baeyongjun-2O alta preocupare a lui Bae este literatura. Acesta a scris 3 carti, ultima fiind lansata in 2007, o carte autobiografica dedicata vietii familiei sale. In prezent, Bae lucreaza la o carte despre cultura coreeana, ce va fi publicata spre sfarsitul anului.

the-faces-baePopularitatea starului a iesit la iveala cu prilejul fiecarei vizite facute peste hotare. Despre vizita din 2004 am vorbit deja. In 2005 a facut o vizita in Taiwan, in timpul careia a vizitat o pacienta bolnava de cancer, fana a starului, care a desenat o multime de portrete ale acestuia de-a lungul timpului. In Japonia, multe femei japoneze s-au apucat sa invete coreeana de dragul actorului. Se pare ca in prezent, in colaborare cu Park Jin-young, un producator, compozitor si artist coreean care a reusit sa se faca cunoscut peste Ocean, Bae investeste intr-un proiect de amploare menit a-i duce popularitatea si in Statele Unite. Pana una alta, in Japonia se vand foarte bine cutiutele pentru mancare produse de Bae Yong, care detine si lantul de restaurante „Goshire”. Cat priveste mancarea coreeana, nu e o gluma cand vorbim ca exportarea ei a devenit o cale sigura de a duce faima Coreei peste hotare: in prezent, guvernul coreean acorda o importanta mare turismului rezultat ca urmare a serialelor coreene exportate si faimei mancarurilor coreene. Mancarurile coreene, sarace in lipide si bogate in legume au devenit extrem de faimoase in intreaga lume, numarul restaurantelor cu specific coreean ajungand, in prezent, la 1400 in Statele Unite, 1700 in Japonia, 2500 in China si cam 170 in Europa.

face-shopBae Yong-joon a devenit imaginea unui brand de produse cosmetice – „The Face Shop” – dar si a unei reclame la principala platforma digitala (SKYPerfecTV) din Japonia. In schimb, „The Great King” i-a sporit si mai mult popularitatea. In decembrie 2008, a fost decorat cu Ordinul Hwa-Gwan pentru merite culturale de catre ministrul Culturii, sportului si turismului. A fost primul actor care a primit o asemenea inalta distinctie. I s-a acordat aceasta onoare datorita muncii devotate asidue in promovarea culturii coreene in lume prin intermediul serialelor, a lantului lui de restaurante si a altor activitati culturale. Spre exemplu, odata cu lansarea lantului de restautante „Gosireh” in Japonia, Bae a reusit sa introduca in supermarketurile japoneze „Kimchi Gosireh”, varza traditionala coreeana, fapt ce a dus la cresterea exporturilor Coreei pe acest segment alimentar. Bae a devenit si ambasadorul bunavointei, in Coreea, cu scopul clar de a aduce mai mult de 10 milioane de turisti anual in Coreea. Chiar intentioneaza sa scoata un ghid coreean pentru turistii ajunsi in aceasta tara.

bae-accidentat-la-premiereRevenind la serial, dupa cum am spus intr-unul din episoadele anterioare, Bae a avut mult de suferit pe platourile de filmare de la „The Great King”. Accidentat de mai multe ori, o data foarte grav, a interpretat ultimele episoade in niste conditii eroice. Acesta a fost si unul din factorii care au determinat modificarea finalului serialului si editarea multor scene din ultimul episod. In vara anului trecut a fost, in cele din urma operat la umar, dupa o operatie ce a durat 3 ore. A urmat o saptamana de spitalizare si alte saptamani bune de recuperare. Ulterior a fost operat si la genunchi, in Statele Unite.

locatie-insula-jejuRegizorul filmului a acordat o mare importanta costumelor de epoca, dar si locatiilor. Cetatea Gungnae, capitala Goguryeo-ului, a fost reconstituita la scara reala, intr-o locatie superba, ridicandu-se niste porti si niste temple fantastice. Costumele de epoca au costat 43 bilioane woni, fiind putin diferite de cele din serialele istorice traditionale. Amenajarea locatiei de pe insula Jeju a costat 13 bilioane woni. Aici a fost reconstituit palatul regelui, camera si biroul lui, pravalii si case obisnuite. De asemenea, resedinta familiei Yeon e si ea situata in aceasta locatie, fiind cea mai spectaculoasa dintre toate, ea reflectand prosperitatea nobilimii Goguryeo-ului. Exteriorul e deschis vizitarii turistilor, insa interiorul e interzis acestora. Filmarile la serial odata terminate, aici s-a turnat un nou film, „Full House 2”.

