Li Lianjie a refuzat, recent, sa pozeze in fata fotografilor intr-o postura specifica unui luptator kung-fu. „Nu-mi place deloc violenta”, a spus starul filmelor de actiune, cunoscut publicului vorbitor de limba engleza sub numele de Jet Li. Buddhist fervent, pentru Li – in prezent in varsta de 46 de ani – filmul a ajuns doar un hobby, filantropia fiind viata si cariera lui.

Momentul crucial a fost in 2004, cand Li si familia lui, petrecandu-si vacanta in Maldive, a fost prins in devastatorul tsunami din Oceanul Indian, care a creat atata spaima in Asia de Sud-Est. „Nu e ca in filme”, a spus acesta. „Apa s-a ridicat dintr-o data. Am luat-o pe fiica mea de 4 ani Jane si pe ingrjitoarea ei si am fugit in hotelul de pe plaja. Apa era pana la solduri, iar o secunda mai tarziu era pana la piept.” Aceasta experienta l-a facut pe Li sa realizeze inutilitatea indemanarii sale si toate realizarile de pana atunci, in fata fortei naturii. „Toti banii din lume si oricata putere ai avea nu te pot salva din fata valurilor. Trebuie sa fac ceva”. A fost punctul culminant a 7 ani de studiere a doctrinei buddhiste si al calatoriilor in lume in cautarea sensului vietii sale.

Dupa ce a vorbit cu sotia lui, fosta actrita din Hong Kong Nina Li Chi, acesta a donat 500.000 $HK (aproximativ 64.000 $US) nefericitilor afectati de tsunami intr-un spectacol caritabil la care au participat si alte celebritati din show-biz, si inca o data aceasta suma pentru fondarea unei societati caritabile. „One Foundation” s-a creat in 2007, si functioneaza pe principiul ca daca fiecare persoana doneaza 1 yuan (14 centi americani) pe luna, se pot strange fonduri semnificative, dupa spusele lui Li. „Vreau sa raspandesc ideea ca nu doar milionarii, celebritatile si conducatorii, ci orice persoana obisnuita are responsabilitatea de a-i ajuta pe ceilalti. Trebuie doar sa oferim ajutor in limita abilitatilor noastre”. De atunci pana in prezent, mai mult de un million de voluntari s-au inregistrat pe site-ul „One Foundation”, donand bani.

Una din principalele cauze ale aceste fundatii este lupta pentru ajutorarea celor afectati de dezastrele naturale, o importanta suma de bani fiind oferita de fundatie pentru reconstructia de dupa cutremurul din sud-vestul Chinei din 12 mai 2008. Fundatia incearca sa pregateasca 400 de voluntari pentru a ajuta organizatiile oficiale de intrajutorare. Li se foloseste de fiecare ocazie pentru a vorbi de aceasta fundatie, insa presa de fiecare data este curioasa sa afle care este implicarea financiara a vedetei. Acesta mereu da acelasi raspuns” „este o chestiune personala”. „O competitie a donatiilor nu e parte a conceptului acestei fundatii”. Se pare ca acesta are un cu totul alt scop cu aceasta fundatie, ceea ce schimba conceptul chinezesc de „act de caritate”. Vrea sa faca din ea o intreprindere care sa tinteasca binele social, care financiar poate fi auto-sustenabila. Intr-un proiect de proba, femeile de etnie Qiang ce traiau in zona in care s-a produs cutremurul au fost instruite in realizarea de broderii traditionale, iar fundatia lui Li le-a ajutat sa-si vanda produsele. Dintr-o investitie de 4 milioane de yuani a rezultat un profit de 10 milioane de yuani, plus peste 7.000 de locuri de munca pentru femei, al caror venit lunar a crescut de la 300 de yuani (inainte de cutremur) la 700 yuani.

Dar in scurt timp au inceput sa apara voci rauvoitoare, care acuzau faptul ca vedeta face bani de pe urma supravietuitorilor cutremurului.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

  1. Li este cel mai bun om din lume filmele lui ma ambitioneaza sa fiu tot mai puternica ,iar sa-l intalnesc pe Li ar fi cel mai mare vis al meu devenit realitate :),I love you Li

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>