Cunoscutul producator, regizor, scenarist si actor Tsui Hark, cel care de 2 ani de zile nu a mai regizat nici un film, revine spectaculos cu un blockbuster de zile mari, “Detective Dee and de Mystery of the Phantom Flame”, cunoscut si ca “Di Renjie”. Cu un buget de 13 milioane de dolari,”Detective Dee” a avut, pana in prezent, la nici o luna de la premiera, incasari de peste 17,5 milioane dolari in China, 1,5 milioane in Coreea de Sud, 1,3 in Hong Kong, aproape 1 milion de dolari in Singapore, si lista poate continua. Succesul a fost asigurat pe de o parte de prezenta filmului la Festivalul de la Venetia din acest an, care i-a asigurat o carte de vizita si i-a facut o imagine extraordinara peste hotare, sip e de alta parte de distributie. Reapare intr-un rol principal, dupa cel din “Future X Cops”, megastarul Andy Lau, distributia fiind completata de nume mari precum Carina Lau (ce o interpreteaza pe prima si singura imparateasa din istoria Chinei, Wu Zetian), Tony Leung Ka-fai, Li Bingbing sau Chao Deng. Coregrafia scenelor de actiune este semnata de Sammo Hung, insa aceste scene doar completeaza povestea de mister, constituind condimentul care da gust fascinantei povesti mutate intr-un decor mirific ce aminteste de anticul Rhodos.

Anul 689 e.n., China. In urma mortii Imparatului, vaduva acestuia, Imparateasa Wu, profita de faptul ca Printul Mostenitor este inca minor si instaureaza o Regenta de 8 ani, la sfarsitul careia intentioneaza sa devina prima Imparateasa a Chinei. In perioada Regentei, aceasta ordona ridicarea unei statui a lui Buddha uriase, de dimensiunile celebrului Colos din Rhodos, pe care o viziteaza generali veniti din indepartata Peninsula Iberica..Dar cand lucrarile sunt aproape terminate, iar ziua incoronarii ei ca Imparateasa este iminenta, o serie de crime inexplicabile au loc, si persoanele cheie implicate in constructia Semetului Buddha se aprind de vii la propriu. Pentru a nu periclita finalizarea constructiei inaintea incoronarii, dar si pentru a impiedica viitoarele crime de acelasi gen, Imparateasa apeleaza la un pseudo-oracol, Sacerdotul, un cerb care vorbeste si ii transmite ca aceste crime vor inceta daca detectivul Dee este eliberat din temnita si daca ii este incredintata rezolvarea cazului. Urmand vorbele miticului Sacerdot, Imparateasa il elibereaza pe detectivul Dee, cel mai aprig dusman al ei in urma cu 8 ani, cand impusese Regenta. Si de aici incep o multime de aventuri captivante, detectivul Dee reusind sa dezlege, pas cu pas, misterul Flacarii Fantomei.

O poveste captivanta, pe care insasi Agatha Christie ar fi invidioasa. Detectivul Dee este un precursor demn de lauda si al imaginarului Sherlock Holmes al sfarsitului de secol 19/inceputului de secol 20, si asta pentru ca avem de-a face cu un erou al unui roman popular din China – Di Renjie -, care a ajuns cunoscut in Occident datorita traducerii de catre Robert Van Gulik a romanului de secol 18 “Dee Goong”, sub numele “Judge Dee”. Di Renjie a fost un personaj real, un om de stat ce a trait in timpul dinastiei Tang. A ramas in istorie, printre altele, si prin tentativa reusita de a modera domnia imparatesei Wu Zetian, care dintr-una dominate de teroare s-a transformat, datorita lui, intr-una eficienta si onesta. Dincolo de amestecul de fictiune si realitate, “Detective Dee” ofera 2 ore agreabile tuturor celor care se vor aventura sa urmareasca acest film, una din placutele surprize in materie de filme ale acestui an pe care China ni le ofera.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>