Dupa ce Asia Team Romania a adus aproape de sufletul asiacinefililor povesti extraordinare ale unor eroi nemuritori precum Iljimae, Muhyul, Dam-duk, Hong Gil Dong sau Dong Yi, dupa seriale care au scris istoria fenomenului Hallyu (Winter Sonata, Coffee Prince), dupa ce Kim Nam Gil , devenit intre timp unul din cei mai iubiti actori coreeni ai momentului a fost adus aproape de romani prin traducerea serialului de succes “Bad Guy”, a sosit momentul unei noi premiere mult asteptate. “Chuno” este cel mai bun serial de epoca al acestui an din Coreea, conform tuturor statisticilor de pana acum, oferind tuturor impatimitilor de seriale coreene 24 de episoade deosebite, cum nu s-a mai vazut pana acum in acest gen de realizare (serial tv). Tehnica de realizare si de filmare este moderna, povestea e mai mult decat captivanta, coloana sonora este induiosatoare iar interpretarea actorilor – fenomenala.

Anul 2010 a debutat in forta la televiziunea coreeana KBS cu serialul care avea sa devina in scurt timpul hitul anului in materie de k-drama de epoca in Coreea: Chuno (cunoscut cu titlul international de Slave Hunters). Asteptarile de la acest serial au fost foarte mari, iar ratingurile inregistrate inca de la primele episoade le confirma: 22,9% dupa primul episod, 24,8% al doilea si 27,2 al treilea episod. De la episodul 4 pana la ultimul episod (24) ratingul nu a mai scazut sub 30%, Chuno devenind al treilea cel mai vizionat serial din toate timpurile din peninsula coreeana, dupa Jewel in the Palace si Queen Seon-Deok.. Astfel, “Chuno”, cu un rating general de 31,7% la nivel national a reusit sa depaseasca serialul “The Great King” (29,4%), insa s-a oprit sub “Queen Seon-Deok” (35,4% insa la triplul-62- numarului de episoade pe care il are Chuno.). Nici Dong Yi, cel mai in voga si urmarit serial ce se difuzeaza actualmente in Coreea, nu a reusit sa se ridice la nivelul ratingului lui Chuno, care ramane, indiscutabil, serialul anului 2010.

“Un blockbuster de nota 10!”, “O poveste care nu trebuie ratata!” sau “O iubire fara sfarsit!” Cam asa ar suna titlurile posibilelor avancronice a celor de la “The New York Times” intr-o ipotetica editie on-line a cunoscutului ziar de peste ocean.
E foarte greu sa fii obiectiv intr-o societate pur subiectiva, manata de dorinte carnale si dominata de instinctul de supravietuire. Din acest punct de vedere, acest serial va infatisa fara perdea (atat cat a fost posibil) o lume perfect identica cu ceea existenta, chiar daca din punct de vedere al genului, ne aflam in perioada celei mai cunoscute (asta din cauza surselor sau a cronicilor pastrate) dinastii ale lumii, acea a regilor care au dat timp de sase secole denumirea oficiala a peninsulei coreene: Joseon.

Dupa cea de a doua invazie manciuriana în Choson (1636), printul mostenitor So-hyun revine in tara dupa opt ani de prizonierat. In curand el contacteaza o boala misterioasa si moare o luna mai tarziu. Putin dupa moartea sa, sotia sa, printesa mostenitoare Kang-bin pare sa se implice intr-o conspiratie care in cele din urma duce la moartea ei prin otravire. Dupa ce doi din cei trei fii ai lor mor in insula Jeju de o boala contagioasa si numai al treilea reuseste sa supravietuiasca, decesul printului trezeste suspiciuni de otravire si devine scanteia ce isca o lupta politica sangeroasa. Jumatate din populatie ajunge in sclavie, iar numarul sclavilor ce incearca sa scape de o viata de brutalitate si penitenta e in crestere, la fel cum creste insa si numarul celor aflati pe urmele lor. Acesti oameni ce pornesc sa ii captureze sunt cunoscuti ca CHUNO, adica VANATORII de SCLAVI.

