“Vezi ceea ce este fals ca fiind fals si ceea ce este adevarat ca fiind adevarat”. Un sfat mai plin de intelepciune ca niciodata, valabil pretutindeni si in orice perioada de timp, rostit cu 400 de ani inaintea erei noastre de nimeni altul decat Buddha. Fiecare om are capacitatea de a discerne intre Bine si Rau, de a vedea falsitatea celorlalti sau, din contra, adevarul, sinceritatea lor. Totul depinde de capacitatea lui morala de a-si accepta propriile esecuri cand vine vorba de a fi acordat cuiva apropiat o incredere pe care acesta nu o merita. Rusinos e nu sa recunosti un om fals si sa-l alungi de langa tine, ci sa continui sa ramai alaturi de el si la randul tau sa devii o fiinta falsa, facandu-i aceluia pe plac si amagindu-te ca esti fericit in compania lui. Se spune ca viata este scurta, si de asta nu iti dai seama decat atunci cand ai ajuns sa posezi capacitatea de a masura trecerea timpului prin realizarile pe care le-ai facut sau prin prietenii cu care te-ai inconjurat. Sunt lucrurile care te vor urmari pana la despartirea de aceasta lume, in care cu totii suntem niste calatori dezorientati care dupa ce am deschis ochii si ne-am trezit la realitate ne cautam rostul. La apusul vietii, stam si ne gandim cu drag la ce am realizat si in ce am esuat ca oameni, si ne pregatim sa trecem pragul spre o alta lume mai mult sau mai putin impacati, insa cu ceva implinit in suflet. Acel ceva se masoara in faptele bune pe care le-am contabilizat de-a lungul existentei, in oamenii cu care ne-am intovarasit si pe care timpul ne-a binecuvantat cu darul de a-i numi, simplu, “prieteni”, in bucuriile pe care le-am adus celor dragi, permitandu-le la randul nostru sa plece fericiti in acelasi loc in care mai tarziu ii vom urma.

Acum aproape 2 ani de zile, in iulie 2010, o persoana al carui nume nu-mi spunea nimic (in conditiile in care domeniile in care fiecare am activat erau total paralele) m-a contactat din dorinta de a se alatura echipei noastre, cu un gand foarte simplu: de a ajuta. Cum saptamanal primesc astfel de e-mail-uri, in care mai mult din curiozitate lumea intreaba ce cerinte trebuie indeplinite pentru a putea face parte din echipa, nu am dat prea mare importanta acestui mesaj. Firesc, am raspuns acestuia si am specificat cerintele – in primul rand morale – pentru o colaborare cu noi. Dupa cateva mesaje la fel de lipsite de implicare, aproape mecanice, adresate expeditorului, fara sa realizez a inceput o discutie mai vasta care m-a convins de seriozitatea intentiilor dar si de “calibrul” persoanei cu care dialogam. Asa a inceput colaborarea cu SEGA, despre care nu stiam nimic la vremea respectiva. Ce am admirat la el a fost faptul ca a pornit totul de la zero, invatand cu rabdare si reusind acolo unde unii cu ani de experienta nu reusesc. Nu credeam ca in aceasta tara mai pot exista astfel de oameni, care sa ia initiativa, sa creada in reusita ei si, intr-un final, sa reuseasca, numai si numai prin propriile eforturi. Am vazut la viata mea (si probabil cu totii ati intalnit) multi asa-zisi “oameni”, incapabili sa gandeasca ceva si sa puna in practica o idee, pentru care cuvintele de ordine sunt a profita, a fura, a se inspira din realizarile altora. Exista o Romanie intunecata, majoritara, a acestor oameni, si una a celor curajosi, care nu se sperie de adevaratele provocari ale vietii, dispusi oricand sa transforme niste ruine in cel mai stralucitor castel al sufletului din lume. SEGA a batut la usa noastra, ne-a castigat increderea, a facut o treaba extraordinara, ne-a aratat ce inseamna sa fii roman cu mentalitate occidentala, iar acum a sosit timpul sa ne impartaseasca una din cele mai interesante experiente traite in aceasta viata.

