In octombrie 2008, regizorul Wayne Wang anunta un lucru care ar putea revolutiona istoria promovarii filmului contemporan: cel mai nou film al sau, „The Princess of Nebraska” va avea premiera pe un site in sistem video sharing. Filmul va fi disponibil gratuit pe YouTube Screening Room, un canal nou lansat pentru filme (www.youtube.com/ytscreeningroom ). Wayne Wang este cunoscut pentru filmele sale „The Joy Luck Club” (1993), „Smoke” (1995), „Maid in Manhattan” (2002) sau „Last Holiday” (2006), dar si pentru faptul ca este unul din cei mai importanti cineasti care incearca sa-si promoveze filmul online, fara nici o taxa. Daca pentru muzica, a devenit deja o practica standard ca albumele sa poata fi ascultate gratuit pe diverse site-uri, in mod legal, filmele gratuite sunt, in general, disponibile pe internet doar ilegal.

In septembrie 2008, Michael Moore si-a lansat documentarul „Slacker Uprising” pe internet, prin vizionare sau download gratuit legal. Daca ar fi sa asociem aceasta initiativa cu cea a lui Wang, putem vorbi de o tendinta, deja, de o ancorare adanca in internet a unor regizori, in vederea promovarii filmelor lor. „Totul este intamplator, dar uneori intamplarile sunt bune la ceva„, a spus Wang, aflat in Singapore pentru a-si promova noile filme, „The Princess of Nebraska” si „A Thounsand Years of Good Prayers”. Regizorul de 59 de ani, nascut in Hong Kong, timp de mai mult de 25 de ani a oscilat intre filme facute in Asia si cele facute la Hollywood. Cu cele doua productii noi ale sale, acesta revine oarecum la radacini, inceputuri marcate de filmul artistic. Aceste productii se inspira din romane scrise de un autor de origine chineza, Yiyun Li.

Yiyun Li
Yiyun Li

„A Thousand Years…” pivoteaza in jurul unei femei de 40 de ani care s-a maturizat in anii Revolutiei Culturale chineze si e devastata de ceea prin ce a trebuit sa treaca familia ei. Ca o alternativa, „The Princess of Nebraska” vorbeste despre o tanara ce emigreaza din China in America, care nu are nici un fel de simt al istoriei si trecutului, pentru care nu conteaza decat celularele si tehnologia moderna. „Cand terminasem Thousand Years, ne-au ramas putini bani si pur si simplu am mers inainte si am facut The Princess…”, a spus Wang, care traieste, in prezent, in San Francisco. Filmul a fost facut repede, cu o camera video digitala, si a fost filmat „ca un refren din impovizatiile de la jazz”, a mai adaugat acesta. Este destul de greu sa aduci in cinematografe un film strain, americanilor, astfel ca oportunitatile unor astfel de filme de a se face cunoscute sunt destul de reduse, pe taram american.

„Cand mi-a venit ideea, am spus: asta are sens. Chiar daca nu am facut filmul intentionat cu acest scop”, a mai adaugat Wang referindu-se la You Tube. „Filmul e foarte mult inspirat de noua media, urmarind o multime de lucruri de pe net si de pe You Tube”. Spre exemplu, o tanara insarcinata pe nume Sasha (Li Ling) pare a fi avortat, totul in timp ce, sporadic, aceasta se filmeaza cu celularul ei – momente poetice care dau o masura acestui film. „Incerc sa nu fiu judecabil pentru ca e vorba de o noua generatie, de o noua media, asta inseamna You Tube”, a spus regizorul. Wang subliniaza faptul ca, in film, ar exista o pagina web unde e postat jurnalul Sashei, insa toate comentariile vizitatorilor acelei pagini sunt legate de farmecul ei. Este evident faptul ca, prin filmul sau, acesta incearca un „mariaj” al filmului cu internetul, sub toate aspectele. Acest lucru insa nu este deloc usor, putand aparea probleme legate de calitatea imaginii, majoritatea filmelor fiind facute pentru proiectiile din salile de cinematograf. Pe calculatorul personal, pot aparea probleme in perceperea detaliilor scenice sau in privinta calitatii secventelor.

Cum portitele pentru filmele independente au devenit tot mai putine, Wang considera ca cineastii ar trebui sa exploreze diferite alternative si, mai presus de toate, sa faca filme mai bune calitativ. O alta constatare interesanta a regizorului este ca filmele independente incearca sa imite productiile de la Hollywood, ale marilor case de productii. De obicei sunt niste simple povesti narative, doar putin mai interesante, insa nu suficient. „Luati un film ca Blair Witch. Nu este cel mai stralucit film, insa macar e ceva putin mai diferit”.Asadar, se impune si o departare de modelul hollywoodian de film, in masura a salva productia de film independent prin originalitate.

Wang nu este singurul care militeaza pentru publicarea gratuita pe internet a filmelor. Celebrul Francis Ford Coppola, intrebat ce parere are despre copierea la liber de pe internet, raspundea: „Sunt destul de radical in aceasta privinta. Cred ca toata lumea ar trebui sa aiba arta pe gratis„.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>