Friends posterMiniseria „Friends”, cu un nume parca predestinat, este prima co-productie de televiziune Japonia-Coreea, a carei realizare marcheaza un pas important in apropierea dintre doua state cu o istorie comuna atat de controversata. Pentru a intelege mai bine importanta acestui inceput de drum sa ne aducem aminte cateva date din istoria comuna. In 1910, Coreea, numita inca Joseon, a fost anexata Japoniei pentru o perioada de 36 de ani –pana in 1945. Perioada 1910-1919 numita si ,”perioada intunecata” a fost una a represaliilor politice si culturale, la care Coreea, ca tara ocupata, a fost supusa de catre Japonia, ca ocupant. Scolile predau in limba japoneza ca limba principala, iar limba coreeana era considerata ca limba secundara, manualele fiind cenzurate si posibilitatile de educatie pentru coreeni fiind limitata. Din decembrie 1912 a fost introdusa pedeapsa cu ,”biciuitul”- „chikei” – administrata insa numai coreenilor- ceea ce a facut ca ura fata de japonezi sa creasca. In 1919 rezistenta coreeana impotriva ocupatiei japoneze brutale s-a manifestat prin miscarea populara ”1 Martie”, inabusita in fasa de japonezi care au ucis in jur de 7000 de oameni… Rememorarea istoriei ne va ajuta sa pretuim mai mult acest serial, care a adus impreuna oameni capabili sa depaseasca bariere istorice, culturale dar si resentimente pentru a incerca implinirea unei frumoasa povesti de dragoste. Si ce „medicament” poate fi mai placut pentru tratarea ranilor lasate de istorie decat frumusetea si visele tineretii, entuziasmul si iubirea – pentru care nationalitatea diferita nu conteaza.

Friends secvenbat 1Desi are doar 4 episoade, serialul ne prezinta legaturile sentimentale care se stabilesc intre eroii principali trecand prin toata gama de trairi omenesti: disperare, pasiune, indoiala, curaj, renuntare, dar mai ales… speranta si vise. Plecata intr-o scurta excursie la Hong Kong, tanara japoneza Asai Tomoko cade victima unui hot care ii fura poseta. Pornita in urmarirea hotului, fata indica politiei un barbat care din nefericire, sau poate destinul.., purta acelasi tip de sapca, iar tanarul coreean Ji Hoon este arestat pe nedrept. Dupa elucidarea confuziei, in ciuda furiei si umilintei la care a fost supus, Ji Hoon o scoate pe Tomoko la cina intr-un local cu specific coreean. Ramasa fara bani, singura si destul de confuza, Tomoko accepta propunerea tanarului de a-i fi model pentru filmul pe care se straduieste sa-l realizeze in Hong Kong. Urmeaza 2 zile magice, in care, folosind un amestec amuzant de japoneza, engleza si coreeana cei doi tineri isi impartasesc vise, dorinte si la final… o adresa de e-mail. Reintorsi in tarile lor la indatoririle si rutina vietii, amintirea clipelor frumoase petrecute impreuna determina primele e-mail-uri. In ciuda distantei, a diferentelor majore dintre ei, iar mai apoi a obstacolelor care devin tot mai mari si mai greu de depasit, relatia dintre ei, inmugurita la Hong Kong, devine tot mai profunda . Inceputa cu o vizita la politie, evolutia legaturii lor este o minune realizata doar prin puterea dragostei. O prima iubire care le va schimba viata, le va modela si intari caracterul, le va da putere si determinare sa persevereze pe drumul vietii pentru a-si implini visele.

Friends secventa 2„Friends” este nu doar o poveste de iubire, este o poveste despre perseverenta si determinare in atingerea viselor, dar si despre responsabilitate – care in Coreea este cea mai apreciata calitate a unui om. Serialul ne ofera ocazia sa sesizam diferenta intre culturile atat de diferite ale celor doua popoare, ce inseamna familia in Coreea si Japonia, mentalitatea si autoritatea pe care familia o impune copiilor lor, dar si o imagine despre ce inseamna anumite aspecte aparent neimportante ale vietii din aceste societati, dar cu epercusiuni asupra vietii de zi cu zi, precum stagiul militar obligatoriu in Coreea sau sistemul unei slujbe intr-un magazin japonez. Nu in ultimul rand, serialul ne ofera posibilitatea reintalnirii cu actori cunoscuti si indragiti: Won Bin, pe care l-am admirat in „Autum in My Heart”, „Mother”, „The Man From Nowhere”; minunata Han Hye Jin, actrita din „Jumong”, „26Years”, „The Thorn Birds” sau frumosul si talentatul Lee Dong Gun din „Lovers in Paris”, „Sweet 18” sau „Time to Fly”.

O poveste frumoasa, un indemn la a ne urma visele, la a nu renunta niciodata la ele. E singura cale ca ele sa devina realitate, indiferent de deosebirile culturale, pentru ca dragostea e un sentiment universal. Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania realizata de cristinab (Asia Team) pentru asiacinefil !

Prezentare realizata de poet24 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
14 × 19 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.