Jackie Chan este unul dintre cei mai populari si mai cunoscuti actori ai lumii, datorita numeroaselor roluri in special in filme de actiune, comedii de actiune si filme de arte martiale. Stilul de lupta acrobatic propriu si inimitabil, nota de umor si improvizatiile care il insotesc in toate filmele sale l-au consacrat definitiv pe simpaticul actor, cascador, producator, scenarist, cantaret si antreprenor. Din anii ’70 pana in prezent a aparut in peste 100 de filme, actorul avand rezervata o stea pe Walk of Fame din Hollywood si pe Avenue of Stars din Hong Kong. Indubitabil Jackie Chan este cel mai cunoscut actor chinez din lume, motiv pentru care vom dedica un serial biografiei amanuntite a acestuia.

EPISODUL 1: Copilăria

EPISODUL 2: Sfârşitul copilăriei şi începutul ascensiunii

EPISODUL 4: „Internationalizarea” lui Jackie Chan

first-strikeLargind gama de personaje si „internationalizandu-le” prin faima sa, Jackie Chan a colaborat din nou cu Stanley Tong la „First Strike” („Prima lovitura a lui Jackie Chan”), in 1996. In acest film, Jackie interpreta un „James Bond” extrem de hilar, politist, ce vana un mafiot rus din Rusia pana in Australia. Noi cascadorii spectaculoase au fost puse in scena in acest film, Jackie atarnand de un elicopter sau schiind intr-un picior. Dupa aceasta productie, a ramas in Australia pentru a filma alaturi de Sammo Hung „Mr. Nice Guy” („Baiat de treaba”), in care joaca rolul unui tip care incearca sa imite stilul lui Steven Seagal, ajutand un reporter tv amenintat de lorzii drogurilor. Cu „Who am I ?” care a urmat, Jackie revenea la stilul de actiune a la James Bond, imbinat cu arte martiale.

chan-chris-tuckerDupa „Rumble in the Bronx”, Jackie Chan a intrat in atentia marilor producatori americani, care au speculat potentialul success al filmelor in care acesta ar fi distribuit. Asa a fost distribuit in „Rush Hour” (1998), alaturi de Chris Tucker, cu care face un cuplu de prieteni hilari, tipic hollywoodian. Trimis in Statele Unite pentru a prinde un periculos infractor care a rapit-o pe fiica consulului chinez in America, acesta ajunge sa faca echipa cu renegatul Tucker. Revedem, parca, „48 de ore”, insa de aceasta data in locul personajului taciturn al lui Nick Nolte regasim un maestro al artelor martiale si un rege al comediei spontane. Cu un buget de 35 de milioane de dolari, filmul a obtinut incasari de peste 141 milioane la box office, o lovitura majora pentru Jackie, care avea Hollywoodul la picioare.

jackie-chan-owen-wilsonCu o agenda extrem de incarcata, un an mai tarziu, in 1999, acesta s-a intors in Hong Kong unde a jucat intr-un film – „Gorgeous” – care nu a avut mare succes. Aici interpreta un om de afaceri milionar care lupta cu un rival increzut, si in care se indragosteste de o tanara actrita Qi Shu. Lui Jackie i-a cam scazut interesul pentru filmele realizate in Hong Kong, concentrandu-se pe cariera la Hollywood. Iar rezultatele nu au incetat sa apara. „Shanghai Noon” a avut un succes urias, avandu-i parteneri de ecran pe Owen Wilson si pe Lucy Liu. Si acest film a fost plin de improvizatiile scenice si de cascadoriile haioase ale lui Jackie, nu de putine ori accidentandu-se in timpul filmarilor. In scurt timp, acest film va fi un model pentru comediile americane, un alt mod prin care Chan a schimbat fata filmului. Se afla in culmea succesului: premiera amanata, in SUA, a succesului din 1994, „Drunken Master 2”, a carui productie a costat 2 milioane de dolari a adus, acum, incasari de 12 milioane de dolari, numai datorita popularitatii lui Jackie. Si tot acum, acesta ajungea sa fie gazda unei emisiuni celebre peste Ocean, Saturday Night Live. tuxedoIar succesul a continuat: a urmat „The Accidental Spy”, iar apoi „Rush Hour 2”, un sequel previzibil, cu Chan si Tucker calatorind in Hong Kong. Jackie se plangea ca nu a avut timp suficient pentru a lucra cascadoriile spectaculoase, in timp ce Tucker a avut libertate de exprimare pe ecran cu un foarte putin control din partea lui Jackie. Cu toate acestea, filmul, cu un buget de 90 de milioane de dolari, a fost o noua lovitura, obtinand incasari de peste 226 milioane dolari, crescand cota lui Jackie ca actor, ducandu-l spre top.

sammo-hung-si-jackie-chanUrmatorul proiect intentiona sa fie productia „Nosebleed”, in care ar fi interpretat un curatitor de geamuri de pe World Trade Center, care ar fi fost implicat intr-un atac terorist. Culmea, acest scenariu a fost scris inainte de tragicele evenimente petrecute pe 11 septembrie 2001. Putina lume stie, dar pe 11 septembrie 2001, Jackie ar fi trebuit sa se afle pe acoperisul World Trade Center, la filmari. Insa scenariul ramasese in urma, astfel ca filmarile au fost anulate. Ce a urmat, cunoaste o lume intreaga. In schimb, a fost distribuit in „The Tuxedo”, unde interpreteaza un sofer al unui bogat agent secret, ce-si pune un costum cu puteri supranaturale si devine un erou pozitiv. Avand-o ca partenera de ecran pe Jennifer Love Hewitt, filmul a fost amuzant fara a mai fi necesare artele martiale sau cascadorii iesite din comun. Nu putea fi ratat nici sequelul lui Shanghai Noon, „Shanghai Knights”, unde face din nou echipa cu Owen Wilson. Jackie obtinea in fiecare zi un nou succes. Dupa The Medallion, un alt film de actiune ce mergea pe linia lui „The Tuxedo”, anul 2004 a constituit inca unul foarte bun pentru Chan. jackie-chan-jet-liA jucat in Around The World In 80 Days, iar mai apoi in New Police Story. A continuat si colaborarea cu Stanley Tong, fiind distribuit in Time Breaker, o comedie cu note de fantezie, apoi „The Blade of Rose”, un sequel dupa „The Twins Effect” si, inevitabil, „Rush Hour 3”. Dar cea din urma lovitura la Hollywood a dat-o alaturi de un alt star produs al filmului asiatic, Jet Li, in The Forbidden Kingdom. Cu un buget de 55 de milioane de dolari, din care o buna parte s-au dus pe onorariul celor 2 vedete asiatice, incasarile au depasit 128 milioane dolari. Insa acest film a marcat retragerea lui Jackie Chan din rolurile de actiune, optand, in acest an, pentu primul rol dramatic in „Shinjuku Incident”, rol care marcheaza o schimbare majora in cariera lui cinematografica.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

  1. eu am plans cand am citit in ziar dupa tragicul veniment de la 11 septembrie 2001 ca Jackie Chan trebuie sa fie acolo! ma speriasem si nu nici dupa ce am citit tot articolul nu mi am revenit! imi parea rau despre bietii oameni care au murit acolo, dar parca gandul ca Jackie putea sa pateasca ceva ma speria!

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>