Jackie Chan este unul dintre cei mai populari si mai cunoscuti actori ai lumii, datorita numeroaselor roluri in special in filme de actiune, comedii de actiune si filme de arte martiale. Stilul de lupta acrobatic propriu si inimitabil, nota de umor si improvizatiile care il insotesc in toate filmele sale l-au consacrat definitiv pe simpaticul actor, cascador, producator, scenarist, cantaret si antreprenor. Din anii ’70 pana in prezent a aparut in peste 100 de filme, actorul avand rezervata o stea pe Walk of Fame din Hollywood si pe Avenue of Stars din Hong Kong. Indubitabil Jackie Chan este cel mai cunoscut actor chinez din lume, motiv pentru care vom dedica un serial biografiei amanuntite a acestuia.

Episodul 1: Copilaria

Episodul 2: Sfarsitul copilariei si inceputul ascensiunii

Episodul 3: Lungul drum al succesului la Hollywood

Episodul 4: „Internationalizarea” lui Jackie Chan

Episodul 5: Omul Jackie Chan

lin-sotia-lui-jackieJackie Chan s-a insurat in 1983 cu Feng-Jiao Lin (foto alaturata), in decembrie 1982 aceasta dand nastere fiului lor, Jaycee Chan (devenit si el actor de film). Desigur, Jackie, ca orice vedeta, nu a fost usa de biserica. Au existat si aventuri si zvonuri de aventuri, una dintre acestea fiind cu fosta Miss Asia Elaine Ng, cu care are o fiica. De fapt, familia lui Jackie Chan este cu mult mai mare decat acesta a realizat, la un moment dat. Dupa multi ani de tainuire, tatal sau l-a anuntat ca numele lui real nu era Chan, ci Fung (sau Fong, depinde de pronuntie). De asemenea, tot pe parcurs a aflat ca mai are 2 surori vitrege in Australia si 2 frati vitregi in China. Intrigat de aceste evenimente neasteptate si de viata turbulenta a parintilor sai in timpul Revolutiei Culturale din China, Jackie a realizat un documentar intitulat „Traces of Dragon: Jackie Chan and His Lost Family”.

Jaycee Chan, fiul lui Jackie Chan
Jaycee Chan, fiul lui Jackie Chan

Munca i-a adus o multime de satisfactii si castiguri materiale, insa a investit multi bani si multa pasiune in actele de caritate. Ajutat el insusi in copilarie de Crucea Rosie, Jackie a invatat nu sa rasplateasca pe cel ce l-a ajutat cand a avut nevoie, ci sa raspandeasca actele de caritate ori de cate ori i se oferea ocazia. Actorul isi amintea, intr-un interviu acordat unei publicatii americane, ca, tanara vedeta fiind, i s-a cerut sa petreaca o zi alaturi de copiii bolnavi, intr-un spital din Hong Kong. Arogant, acesta le-a oferit doar 15 minute, iar la rugamintea personalului asezamantului, s-a regasit daruindu-le copiilor o multime de daruri pregatite de angajati special pentru ca vedeta sa le inmaneze. Vazand bucuria copiilor, Jackie a fost profund miscat si a revenit peste un an… cu propriile lui daruri.

jackie-acte-caritate-1Ajungand la un renume mondial, acesta a decis sa-si imparta timpul intre film si actele de caritate. In 2004, acesta si-a mobilizat colegii de breasla de unul singur, reusind sa convinga un mare numar de vedete din Hong Kong sa participe la o cursa de masini caritabila chiar inaintea Shanghai Grand Prix. Dupa ce a facut o donatie uriasa, presa l-a numit „Filantropistul copiilor in China”. A fost numit ambasador al bunavointei pentru UNICEF si s-a alaturat programului Natiunilor Unite pentru prevenirea SIDA. A vizitat Cambodgea pentru a ajuta la curatarea terenurilor de minele antipersonal, iar apoi Singapore si Coreea. A pus umarul la plantarea de copaci intr-o campanie de impadurire din China, jackie-chan-in-vietnampromovand grija pentru mediul inconjurator. O data in plus a reusit sa adune la un loc vedete din Asia si America pentru un spectacol caritabil organizat in Las Vegas pentru strangerea de fonduri pentru Centrul de cercetare al bolii Alzheimer. Si-a deschis o proprie fundatie caritabila pentru elevi, in China, iar mai apoi a cumparat 50 de acri de teren in speranta construirii unei scoli pentru elevi de toate nationalitatile. De asemenea, si-a gasit timp sa-si dechida si un restaurant in Hawaii, marea majoritate a acestor acte petrecandu-se doar in prima jumatate a anului 2004.

