Kumbh Mela este considerata cea mai mare adunare religioasa de pe pamant care se desfasoara intr-un singur loc. Acest eveniment spiritual de proportii epice are loc o data la fiecare doisprezece ani in Allahabad, in nordul Indiei,.pe malurile ‘Sangam’, la confluenta raurilor sfinte Ganga (Gange) si Yamura precum si vechiul rau Saraswati. Desi este considerat in primul rand un pelerinaj religios hindus de speranta, credinta si mantuire, acesta este frecventat de oameni de toate confesiunile Evenimentul major al acestui festival il constituie o baie prestabilita la o anumita ora si intr-un anumit loc. Allahabad sau Orasul lui Dumnezeu, in persana, cunoscut si sub numele antic de Prayag, este locul unde Brahma (Zeul hindus al creatiei) a oferit primul sau sacrificiu dupa crearea lumii. Prayag (Allahabad) Kumbh Mela e considerat cea mai mare si cea mai sfanta dintre toate festivalurile religioase care au loc in India. Semnificatia Kumbh Mela si rolul important pe care il joaca in spiritualitatea din India este legata de importanta raului sacru Gange in care credinciosii cred ca, pur si simplu, scaldatul ii spala de pacatele din trecut [karma] dar , desigur un stil de viata pur este necesar si dupa aceasta baie, in caz contrar ar putea sa fie impovarat din nou de reactii karmice

Pelerini din toate categoriile sociale vin cu convingerea ca pacatele vor fi spalate de apele sacre ale raului Gange, dar numai in perioada Kumbh, perioada stabilita in functie de pozitia stelelor si a constelatiilor . De fapt, Kumbh Mela are loc in perioada cand planetele au o anumita configuratie care este considerata de bun augur pentru purificarea trupului in raul sacru Gange. Pelerinii din toate categoriile sociale calatoresc pe distante lungi, tolerand mult disconfort fizic, cum ar fi dormitul in aer liber sau vremea geroasa, totul pentru a face o baie in raul sacru la Kumbha Mela. Pelerinajul de masa a comunitatii hinduse din India se spune ca ar fi una dintre cea mai mari adunari de intelepti, yoghini, asceti, cersetori, femei, barbati si copii de pe planeta. Acest pelerinaj se desfasoara odata la doisprezece ani prin rotatie in una din cele patru locatii :Allahabad (Prayag), Haridwar, Ujjain si Nashik. Fiecare ciclu de doisprezece ani include o Purna Kumbh Mela [Mareata Kumbh Mela]. Maha Kumbh Mela are loc o data la 144 de ani, respectiv dupa 12 Purna Kumbh Mela, la Allahabad. In limba sanscrita cuvantul ‘Kumbha’ inseamna ‘oala sau ulcior’ iar ‘Mela’ inseamna ‘festival’, astfel Kumbh Mela inseamna ‘Festivalul ulciorului’ referindu-se la ulciorul cu nectar. Kumbh Mela isi are originile in mitologia hindusa care spune ca, in timpul unei lupte dintre zei si demoni au cazut cateva picaturi dintr-un ulcior care continea nectarul nemuririi, in cele patru locatii din India care gazduiesc festivalul.

Acest spectacol de credinta a atras atentia calatorilor straini cu multe secole in urma. Hiuen Tsiang din China, care a trait in secolul al saptelea, a fost primul care a mentionat Kumbh Mela in jurnalul sau de calatorii. El a relatat cum in perioada festivalului hindus, in lunile ianuarie-februarie, aproximativ o jumatate de million de oameni s-au adunat pe malurile Gangelui, atat pelerini, cat si regele, ministrii sai, oameni de stiinta, filozofi si intelepti. De asemenea, scrie Hiuen Tsiang, regele a distribuit cantitati enorme de aur si argint, bijuterii, ca acte de caritate, asigurandu-si in acest fel locul in ceruri.

In acest an , festivalul are loc incepand cu 14 ianuarie pe parcursul a 55 de zile, oferind un spectacol unic de culoare, zgomot si devotament religios hindus, in special in zilele considerate de bun augur pentru scaldat. Cele mai importante zile de scaldat, in anul 2013, sunt in data de 14 ianuarie, 27 ianuarie, 10 februarie, 25 februarie si 10 martie. Cea mai importanta zi pentru scaldat, in care se anticipeaza o participare de 20 de milioane de oameni, este “Basant Panchami” in data de 15 februarie.

Singurul festival religios care poate rivaliza cu Kumbh Mela este Hajj, pelerinajul la Mecca, din Arabia Saudita, unul din cei cinci stalpi ai Islamului, pelerinaj care trebuie efectuat cel putin o data in viata de catre toti musulmanii care sunt capabili sa faca acest lucru.

India poate fi considerata un taram al religiei. Cu un total de 330 de milioane de zei, zeite si semizei mentionati in scriptele sacre hinduse, este firesc ca aceasta credinta sa reprezinte piatra de temelie a religiei hinduse.
In fiecare an au loc festivaluri pentru comemorarea unor evenimente importante sau in onoarea unor zei sau zeite, dar nici unul nu se compara cu Maha Kumbh Mela.

Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>