Dupa reteta exersata cu succes in zeci de filme de gen, producatorii chinezi ne incanta cu o noua productie fantezista de aventura ce face parte dintr-un proiect scris ambitios, e vorba de “Legend of the Naga Pearls”. E prima ecranizare pentru marele ecran ce vorbeste despre celebrul Novoland, un univers fictiv cunoscut ca o lume cu 3 continente si 9 provincii, cu o istorie de 10.000 de ani impartita in 10 ere, in care au stapanit 16 dinastii. Este un proiect scris demarat la inceputul anilor 2000 de chinezi, inspirat dupa “Stapanul Inelelor” (de ce sa nu aiba si chinezii universul lor fictiv ?), si la care au lucrat 7 autori principali, ce au scris 30 de volume. Pana acum s-au realizat doar doua ecranizari ce au la baza aceste romane, dar ambele pentru micul ecran. “Legend of the Naga Pearls” deschide calea asa-numitelor “live-action-uri” dupa aceste scrieri, in 2019 fiind programata premiera lui “Novoland: Eagle Flag”. Prezentul film prezinta doar o mica parte din universul Novoland, care e populat de rase diferite: oameni, Titani, Pitici, Spirite, Oamenii Marii si Tribul Inaripat. Aici vedem doar confruntarea dintre oameni si Tribul Inaripat, cu mentionarea Perlelor Naga (Naga fiind numele in chineza al Oamenilor Marii) si a piticilor, ce apar la inceputul filmului. Asadar, un univers fascinant plin de fantezie ne invita sa-l descoperim, in compania unor personaje agreabile: Ni Kongkong (interpretat de simpaticul Darren Wang), Corb (Crystal Zhang) si Herley (debutantul Guansen Sheng). Veteranul Simon Yam e de nerecunoscut in rolul maleficului Vlad (Xuelie, pe numele chinezesc), ascuns perfect de echipa de la machiaj in spatele mastii si fardurilor. Filmul a avut incasari decente la box-ofice, depasind 16 milioane de dolari venit numai in China. Coloana sonora e semnata de japonezul Ikuro Fujiwara, ce a oferit coloana sonora si a unui alt succes chinezesc “fantasy”, “Painted Skin”.

In vremuri imemoriale, legenda spune ca oamenii traiau in relatii pasnice cu Tribul Inaripat, in orasul din cer. In momentul in care Regele Tribului Inaripat si-a dorit suprematia, a declarat razboi oamenilor, iar orasul din cer s-a prabusit. Pierzand Floarea Prafului Cosmic, Tribul Inaripat si-a pierdut si capacitatea de a mai zbura, astfel ca oamenii au pus stapanire pe ruinele orasului din cer si au construit Uranopolis, un oras nou in care oamenii coexista pasnic cu Inaripatii… Aici isi face veacul Ni Kongkong, un hot abil caruia ii place sa-si spuna Sfantul Hotilor. Impeuna cu amicul din copilarie, Oka, un fel de raton pofticios, cei doi fura orice din placere sau pentru bani. Intr-una din zile, intamplator Ni Kongkong afla despre niste perle cu puteri speciale tinute intr-o cutie, pe care reuseste sa o sustraga chiar de sub nasul celor pe care ii creada alti hoti, demonstrandu-si maiestria intr-ale furatului. Ce nu stie el e ca cei pe care ii credea hoti erau de fapt oamenii lui Vlad, noul conducator malefic al Tribului Inaripat, ce-si doreste cutia pentru continutul ei – Perla Naga -, care ii poate facilita redobandirea gloriei de altadata si care va duce la nimicirea rasei umane. Impreuna cu Corb – o politista din Tribul Inaripat si cu increzutul Herley, cei trei pornesc in aventura ce trebuie sa salveze omenirea de la distrugere si sa-l anihileze pe diabolicul Vlad.

Filmul urmeaza tipicul productiilor de aventura chinezesti, cu un personaj central, Ni Kongkong, de mic persecutat, orfan, ce are pe langa talentul in a fura pentru a-si intretine companionul, un simpatic raton, si o putere speciala data de lumina albastra ce radiaza din mana lui dreapta. Respectand tiparul acestui gen de filme, Kongkong se asociaza cu inca 2 persoane, o politista neinfricata ce are stigmatul de a face parte din Tribul Inaripat, deci care e privita cu suspiciune de toata lumea, si un nobil, Herley, a carui identitate e dezvaluita spre final, nebunatic si dornic de actiune, cu totii pornind in cautarea cutiei cu Perla Naga. Desigur, de-a lungul calatoriei plina de neprevazut apar tot felul de situatii ce le testeaza calitatile si prietenia, telul fiind unul comun: distrugerea lui Vlad (un nume ciudat pentru un film chinezesc, care evident face trimitere, daca stam sa privim infatisarea maleficului personaj, la… Dracula), interpretat de Simon Yam. Filmul este captivant, aventurile sunt pigmentate cu mult umor (mai mult ca de obicei in filmele de fantezie), iar singurul regret ramane ca nu s-a incercat relatarea povestii pe o durata de cel putin 2 ore. Din aceasta cauza nici povestea nu este extraordinar de bine dezvoltata, dand impresia unui deja-vu. Efectele speciale si decorurile sunt, insa, la inaltime, astfel ca productia are tot ce e nevoie pentru a ramane cu ochii pe ea pana la final. De remarcat aluziile privind orientarea sexuala a unui personaj secundar din poveste, de altfel extrem de nostim, si modul hilar in care se sugereaza practic un subiect tabu in societatea chineza (homosexualitatea), semn ca o astfel de abordare poate obtine ingaduinta comisiei de cenzura din China, de dragul entertainmentului. Un film relaxant, ce poate deschide calea spre alte productii similare inspirate din saga Novoland, insusi finalul lasand deschisa alternativa unui sequel (ca multe alte filme de fantezie chinezesti). Ramane de vazut daca vom avea si o continuare, in anii urmatori, cert este ca cinematografia chineza nu duce lipsa de surse de inspiratie pentru fanteziile sale superbe, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>