        Ca orice lucru sau obiect facut de mana omului, acest serial are atat parti pozitive, cat si parti negative. O privire obiectiva ar scoate la iveala faptul ca partile pozitive sunt consistente si le depasesc cantitativ si calitativ pe cele negative. Pare o afirmatie hazardata, dar la finalul celor 24 de episoade (sau 1440 de minute) veti deveni un fan infocat al acestui monument cinematografic. Si cand spunem asta, ne referim la faptul ca iubitorii k-dramelor din Romania anului 2010 vor avea curajul sa recunoasca ceva mai deosebit sau ceva mai interesant decat banalul unor seriale obisnuite de epoca. Da, Chuno sau povestea vanatorilor de sclavi nu e o drama obisnuita, previzibila, nici una una biografica, ci una “care este altfel”, incepand de la personaje si terminand cu soundtrack-ul tulburator.
Fundalul acestui neobisnuit serial este perioada de domnie a regelui Injo, mai precis perioada de dupa invazia manciuriana din anul 1636. Acest suport este neconvingator si tradeaza pana la urma perceptia istoricilor coreeni asupra celui de-al saisprezecelea rege al Joseonului, aceea ca Injo a fost un rege slab, neconvingator si instabil psihic. De aceea exista pericolul ca dupa cateva episoade, din cauza prezentarii unor evenimente politice sau intrigi de neinteles pentru noi (ce decurge din simpla necunoastere a istoriei Coreei), sa ajungem sa vizionam cu retinere un “fusion drama” care, exceptand primele trei episoade si cel de-al 22-lea episod a avut un rating de minim 30%. Statistica va demonstra ca aceasta cifra inseamna in mod direct un succes fabulos, indiferent de criticile celor mai rautaciosi.

In Chuno vom face cunostinta cu un trio de exceptie: Jang Hyuk (in rolul lui Lee Dae Gil, un vanator de sclavi, un chuno de exceptie, un barbat cu un trup frumos si cu un caracter de neclintit; pentru el, sinceritatea si onestitatea sunt lucruri importante, de nelapadat intr-o lume schimbatoare; un personaj puternic care se impune fara sa insiste. Atitudinea sa se muleaza in functie de situatia aparuta; un mucalit care aduce aminte de anumitele personaje ale celebrului narator I. Creanga), Oh Ji Ho (in rolul lui Song Tae Ha), un razboinic adevarat; port-drapelul si opusul categoriei reprezentat de Lee Dae Gil; un barbat care se va dovedi neinfricat in lupte si un maestru al planificarii; blandetea si spiritul de sacrificiu va completa si va reliefa imaginea unui barbat complet, o adevarata mana cereasca pentru sexul frumos. Trioul e completat de Lee Da Hae (in rolul mult blamatei sclave Eonnyeon).
Am lasat in mod intentionat un gol in dreptul frumoasei actrite Lee Da Hee, deoarece personajul interpretat de ea reprezinta laitmotivul acestui “historical”. Fara indoiala cei care vor viziona acest serial vor acorda nota maxima jocului actoricesc si sa nu se vor lasa indusi in eroare de ideile unor miscari sau doctrine idealiste care sunt in majoritatea cazurilor mai aproape de teorie decat de practica. Rolul sclavei nu este conturat din primul episod, de aceea, din aceasta cauza actrita a avut mult de suferit in urma unor reactii negative lansate pe internet dupa difuzarea primului episod. Dar pana la urma cei cuminti si ascultatori isi vor primi cadoul mult asteptat, iar asiacinefil.com este din nou la inaltime, oferind in premiera absoluta in Romania subtitrarea al acest serial de exceptie. Bun venit in lumea vanatorilor de sclavi !

Prezentare realizata de ionicar si cris999 (c) www.asiacinefil.com

PENTRU A ASCULTA COLOANA SONORA A SERIALULUI SI A VIZIONA SERIALUL TREBUIE SA FII MEMBRU ASIACINEFIL ! CREAZA-TI CONT AICI.

5 Comments

  1. Un serial foarte bun si diferit de tot ce am vazut pana acuma,deja am vazut primele episoade ,as dori sa pot urmari si continuarea .

  2. Un serial f frumos, diferit de ce am mai vazut,am vizionat primele 16 episoade as dori sa vad si continuarea. Va multumesc.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>