Jackie alaturi de familia lui
Jackie alaturi de familia lui

E greu sa ne putem inchipui care e popularitatea lui Jackie Chan in zilele noastre, acum ca Occidentul il cunoaste la fel de bine precum pe propriile vedete. Pana nu cu mult timp in urma, era atat de mare in Japonia incat multe adolescente erau in stare sa se arunce in fata trenului sau sa bea otrava, simtind ca trebuie sa moara pentru acesta. In fata cinematografului chinezesc, in Hollywood, orice turist poate regasi amprenta mainilor legendarului Bruce Lee. Langa acestea vor avea surpriza sa regaseasca urma manilor lui Jackie Chan, a picioarelor acestuia si, desigur, a nasului sau mare. Lumea il iubeste, si ii permite astfel de capricii.

jackie-pe-aleea-stelelorDin 2004, amprenta mainilor sale se regaseste cimentata pe noua Alee a Stelelor din Hong Kong, alaturi de ce a a lui Bruce Lee si a unor vedete precum Sammo Hung, Tsui Hark, Maggie Cheungsau Anita Mui, care in acelasi an 2004 a murit in mod tragic de cancer la doar 40 de ani. Si totul ar putea fi putut si mai frumos. Jackie planuia demult sa realizeze, alaturi de Jet Li, o ecranizare dupa „The Art of War”, scrierile vechi de 2 milenii ale filosofului Sun Tzu. Acest film ar fi urmat sa fie cel mai costisitor facut vreodata in Hong Kong. Desi de prin 2001 se vorbea de acest proiect, nici pana in prezent nu a putut fi realizat. Sansele ca Jackie sa detina rolul principal intr-un astfel de film au scauzt considerabil dupa ce in aceasta primavara vedeta a anuntat ca se retrage din rolurile de actiune. Probabil va reusi sa-si implineasca visul acestui film grandiose in calitate de producator, scenarist sau, de ce nu, chiar regizor. Se vorbea, la un moment dat, pe cand Rambo 4 era doar o idee, ca Jackie ar fi meritat sa apara in filmul lui Stallone; chiar se vorbea de un rol de baron al drogurilor, care, desigur, ar fi fost in opozitie cu campania sustinuta de acesta in China impotriva triadelor si a drogurilor. Jackie datora mult lui „Rocky”, si Stallone ii datora mult lui Chan. Dar nu a fost sa fie, iar cei doi colosi ai filmelor de actiune nu au mai aparut impreuna pe ecran.

tracesofthedragonIn anii de inceput ai carierei sale, Jackie risca sa nu fie decat inca un actor ratat din seria celor ce trebuiau sa fie considerati „urmatorul Bruce Lee”. Incercand sa-si perfectioneze indemanarea, si-a rupt nasul de 3 ori, genunchii, cele mai multe din degetele sale, ambii pometi, si-a spart capul. Nu poti sa spui ca Jackie Chan nu si-a platit datoriile. Insa intr-un final, dupa aproape 40 de ani de actorie, acesta si-a cucerit renumele la nivel mondial, asa cum dintotdeauna si-a dorit-o. In prezent, este poate cel mai popular actor asiatic al tuturor timpurilor, notorietatea numelui sau aflandu-se pe picior de egalitate cu al unui Bruce Lee sau Jet Li.

SFARSIT

Articole realizate de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>