Valul Coreean (Hallyu) a ajuns sa patrunda in cercurile intelectuale si educationale din Egipt, dar si in societatea egipteana in ansamblul ei, in ultimii ani, relateaza o publicatie din Seul. Se pare ca studiul civilizatiei, limbii si traditiilor coreene a ajuns sa pasioneze un numar tot mai mare de egipteni, intr-o tara preponderent musulmana ! La Universitatea Ain Shams, cea de-a doua universitate ca marime din Egipt, a existat, de la deschiderea departamentului de Studii Coreene, in 2005, o cerere in crestere de locuri pentru studenti egipteni pasionati de Coreea. Primul grup de absolventi – aproximativ 30 – a absolvit acum 2 ani, iar anul trecut universitatea a organizat primele examene de admitere in care au fost testati aproximativ 120 de studenti. „Majoritatea studentilor au intrat la Studii Coreene” datorita pasiunii lor pentru Coreea”, a declarat un instructor de limba coreeana de la amintita universitate. „Pentru mine e o bucurie enorma sa ii invat, deoarece stiu cat de pasionati sunt pentru a invata”.

Fenomenul poate parea mai degraba neobisnuit cata vreme Egiptul este cunoscut ca una din societatile cele mai conservatoare sub aspect cultural, din lume. Cu toate acestea, se pare ca asta nu-i impiedica pe strudenti sa-si urmeze visul de a invata limba coreeana si chiar de a se stabili in Coreea. Saptamanal, la Centrul Cultural si Informational din cadrul Ambasadei Coreei de Sud din Egipt, se organizeaza cursuri de limba coreeana. Cei mai multi participanti sunt studenti cu varstele intre 20 si 30 de ani, care au declarat ca atractia si curiozitatea limbii coreene se datoreaza scanteii produse de mai multe seriale de televiziune coreene care au fost difuzate la televiziunea nationala in anul 2004. In ciuda faptului ca mai multi ani la rand serialele coreene nu au mai fost difuzate in Egipt, continua sa existe un numar mare de aplicanti pentru programul de studiere de 2 ani al limbii coreene. Acestora li se adauga intalniri regulate ale studentilor ce schimba pareri despre filme, muzica si mancarurile traditionale coreene.

Credeati ca Egiptul este singura tara unde se intampla asa ceva ? KOIS (Serviciul Coreean de Cutura si Informatie), o aripa a Ministerului Culturii, Sportului si Turismului, a organizat anul trecut mai multe festivaluri de cultura coreeana tocmai in… Uzbekistan, Kazahstan si Turkmenistan ! Regiunea Asiei Centrale devine, in ultimul timp, din ce in ce mai importanta pe plan international, datorita abundentelor resurse de petrol si a potentialului de dezvoltare. In plus, in aceasta regiune locuiesc aproximativ 320.000 de descendetni ai emigrantilor coreeni, avand o apropiata legatura istorica cu Coreea. Dar Asia Centrala este importanta si pentru exporturile Hallyu. Drumul Matasii ce traverseaza Asia e considerat pe scara larga ca jucand un rol important in transmiterea modei culturale deja populare in Estul Asiei, catre Europa. Conform KOIS, regiunea Asiei centrale ar putea fi un excelent loc de intalnire pentru cultura coreeana si cea a Orientului Mijlociu.

Cum a reusit sa influenteze Coreea si Hallyu Asia centrala ? Pe multe din strazile Kazahstanului si Uzbekistanului pot fi zarite automobile si celulare coreene. Mancarea coreeana, serialele coreene precum Jewel in the Palace si pana si stilul coreean al apartamentelor castiga popularitate in aceste tari. Orasul kazah Almati chiar a declarat ultima saptamana din luna aprilie drept „Saptamana coreeana”. Festivalul tinut anul trecut in aceste tari nu a facut decat sa sporeasca interesul pentru cultura coreeana, sub toate formele ei, dar si sa intareasca colaborarea economica dintre Coreea si partenerii ei strategici din regiune.

Hallyu a devenit o realitate la nivel international care exporta cultura si traditiile coreene peste mari si tari. A o ignora inseamna a inchide cu buna stiinta ochii la un act cultural pe care putine tari din lume sunt in stare sa-l ofere si sa-l promoveze cu succes, asa cum o face Coreea astazi. Si poate ca succesul Hallyu se datoreaza tocmai faptului ca este primit cu sufletul deschis de toti pasionatii de frumos, arta si cultura in forma pura, nealterata.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

4 Comments

  1. Personal si mie imi plac mai mult productiile coreene datorita muzicalitatii limbii si talentului actorilor,dar nu trbuiesc ignorate nici celelalte pur si simplu din setea de cunostere.Orice documentar este o buna reclama dar impactul emotional si psihologic al unui film sau serial va avea succes asigurat 100% in realizarea reclamei dorite.Pe langa bine cunoscutele productii istorice care atrag turisti cred ca se poate adauga si (Hotelier sau Bambino)unde respectul munca asidua si consideratia fata de clienti pur si simplu te fac sa-ti doresti sa vizitezi aceasta tara cat mai curand.Cinste lor.Pe cand si la noi asa ceva,oare mai exista speranta?

  2. Limba coreeana este intr-adevar,f.muzicala si placuta chiar daca nu intelegi nimic din ce spun.De multe ori m-am uitat la interviuri cu actorii coreeni desi nu erau traduse.Iar muzica coreeana originala din filme imi place f.f. mult,o ascult la nesfarsit.(O alta surpriza, nu m-as fi asteptat.)MULTUMESC, ADMIN,pentru articolele interesante!

  3. Bun gasit.Iata, acum fac si eu parte dintre cei ce indragesc si iubesc „Valul Korean”. Cand a inceput vacanta, nu am mai avut rabdare sa urmaresc in fiecare zi serialul ce se difuza pe tvr1, asa ca m-am asezat la calc si am inceput sa caut.Am fost fascinata de tot ce am gasit. Traditii si cultura, istorie si modern, toate la un loc m-au facut sa indragesc mult de tot aceasta tara. Este remarcabil si de laudat cat de mult efort pun in orice, ca sa reuseasca. Sunt oameni muncitori care un bun exemplu, de urmat, zic eu.Despre seriale si filme ce sa mai zic, iti intra pur si simplu in inima. Actorii sunt talentati, frumosi si se dedica in totalitate telului lor. Nu ma pot opri doar la un actor, am mai multi preferati, greu sa aleg unul pentru locul intai. Deci interesul starnit de un serial prezentat la tvr1 a devenit o adevarata pasiune. Multumesc pentru articole. Pa si pe curand, Carmen.

  4. Omul este mereu in cautare de nou dar dupa un timp se plictiseste si va vrea altceva mai nou… iar succesul poate deveni propriul dusman
    si la un moment dat vor avea de suferit din pacate . studiati adevarata cultura si istorie a Koreii nu ce va arata filmele
    atractia aceasta a lumi pentru ei este ceva de genul „dai unui copil otigara si punel sa fumeze multora o sa li se para foarte haios acest copil si se vor stringe linga el sal admire si sa se amuze de ce? din cauza naturaletei cu care facel acel lucru insa acel copil este nefericit. nu am nimic cu ei sa nu o luati in nume de rau doar mi-am zis parerea

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>