Anul 2009 este anul boului, conform zodiacului chinezesc. Boul este al doilea animal din zodiacul amintit, fiind cel mai des asociat cu onestitatea, loialitatea, rezistenta si amabilitatea. Dar reprezinta, uneori, un simbol al prostiei si incapatanarii. Animalul a fost, de-a lungul timpului, un bun indispensabil pentru agricultura coreeana (ca si a altor tari asiatice, spre exemplu Vietnam), fiind folosit an de an la aratul pamantului. Din acest motiv se considera ca cei nascuti in aceasta zodie sunt niste muncitori innascuti, ce-si indeplinesc sarcinile de servici la lucru sau acasa fara a se plange. Ideea ce caracterizeaza aceasta zodie e obtinerea succesului prin munca si eforturi sustinute, imbogatirea peste noapte nefiind un principiu pe care cei nascuti in zodia Boului sa se calauzeasca in viata.

Conform Muzeului National Etnografic al Coreei, zodiacul chinezesc marcheaza timpul si spatiul pe baza schimbarilor sezonale. Calendarul lunar e structurat in cicluri de 60 de ani, ce constau in 2 cicluri separate care interactioneaza: cele 12 „tulpine ceresti” si cele 12 semne zodiacale de animale. Boul este al doilea animal din zodiac, iar 2009 este al cincilea an al boului dintr-un ciclu de 60 de ani, anul Boului venind o data la 12 ani. Boul simbolizeaza, de asemenea, Nord- Nord-Estul, dupa cum apare insemnat pe harta stelelor. Acest unic concept al timpului si spatiului a fost folosit pe scara larga de prezicatori si e deseori exprimat in farmece, carti de divinatie sau pe pietrele funerare.

Boul a avut, in societatile asiatice, un rol indispensabil in agricultura, unde au fost si mai sunt folositi la arat, dar si ca mijloc de transport pentru stapanii lor. De asemenea, a fost considerat un „bun miscator” ce putea fi vandut de proprietarul sau in caz de nevoie a unei sume de bani mai importante. Importanta boului in comunitatile agricole coreene este reflectata foarte bine in ritualuri traditionale stramosesti. Coarnele, pielea si grasimea de bou erau des folosite in viata de zi cu zi, ca san u mai amintim de faptul ca a lor carne era considerata un produs „premium” pentru alimentatie. O veche vorba coreeana spune: „nu e nimic de irosit de la un bou decat lanceleaza lui”.

Boul este deseori descris ca dependent, rabdator, silitor, puternic si blajin. Aceste atribute pozitive au devenit un symbolism reflectat in religie, filosofie, literature si in multe alte aspecte ale vietii cotidiene. O poveste din folclor a unui bou care isi salveaza stapanul de un tigru e privita ca un exemplu al idealului loialitatii confucianiste. Imaginea unui baiat pastor ce a incalecat un bou e iesita direct din cartile Taoiste, in timp ce in budism, boul simbolizeaza esenta bunatatii firii umane. Onestitatea si integritatea sunt, la randul lor, teme des folosite in proverbele legate de boi.

Trecand de la traditie, astrologie si etnografie la lumea filmului, trebuie remarcat faptul ca celebritatile nascute in Anul Boului se presupune ca in acest an vor face un salt important, ca e vorba de viata personala sau de cariera profesionala. Jeon Do-yeon, Kim Yoon-jin, Jeong Woo-seong si Lee Jeong-jae s-au nascut, cu totii, in 1973, Anul Boului. Si celebra Aishwarya Ray s-a nascut tot intr-un an al Boului.

null

Jeon Do-yeon, actrita mult-aclamata pentru prestatia de exceptie din „Secret Sunshine”, rasplatita in 2007 la Cannes pentru cel mai bun rol principal dintr-un film, va da nastere unui copil in aceasta luna, in perioada in care si-a luat o pauza dupa terminarea filmarilor la „My Dear Enemy”.

Kim Yoo-jin, laudata pentru contributia importanta din filmul „Seven Days”, va incepe filmarile la „Lost”, sezonul 5, in acest an. Kim este bine cunoscuta in Statele Unite pentrul rolul Kwon Sun-hwa din faimosul serial de televiziune al ABC.

Jeong Woo-seong s-a lansat in afaceri dupa ce si-a lansat o linie de produse cosmetice in asociere cu Lee Jong-jae. Anul trecut a facut parte din distributia mega-succesului „The Good, the Bad and the Weird”.

Lee Jong-jae a jucat recent in „The Accidental Gangster and the Mistaken Courtesan”, fiind implicat de asemenea, in afaceri in domeniul modei.

Noul an al Boului va debuta pe 26 ianuarie 2009, cu mentiunea ca in Vietnam poarta numele de Anul Bivolului. Dintre actorii si regizorii occidentali cunoscuti nascuti in anul boului merita mentionati urmatorii: Alfred Hitchcock, Paul Newman, Robert Redford, Jack Nicholson, Jack Lemmon, Meryl Streep, Dustin Hoffman, Anthony Hopkins, Charlie Chaplin, Sammy Davis jr, Warren Beatty, Jeff Bridges, Richard Burton, si multi altii. Nu e de mirare, citind trasaturile specifice acestei zodii, ca tot intr-un an al Boului s-au nascut si Barack Obama, Napoleon, dar si… Adolf Hitler si Saddam Hussein.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

Solve : *
30 − 20 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.