbat. Pornind pe acest sinuos drum, ea a avut de infruntat intai de toate responsabilitatea. Peste ani, reintalnirea cu Noge o face sa realizeze ce frumoasa tinerete a avut, ce lume perfecta a trebuit sa lase in urma pentru a putea sa-si gaseasca fericirea. Privind in urma la inocenta tineretii, ca orice fiinta umana, realizeaza cat de naiva a putut sa fie in neputinta ei omeneasca. Si totusi, un singur lucru a supravietuit: iubirea. Ea intalneste un alt Noge, mult mai matur in gandire, al carui singur vis devenise sa traiasca „o viata fara regrete”. Dar exista asa ceva sau e doar o simpla sintagma care tradeaza idealismul sau, la care Yukie tocmai renuntase ?

Un film care fara exagerare poate fi considerat o adevarata capodopera cinematografica, oricand comparabila cu celebrul „Casablanca”. Desi e unul din primele filme ale carierei lui Kurosawa, fara indoiala acesta a fost facut cu multa pasiune si convingere. Un film care nu are voie sa scape iubitorilor de arta cinematografica, un „must see” pentru a putea intelege valoarea geniului lui Kurosawa.

Traducere in premiera in Romania !

3 Comments

  1. Multumesc pentru prezentarea filmului…pare foarte interesant si de aceea am reusit sa-l fac rost dar nu dau de subtitrare nicaieri.

  2. Sunt fan Akira Kurosawa. Am o multime de filme regizate de el, dar la unele n-am gasit subtitrare. Poate aveti dvs. Unul din ele ar fi cel prezentat mai sus (No regrets for our youth).
    Multumesc pt. informatiile furnizate de dvs.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>