naju-shamhanjiO a doua locatie importanta a fost Parcul Naju Shamhanji. Aici au fost filmate scenele petrecute in regatul Buyeo (inclusive palatul din Buyeo), fieraria si centrul orasului stravechi. Locatia a fost, anterior, folosita la filmarile pentru serialul Jumong. Scenele cu Dam-duk in copilarie au fost filmate aici, inclusiv cea a vopsirii cu vopsea naturala din plante a hainelor. Deseori celelalte personaje faceau 5 ore pe zi pentru a veni in aceasta locatie din insula Jeju si a realiza si aici filmarile din program. Cu acest prilej, numerosi fani japonezi se strangeau de la distanta si participau la filmari.

satul-guri-cu-morile-saleGuri, satul fierarilor, a fost construit pe o suprafata de 4.990 mp. In aceasta locatie se regasesc satul fierarilor din film (Malgal), celebra moara cu apa, resedinta sefului din Goemul si un sat mongol. Amenajarea locatiei a costat 2,2 bilioane woni. Preconizat a fi un spatiu ecologic, construit in special din piatra si lemn, acest sat reconstituit este singurul sat de fierari din Goguryeo-ul stravechi care mai exista in Coreea, dar si locatia cu cea mai mare moara cu apa din tara. Moara are 7 m diametru. Aici au fost filmate scenele din viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti din Goguryeo. Dupa incheierea filmarilor, acest sat a fost transformat in primul sat traditional conservat din Coreea, un fel de muzeu al satului in aer liber.

insula-anmyeondoAproape 2 bilioane de woni au fost investiti in construirea locatiei deschise de pe insula Anmyeondo. Pe aproape 10.000 mp se intindeau corturile soladtilor condusi de regele Dam Duk. Locatia a fost folosita pentru filmarea exclusiva a scenelor de lupta, in special incepand cu episodul 15. Aici au fost filmate scenele in care armata in armura a curajosilor eroi din Goguryeo porneau la lupta cu dusmanii lor. Aici, imaginea blajina a lui Dam-duk se estompeaza, transformandu-se intr-un personaj dur. Tot aici a fost filmata si batalia finala, din ultimul episod, care a fost retusata cu ajutorul graficii pe computer.

wando-sosepoIn sfarsit, ultima locatie memorabila a serialului a fost Wando Sosepo, locul unde navele lui Dam-duk acosteaza in spectaculoasa scena a atacului asupra Gwanmi-ului. Acest loc este mult mai celebru pentru filmarea multor scene din serialul „Emperor of the Sea”. Complexul, care include un doc, barci, hanuri si puncte de observatie militare, a fost construit astfel incat sa recreeze atmosfera specifica din anii dinastiei Tang.

medalionPe langa aceste locatii superbe, care nu pot constitui decat o carte de vizita pentru Coreea, realizatorii serialului au lansat, dupa incheierea acestuia, o serie de obiecte promotionale, aflate la mare cautare. Dintre acestea merita amintite: un lantisor cu stema Goguryeo-ului, purtat la gat de Dam-duk, un breloc cu simboluri din serial, un flacon de parfum ca cel al mamei lui Dam-duk. orhideele-byjCa o dovada a popularitatii lui Bae Yong-joon o noua specie de orhidee a primit numele acestuia, dupa incheierea serialului.

Aceasta a fost povestea detaliata a celui mai scump serial de televiziune facut vreodata in Coreea. Probabil „The Great King” constituie doar inceputul, un inceput de exceptie care cu siguranta va constitui o provocare pentru viitoarele seriale care se vor mai face. legend-personaje„The Great King” ramane in sufletul fanilor ca o amintire de neuitat, anual mii de turisti din intreaga Asie vizitand locatiile unde Bae Yong-joon sau Lee Ji Ah dadeau viata unor personaje memorabile si unei povesti unice. In urma lor raman 24 de episoade mirifice, o munca de echipa uriasa si, lucrul cel mai important, recunostinta a milioane de fani din intreaga lume. Poate prin efortul nostru de a traduce acest serial, printre acestia se afla si cateva sute sau mii de romani care au avut sansa rara de a vedea ceva cu adevarat iesit din comun, asemeni unui fenomen astronomic care se petrece o data la cateva zeci de ani.

Articole realizate de cris999, cu sprijinul lui maman_12003, in exclusivitate si in premiera in Romania pentru www.asiacinefil.com.

1 Comments

  1. Wow! Multumesc mult pentru descrierea amanuntita a conditiilor si locatiei destinate filmarilor! Nu am urmarit acest serial dar dupa ce am citit articolul acesta m-am hotarat sa-l caut si sa-l vad.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>