Din vorba in vorba mi-a spus in cateva cuvinte despre viata lui, despre cariera pe care si-a ales-o dar si despre o aventura de aproape un an de zile traita departe de Romania, intr-un moment in care parea ca nimic nu-si mai urmeaza cursul sau firesc. O evadare in Asia… imi parea o poveste de domeniul imaginarului. Cati oameni si-ar lua lumea in cap, un rucsac si ar porni spre destinatia care l-a inspirat pe marele Mircea Eliade in scrierile sale, India, fara nici un regret ? Trebuie sa ai mult curaj sa pornesti la drum spre o astfel de aventura in necunoscut, spre locurile care au schimbat istoria unui continent, gandirea acestuia si a umanitatii insasi. Direct si fara a insista pe detalii, SEGA s-a prezentat in cateva cuvinte, succinct: “Traduceri am mai facut, dar pentru texte mici, care tineau mai mult de reclame, domeniu in care am activat vreo 7 ani in calitate de copywriter, apoi inca vreo 4 ca si regizor. In 2008 mi-am luat lumea in cap si am plecat prin India, Nepal, Coreea, Thailanda. In Coreea am ajuns iubind pe cineva, dar am ajuns sa iubesc o cultura, o tara, un popor. M-am intors in Romania in vara trecuta [2009] si nu am mai putut sa ma mai integrez in povestea de aici… Singurul lucru pe care il fac acum este scrierea unei carti avand ca subiect calatoria mea sprancenata.” O viata descrisa in cateva cuvinte, raportandu-se la realizarile unui om care niciodata nu s-a considerat un perdant, chiar daca peisajul oferit de Romania era unul dezolant, fara perspective incurajatoare de a te reintegra realitatilor de aici. Asa s-a nascut povestea lui “Namaste – un roman de aventuri spirituale in India”. Un an a trecut cat o clipa, vietile noastre au mers mai departe cu problemele si putinele bucurii zilnice, si s-a nascut si site-ul ce a constituit, din acel moment, puntea de legatura intre SEGA si toti iubitorii gandurilor sale: https://sega-namaste.com Asemeni unei felii delicioase dintr-un tort, fragmente din primele capitole ale viitorului roman ce incepea sa prinda contur rasareau ca o promisiune ferma ca va veni si ziua in care usurati vom putea spune: “Namaste”, bine ai venit in lumea noastra, a muritorilor ce te asteptau ! Dupa mai multe peripetii, in luna mai a acestui an, poate cea mai importanta si respectata editura din Romania, “Humanitas”, a acceptat sa publice romanul, iar pe 2 iunie 2012, in cadrul Bookfest, de la orele 19:30 are loc lansarea oficiala a sa.

Asteptarea tuturor celor care l-au incurajat pe SEGA in ultimii ani a luat sfarsit, iar SEGA nu ne-a dezamagit. Pentru asiacinefili, iubitori nu doar de a saptea arta a Orientului, ci si de cultura asiatica, “Namaste” va reprezenta o incursiune agreabila si captivanta intr-o alta dimensiune, prin vocea gandurilor unei persoane care desi s-a aflat atat de aproape de ei, in calitatea de colaborator de-al nostru, ajunge sa le fie cunoscuta abia astazi. Daca doriti sa-l sustineti pe SEGA, vizitati-i site-ul, dati-i “Like” pe contul de facebook si, bineinteles, cumparati-i cartea. In mod sigur nu veti fi dezamagiti de stilul lui lipsit de inhibitii, direct si cuceritor inca de la primele randuri. Aveti ocazia, prin “Namaste”, sa cunoasteti adevarata fata a misterioasei si exoticei Indii, sa faceti o calatorie in timp si spatiu spre niste locuri enigmatice si pline de spiritualitate, care va vor provoca imaginatia.

Poate cea mai potrivita incheiere in masura a stimula interesul pentru achizitionarea acestei carti este prefata scrisa de editor:

“Namaste este jurnalul a doua calatorii simultane – una in India si alta in sine insusi –, pe care un tanar le initiaza intr-un moment de cotitura a vietii, cand, dupa cautari febrile, dar sterile ale adevarului personal, acesta isi indeasa toate intrebarile in rucsac si porneste sa le gaseasca raspunsuri pe alte meleaguri. Drumul pana in inima Indiei asterne dinaintea calatorului Sega peisaje naturale de un farmec luxuriant si peisaje umane pitoresti pana la bizarerie si se opreste in ashramul lui Osho din Pune – o oaza de calm, cel putin in aparenta, in mijlocul unei lumi dezlantuite. Aici, intre doua sesiuni de meditatie pe muzica asurzitoare ori in intuneric ca smoala, Sega are parte de fapt de adevarata aventura indiana: descopera un caleidoscop intreg de personaje exotice si povestile lor de viata, delicioasele mancaruri locale cu nume imposibil de pronuntat, aroma inconfundabila a ceaiului masala, farmecul femeii asiatice si forta regeneratoare a chatarsisului. Dar, dincolo de toate acestea, sarea si piperul cartii le reprezinta sirul intamplarilor marunte, surprinse cu un ochi de cineast plin de verva, umor si dotat cu remarcabila intuitie a dozarii suspansului, care acapareaza pana la ultimul rand al povestii.” (Humanitas)

Cu prilejul acestei lansari de carte, asiacinefil s-a gandit sa ofere o surpriza membrilor comunitatii, achizitionand mai multe zeci de exemplare ale romanului. O parte din exemplarele achizitionate vor fi oferite gratuit celor mai fideli donatori ai comunitatii, iar cateva exemplare vor putea fi castigate in urma unui concurs deschis tuturor membrilor forumului, organizat duminica, 3 iunie 2012, la o zi dupa lansarea cartii. Nu in ultimul rand, cei mai putin norocosi dar interesati in achizitionarea romanuluii pot beneficia, prin intermediul asiacinefil, de sansa de a intra in posesia lui la un pret mai mic decat cel din librarii. Conditia este ca doritorii sa fie membrii ai forumului, altfel nu putem oferi nici un fel de facilitati. Cei care doresc sa isi creeze cont pe forum pentru a beneficia de aceasta reducere pot face solicitarea pe contul nostru de facebook sau pe adresa de e-mail [email protected], cu specificarea “cont pentru carte”. (Nu acceptam nici o derogare de la regulamentul de inscriere pe forum, astfel ca eventualele solicitari de cont venite din partea unor persoane ce si-au pierdut contul nu vor fi onorate sub nici un motiv.)

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>