Producţie: Coreea de Sud, 2007
Gen: Drama / Thriller
Regia: Kyoo-man Lee
Distribuţia: Yu-seok Jeong, Myeong-min Kim, Roe-ha Kim

Recenta producţie hollywoodiană „Awake” a adus pe ecrane o poveste care gravita în jurul „conştienţei anestezice”. În paralel, coreenii lansau în cinematografe filmul „Wide Awake” (cunoscut şi sub numele „Return” – Ri-teon), care porneşte de la acelaşi fenomen al „conştienţei anestezice”.

Filmul are un subiect interesant. În copilărie, un băieţel trebuie să suporte o operaţie pe cord deschis. Ca urmare a unei anestezieri incomplete, acesta trece în starea de “conştienţă anestezică”. Deşi sub anestezie generală, acesta îşi redobândeşte cunoştinţa în timpul operaţiei, conştientizând ce i se întâmplă. Administrarea unui anestezic local duce la paralizarea muşchilor, pacientul neputând atrage atenţia personalului medical. Această experienţă a cauzat tulburări post-traumatice, iar peste puţin timp băiatul ajunge într-un spital psihiatric ca urmare a unei crime pe care o comite. Aici este supus unui tratament prin intermediul hipnozei, care, după mai mulţi ani, îi permite să înceapă o nouă viaţă în lumea reală. 20 de ani mai târziu însă, copilăria celui devenit acum bărbat în toată firea şi evenimentele tragice atunci petrecute răbufnesc, pe fondul unor crime misterioase care au legătură cu trecutul său.

 

Spre deosebire de producţiile hollywoodiene în care psihopatul sau criminalul este cunoscut de spectator din primele 20 de minute, acest film coreean are inspiraţia de a recompune totul scenă cu scenă, asemeni unui joc de puzzle. Scenariul nu este deloc simplu, ci extrem de încurcat şi încărcat în detalii, iar numele personajelor (4 bărbaţi plus o femeie) sunt foarte derutante (un pont: înlocuiţi numele coreene din subtitrare cu nume americane date la întâmplare, cred că asta ar putea concentra atenţia spre celelalte detalii ale filmului, scenariul fiind destul de complicat). Un astfel de film solicită toată atenţia spectatorului, pentru că periodic lucrurile încep să se limpezească, însă de fiecare dată pista duce spre alte legături, nu spre soluţiile simple aşteptate de toată lumea (cum se întâmplă în horror-urile americane ieftine unde te duci să consumi popcorn şi să te delectezi). Personal consider o mare hibă a thriller-urilor coreene această rătăcire nesfârşită şi incoerentă în exprimarea pe ecran.

 

Subtitrare în limba română

0 Comments

Post your comment

Solve : *
16 × 29 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.