Muzeul Miniaturilor din orasul Taipei (Taiwan) este primul muzeu din Asia in care au fost colectionate miniaturi. Muzeul a fost fondat la 28 martie 1997 de catre domnul Lin Wen-ren si sotia lui. In timpul calatoriilor in scop de afaceri pe care Lin Wen-ren si sotia lui le faceau, au cumparat pentru copiii lor case mici si masini de jucarie. Pasiunea pentru miniaturi au descoperit-o in timpul calatoriei in regatul Tarilor de Jos si astfel cuplul a inceput sa cumpere accesorii, mobilier pe care au inceput sa-l asambleze. In acelasi timp, au participat la licitatii internationale si s-au alaturat asociatiei de arta in miniatura. Ei au inceput planificarea muzeului lor inca din anul 1993.

Logo-ul muzeului vine de la “Rose Mansion”, unul dintre cele mai renumite exponate din colectia muzeului. Aleasa ca una din cele zece cele mai semnificative opere de arta miniaturala din America in ultimii 25 de ani, “Rose Mansion” a fost realizata in aproape patru ani de catre Dr. Reginald Twigg (doctor in istoria arhitecturii). dupa modelul unei case reale construite in anii 1885 in Los Angeles. Aceasta versiune in miniatura a conacului ( scara este de 1:12), realizata de Dr. Reginald Twigg ca parte a lucrarii de doctorat, in 1993, este de o uluitoare detaliere atat in exterior cat si in interior. Logo-ul exprima delicatete, natura reala, visele, romantismul si istoria artei in miniatura.

Originile miniaturilor se regasesc in Germania secolului al XVI –lea ca instrumente de predare pentru copiii aristocratiei, dar ca forma de arta a fost cunoscuta in lume mult mai tarziu, in secolul al XIX- lea. Astazi capodopere in miniatura se regasesc in Europa si America de Nord si acopera o arie vasta de subiecte, de la seturi complete pana la accesorii complicate de pictura pe vesela sau tablouri pe pereti. Reproducerile sunt, in general, realizate la o scara de 1:12, sau la jumatate 1:24.

Muzeul din Taiwan este primul specializat in miniaturi contemporane si are doua formate: “Doll House’ si camere sectionate asezate in vitrine prevazute cu o lupa imensa – singurul mod de a admira toate detaliile. Muzeul este clasat pe locul al doilea in lume, cu o colectie de aproape 200 de ariticole. Exponatele muzeului pot fi clasificate in strazi medievale europene, arhitecturi baroce, arhitecturi din Epoca Victoriana din Anglia si case din perioada coloniala din SUA.

Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>