Storm Warriors, ultimul blockbuster din Hong Kong al anului 2009, a avut incasari de peste 2 milioane de dolari in Hong Kong, devenind in ultima luna a anului trecut al patrulea film autohton al anului 2009 sub aspectul incasarilor. Filmul a fost realizat cu un buget de 100.000.000 dolari Hong Kong, aproximativ 13 milioane dolari americani, fiind primul film de limba chineza care a fiolosit tehnica bluescreen. Acesta a beneficiat de efecte speciale spectaculoase, unele din ele amintind de efectele pe calculator din „300”. Ca gen, „Storm Warriors” este un film de arte martiale cu tenta fantastica si wuxia, oferind absolut orice un amator al acestui gen isi poate dori.

Regizorii – fratii Pang – sunt in acelasi timp si producatori, sunt foarte cunoscuti si respectati in industria de film din Hong Kong. Nu intamplator acestia au reusit sa aduca la un loc doar nume mari din randul actorilor: Simon Yam, Aaron Kwok, Ekin Cheng, Suet Lam, Nicholas Tse sau Charlene Choi. Totusi, responsabilul cu distributia isi facea griji inainte de inceperea filmarilor legat de revenirea cuplului Aaron Kwok/Ekin Cheng dupa 11 ani din nou impreuna intr-o continuare a filmului din 1998. Una din temeri era ca actorii ar putea fi prea in varsta pentru rolurile lor, care solicitau fizic. Filmarile au inceput in aprilie 2008 si au durat 3 luni si s-au desfasurat in Thailanda, datorita costurilor mai mici de productie decat in Hong Kong. In faza de post-procesare, peste 1.000 de imagini trucate au fost retusate sau adaugate. Compania care s-a ocupat cu efectele speciale a fost aceeasi care a lucrat la succesele „Warlords” si „Kung Fu Hustle”. Cat priveste tehnica bluescreen, se pare ca fratii Pang in mod expres au dorit ca filmul sa contina secvente care sa aminteasca de „300”, insa nu au dorit un film realizat in intregime in acest mod, pentru ca ar fi deposit bugetul initial si ar fi distrus imaginea per ansamblu a filmului.

Initial, filmul trebuia sa se numeasca Storm Riders II, insa pentru a se evita orice conflict sub aspectul dreptului de copyright, s-a optat pentru „Storm Warriors”. Acesta a fost inspirat din manhua (manga chineza) „Fung Wan”, niste benzi desenate create in 1984. In 1998 ele au inspirat „Storm Riders”, un film in care joaca aceeasi 2 protagonisti, Ekin Cheng si Aaron Kwok. Regizorii au insistat ca nu este vorba de un sequel propriu-zis, cat mai degraba de o poveste de sine statatoare.

In niste vremuri aproape mitice, Lordul Profan – un razboinic japonez innascut dar a carui vreme a cam trecut – porneste cu o mica armata spre China pentru a o cuceri. Iscusit in manuirea sabiei, acestea detinea unele puteri supranaturale cu ajutorul carora reuseste sa supuna mai multi maestri ai artelor martiale. Insusi imparatul Chinei era aproape supus. In acest context, Vant si Nor, doi razboinici chinezi, se ridica impotriva Lordului Profan. Insa pentru a lupta cu puterile supranaturale ale acestuia, doar unul din ei putea fi instruit pentru a primi invataturile unui maestru renumit, Lordul Legenda Fara Nume, ranit grav de Lordul japonez. Pentru a dobandi cunostinte si stiluri de lupta superioare celor cunoscute de inamic, alesul desemnat sa se lupte cu acesta trebuia sa invete periculoasele invataturi ale lumii intunericului. Doar cel care detinea intelepciunea si capacitatea interioara de a nu cadea prada ambitiei puterii si lacomiei urma a putea stapani fortele intunericului. Dar, oare, prin stapanirea acestora, omul, o fire imperfecta, nu cade prada tentatiei ?

Un film plin de efecte special, sonore si vizuale deosebite, o delectare pentru ochi si pentru toti amatorii de spectacol. O adevarata lectie despre cum se face un film de calitate cu bani putini, de la care americanii au ce invata. Probabil in Statele Unite, un astfel de film s-ar fi facut cu un buget de 5 ori sau 8 ori mai mare, cu actori arhicunoscuti pentru a se garanta recuperarea investitiei. Pentru producatorii chinezi acest lucru nu este necesar. Talentul, indemanarea si pasiunea pot tine a orice. Prestatia actorilor este de calitate, iar Suet Lam (aproape de nerecunoscut) si Simon Yam apar in niste ipostaze neobisnuite raportat la rolurile cu care pana acum ne-au delectat. Pentru publicul american si cel care nu e pasionat de miturile sau povestirile fantastice chinezesti, filmul nu are cum sa prinda, cata vreme altfel de personaje umplu imaginarul lor vis-à-vis de filmele fantastice (supereroi, personaje cu puteri supranaturale care fac pe eroii etc). In schimb, pentru amatorii acestui gen, Storm Warriors nu poate fi decat o delectare.

0 Comments

Post your comment

Solve : *
25 × 20 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.